Krize meydan okuyan firmalar/projeleri
Yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlayan inşaat sektöründe bazı firmalar Koronavirüs salgınına rağmen projelerine ara vermeden devam ediyor. Gerekli tedbirleri alarak şantiyeleri çalıştıran firmalar, sektörel istihdamın da güvencesi oluyor.
Yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlayan inşaat sektöründe bazı firmalar Koronavirüs salgınına rağmen projelerine ara vermeden devam ediyor. Gerekli tedbirleri alarak şantiyeleri çalıştıran firmalar, sektörel istihdamın da güvencesi oluyor.
ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri pozisyonunda bulunan inşaat sektöründe Koronavirüs salgını sonrası; üretimler ne şekilde devam ediyor, firmalar bu salgın sürecinde şantiyelerinde üretimlerini sürdürüyor mu?
İşte inşaat sektörü temsilcilerinin bu sorulara verdikleri o yanıtlar...
AHMET ATIŞ - ATIŞ İNŞAAT CEO’SU :
Çin'de ortaya çıkan, sonrasında da tüm Dünya'yı etkisi altına alan bu salgını ilk öğrendiğimizde tehlikeyi hemen farkettik ve hızlıca bu konuda yetkili bir kurul oluşturduk. Bu kurul uygulanması muhtemel tüm tedbirleri göz önüne alarak bir dizi kararlar aldı. Henüz daha ülke genelinde hiçbir genelge yayınlanmamışken hastalığın ilk vakası ülkemizde görüldüğü anda bizler şantiyelerimizde sağlıkçı personeller istihdam ettik. Bu sağlık perseonellerimizle tüm çalışanlarımızın sabah mesailerine başlamadan önce gerekli sağlık kontrollerinden geçirilmesini sağladık. İşçilerimizin bir arada bulunduğu tüm ortamlarda sosyal mesafe kuralı gözetilerek yeniden düzenlemeler yaptık. Yemek saatlerimiz ve oturma düzenlerimiz değiştirerek kalabalıkların önüne geçtik. Gurbetç işçilerimizin konakladığı kamplarımızda periyodik olarak sterilizasyon çalışmalarını gerçekleştirmeye başladık. Çalışma sahalarında ve özellikle kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu uyguladık. Hem şantiye ortamında bir karantina odası organize ettik hem de olası vaka durumunda nakil problemi yaşamamak adına bir minibüs aracımızı özel donanımlandırarak karantina aracı olarak şantiyemizde hazır bulundurduk. Tüm bu önlemlerimiz oluşturulan kurulumuzca özenle takip edilmekte ve hiç bir taviz verilmeden uygulanmaya devam etmekte. Beş yüzün üzerinde çalışanımızla tüm şantiyelerde yüksek sağlık önlemleri eşliğinde üretimlerimize devam etmekteyiz.
MEHMET KURT – LİK YAPI İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
“Yeni tip Corona virüs salgınının global iş ortamı ve ekonomiler üzerinde olağanüstü olumsuz etkiler ve belirsizlikler yarattığı malumunuz. Bu salgının global ekonomik büyümeyi ciddi şekilde aşağı çekmesi bekleniyor. Etkin bir kriz yönetimi gerektiren bu ortamda Lik Yapı olarak bizler her türlü olumsuz koşullara rağmen ülke ekonomisine katkımızı devam ettirmek, tüketici talebinin karşılanması ve taahhütlerimizi yerine getirmek için var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Çalışma Bakanlığımızın yeni tip Corona virüsle mücadele kapsamında şantiyelerde alınması gereken tedbirlere ilişkin yayınladığı kılavuz esas alınarak, iş sürekliliğini sağlama amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliği ekibimiz ile çalışanların görüşleri dikkate alınarak ,koordineli bir şekilde ,bulaş riskini en aza indirmek için tedbirlerimizi virüsün görülmeye başlamasından evvel aldık. Bu bağlamda ekipleri küçük birimlere ayırarak , sosyal mesafe kuralı uyguladık. Faaliyetlerin en az sayıda çalışanla sürdürülebilmesine ilişkin çalışma planı oluşturduk. Çalışanların birbiriyle iletişiminin asgari düzeyde olmasını sağladık. Umuyoruz ki bu zor günlerden alnımız akıyla çıkacak ve güzel günler göreceğiz.
