banner94

banner77

banner69

banner88

Çatı ve cephe sistemleri sempozyumda konuşuldu

ÇATIDER Başkanı Gürses : Çatı ustalığında ihtisaslaşılmalı

İNŞAAT 19.04.2012, 17:54 19.04.2012, 17:54
Çatı ve cephe sistemleri sempozyumda konuşuldu
banner66

 11-13 Nisan tarihleri arası U.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen ‘6. Uluslararası Çatı ve Cephe Sempozyumu’nda sektördeki kavram, malzeme ve teknoloji alanındaki son yenilikler masaya yatırıldı.

Türkiye’de çatı ve cephe sistemleriyle ilgili süreçlerde yer alan mimarların, tasarımcıların, malzeme üreticilerinin, dağıtıcıların, uygulayıcıların ve ilgili meslek gruplarının bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunduğu ‘6. Uluslararası Çatı ve Cephe Sempozyumu’ Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleştirildi.
HALKTAN ÇOK ŞEY ÖĞRENEBİLİRİZ
Sempozyumun ilk günü gerçekleştirilen Çalıştay’da konuşan Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş, kullanışlılık, sağlamlık ve güzellik bakımından son 50 yıllık süreçte çatılarda ve cephe sistemlerinde yaşanan değişimleri anlattı. Çatılarda ve binanın tamamında önce nem, sonra ısı yalıtımı yapmak gerektiğini belirten Cengiz Bektaş, enerjiyi verimli şekilde kullanmak için mimari detayları uygulamanın şart olduğunu söyledi. “Hayatın hiçbir evresinde halktan kopuk bir şey yapılamaz. Halktan öğreneceğimiz çok şey var. Şiir, resim, roman hatta binalarımızda bile halkımızın yaptıklarını çok iyi bilmeliyiz” diyen Bektaş, bilimsel verileri çok iyi uygulamanın yanında, yapılarda yörenin iklimlerine göre malzemeler kullanmanın önemine değindi.
ÖĞRENCİLERE ÖĞÜTLER
Mimarlar Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Bora Akçay da, çatının bilimsel verilerini kesinlikle terk etmemek gerektiğini belirterek öğrencilere, uygulamada mutlaka sözlerini geçirmeleri önerisinde bulundu. Geçmişte Bursa çatısının en önemli özelliğinin kestane ağacından yapılması olduğunu oysa günümüzde bu ağacın bulunamadığını kaydeden Akçay, “Çatı teknolojisinde kullanılan bir takım unsurları da kaybettik. Eski çiviler ve mıhlar örneğin. Günümüz çivisiyle yapılan çatılarda esnemeler olurken, kara siyah mıhlar tarihte kaldı. Her şeye rağmen çatının gerçek konstrüksiyonunu asla terk etmeyin” diye konuştu.
MESLEK OLMAYIŞI EKSİKLİK
İnşaat sektöründe çatı ustalığı gibi bir mesleğin olmayışının büyük bir eksiklik olduğunu ve bu konuda gerekli altyapıyı hazırlamak için uğraş verdiklerini vurgulayan ÇATIDER Başkanı Yüksek Mimar Atilla Gürses de, dünya çatı sektöründe Türkiye’nin payının yüzde 1’lerde olduğuna işaret ederek bu konuya daha fazla önem vermek gerektiğini hatırlattı.
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner61
banner62
banner89