banner94

banner77

banner69

banner88

Hazır beton kullanın depremde yıkılmayın

Konut projeleri ve sanayi tesislerinden “Hazır Beton” sektörüne doping etkisi

İNŞAAT 15.02.2012, 13:01 15.02.2012, 13:01
Hazır beton kullanın depremde yıkılmayın
banner66

 Deprem kuşağında yer alan ve 600 bin gibi büyük bir yapı stoğu bulunan Bursa’da her geçen gün artan sanayi tesisleri, iş merkezleri ve konut projeleri  “Hazır Beton” sektörünün de gelişmesine katkı sağlıyor.

 

 

Afet yönetmeliği ilgili yasalar gereğince Türkiye’de 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde C 20 sınıfının altında beton kullanımı yasaklanırken, şartlara uygun hazır beton üretimi ancak gelişmiş donanıma sahip tesislerde üretilebiliyor. Her sektörün en önemli sorunu olan merdiven altı üretim ise, hazır beton sektörünün de başlıca sorunları arasında yer alıyor.

 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki standart dışı, kalitesiz beton kullanımı, yani ihmalkar tutumlar yüzlerce ve hatta binlerce insanın canına mal olabiliyor. 1. derece deprem bölgesinde olan şehrimizde yaşanabilecek orta çaplı bir depremin ardından son olarak Van’da gördüğümüz görüntülerin yaşanmaması için, “hazır beton“ sektörünün temsilcilerinin görüşlerine başvurduk.

 

Betonun kalitesi arttı

 

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Türkiye'de kullanılan hazır betonun kalitesinin arttığını söyledi. Prof. Dr. Adem Doğangün, 1999 depreminin ardından hazır beton kullanımının yaygın hale geldiğini belirterek, “Büyükşehirlerde çoğunlukla hazır beton kullanılıyor.  Hazır beton kullanımı çok arttı. Hemen hemen herkes hazır beton kullanmaya başladı.  Ülkemizdeki betonun kalite  seviyesi arttı” dedi. Betonun bakımı ve uygulanabilirliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Doğangün, şu bilgileri verdi:

 

“Hazır beton fabrikadan ya da atölyeden çıktığında uygulanması lazım. Bazı şoförler pompalarını bozdurmamak için su katabiliyor. Su da betonun ayarını düşürebiliyor. Yani fabrikadan çıkan betonla uygulanan beton değeri farklı olabiliyor. Bu çok önemli bir konu. Yüksek yoğunluklu beton kullandığınız zaman elemanların boyutları da küçülüyor.  Daha kaliteli bir malzeme kullandığınız zaman hesaplarda daha küçük boyutlarla geçebiliyoruz. Bir açıklığı ya da kolon boyutları daha küçük çıkıyor. Burada ortaya uygulamanın önemi çıkıyor. Ortaya uygulama yapamazsanız bu sakınca da doğurur.”

 

Prof. Dr. Adem Doğangün, hazır betonda yaşanan sorunları da şöyle özetledi:

 

“Pompalar çalışsın diye su katabiliyorlar. Bazen daha fazla bekletiliyor. Bu bekletilen beton ise son derece kötü bir beton oluyor. Bu da gerekli verimi sağlayamıyor. Odalarda çatlaklar oluşabiliyor. Binanın göçmesine bile neden olabiliyor. Hazır betondaki en büyük sorunlar taşınmasında ve yerleştirilmesinde çıkıyor.”

 

 

 

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner61
banner62
banner89