ŞEREF DEMİR – AKYÜKSELEN İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ:
“Bütün olumsuzluklara rağmen imalata devam ediyoruz. Her ne kadar Corona virüsü büyük bir tehdit olarak endişeye sevk etse de bilmeliyiz ki umudumuzu yitirmeden, gerekli önlemleri alarak üretmeye, çalışmaya devam ederek ancak başarılı olabiliriz. Akyükselen İnşaat temellerini kısa süre önce attığı Beşevler’deki Yükselen Park Gönül ve Ataevler’deki Yükselen Park Çamlık projeleriyle istihdama, ekonomiye katkı sağlamak adına büyük gayret göstermektedir. İnşaat sektöründe çalışan kesimin ekonomik durumu göz önünde bulundurduğumuzda uzun süreli işsizlik, mağduriyetlere yol açacaktır. Firma olarak mümkün olduğu kadar işten çıkarmalar yapmadan, yaklaşan mübarek Ramazan ayında erzak yardımları ile çalışanlarımıza destek olup, bu süreçten etkilenmemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki devletimizin aldığı tedbirler ve halkımızın özverisi ile bu sıkıntılı süreci bir an evvel en az zararla atlatacağız.”
MÜMİN BOSTANCI - ALİ BOSTANCI İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ :
“Küresel bir pandemi ile karşı karşıyayız. Bu süreçte Ali Bostancı İnşaat olarak inşaatlarımızı durdurmadık. Salgının yansımalarının olduğundan söz edilebilir ama tam anlamıyla bir krizden söz edemeyiz. Ticari anlamda endişeler var. Bunları el birliğiyle atlayacağız. Şirket olarak bu manada da adımlar attık ve atıyoruz. Şuan 3 şantiyemiz var. Bu şantiyelerde üretimler devam ediyor. Bunlardan bir tanesi Mudanya’da, diğeri Yunuesli’nde ve üçüncüsü de Soğanlı’daki kentsel dönüşüm projemiz. Kentsel dönüşüm olan projemizde çalışmalar hafriyat safhasında. İşlerimize devam ediyoruz çok şükür. Ekonomide genel anlamda adımların atılması bizim sektörümüzü direkt canlandıracaktır. Bankacılık sektöründeki canlanma bizim işlerimizi kolaylaştıracaktır. Konut sektöründe mutlaka gerileme olmuştur. Bu süreçte ihtiyaçlar öteleniyor. Devletin alacağı tedbirlerle vatandaşlarımız bu ihtiyaçlara ulaşmada daha avantalı olabilirler.”
MUSTAFA ALTIN – ALTIN İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Covid-19’un ülkemiz ve dünya üzerindeki sosyo-ekonomik etkileri devam ederken, sonuçlarını önümüzdeki süreçte daha net göreceğimizi söyleyebilirim. Bu süreçte; Altın İnşaat olarak bizler üretimimize ve yatırımlarımıza devletimiz tarafından herhangi bir kısıtlama gelmediği sürece, azami tedbirlerimizi alarak devam etme kararı aldık. Çalışan emektarlarımızla ve personelimizle yaptığımız değerlendirmeler neticesinde, hemfikir olarak şantiyelerimizde ve ofisimizde tüm tedbirlerimizi alarak, üretimimize ara vermeden devam ediyoruz. Bu zorlu süreçten güçlenerek çıkmak için; Covid-19 ile devletimiz tüm imkanlarıyla mücadele ederken, bizler de ülke ekonomisine katkı koymak için kendi çapımızda üzerimize düşeni yapmak için üretimimize ve yatırımımıza devam edeceğiz. Hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı dünyada, temennimiz o dur ki inşallah ülke olarak bu süreçten güçlenerek çıkacağız ve güçlü ekonomi, güçlü Türkiye yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.”
İSMET AKÇA – AKCAN YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Akcan Yapı olarak sektörde geçmişe dayanan bir deneyime sahibiz. Bu deneyimi kazanma sürecinde sektör olarak zor zamanlardan geçtik. Bu zor zamanları nasıl aştınız diye sorarsanız “Sahip olduğumuz girişimcilik ruhu ve dinamizm” cevabını rahatlıkla verebiliriz. Biz her zaman olası krizlere ve dalgalanmalara karşı planı olan kuruluşuz. Öz kaynak yeterliliği ya da risk faktörlerinin maliyetini karşılayabilmeyi her dönemde gündemde tuttuk. İşte bu gerçeklerin ışığında Covid19 Salgını sürecinde de firma olarak kentimize ve ülkemize değer katacak projeler üretmekten vazgeçmiş değiliz. Covid19 krizini diğer krizlerden ayıran en temel özelliği ne zaman sona ereceğini bilememiz ya da süreçle ilgili genel belirsizlik. Fakat şunu çok iyi biliyoruz ki; krize karşı verdiğimiz tepki, krizin niteliğinden daha önemlidir. Akcan Yapı olarak daha önce karar verdiğimiz ve hazırlıklarını yaptığımız projelerden vazgeçmiş değiliz. Örneğin; Kayıoba Konakları 3. ve 4. etaplarda çalışmalarımız sürüyor.”