Sığ depremler daha yıkıcı oluyor
Prof. Dr. Adem Doğangün, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Biz Bize Söyleşileri’nin konuğu oldu.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnşaat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Biz Bize Söyleşileri’nin konuğu oldu. Depremlerin odak derinliklerine göre de sınıflandırılabildiğini belirten Prof. Dr. Doğangün, Türkiye’de meydana gelen depremlerin sığ depremler kategorisinde olduğunu söyledi.
“Ayağımızın dibinde meydana geliyor”
MMG Bursa Şubesi Dernek Merkezi’ndeki söyleşide konuşan Prof. Dr. Adem Doğangün, “Bizim depremlerimiz sığ depremler. Mesela 5 kilometre diyorlar, 7 kilometre diyorlar. Kocaeli depremi 13 kilometre idi, Bingöl depremi 5 kilometre idi. Hemen ayağımızın dibinde olan depremler. Ayağımızın dibinde olduğu için çok fazla hasar oluşturuyor. Japonya’daki depremler 60 kilometre 70 kilometre yerin dibinde oluyor. Yerin dibinde olduğunda, yukarıya geldiğinde hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Depremi yaşamış bir bölgeye gidin. Biz Erzincan’a gitmiştik. Caminin avizeleri kırılmıştı. Avizenin kırılması demek, yanal olarak o kadar fazla ötelenmiş ki tavana çarpmış. Erzincan’daki de yerleşim yerine çok yakındı. Yakın olduğu zaman düşey bileşen de çok etkili oluyor. Uzaklaştıkça sadece yatay bileşen, sallayan etkiliyor. Bizdekinin böyle bir dezavantajı var. Bizim depremlerimiz çok sığ depremler ve hemen ayağımızın altında oluyor” dedi.
Depremin süresi de hasarı artıyor
Depremin odak noktası kadar süresinin da hasarın büyüklüğüne etki ettiğini belirten Prof. Dr. Adem Doğangün, Türkiye’de olan depremlerin hem odak derinliği bakımından sığ hem de çok sarsan ve yapıları fazlasıyla yapılarımızı hırpalayan depremler olduğunu dile getirdi.
Programda konuşan MMG Bursa Şubesi Başkanı Kasım Şükrü Karabulut da MMG Bursa Şubesi’nin çalışmalarından bahsetti. Karabulut, “Çok farkı konularda çok farklı programlar gerçekleştiriyoruz. Bu programların yanı sıra çalışma toplantıları da gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılar daha geniş kapsamlı ve geniş konuları içeren toplantılar oluyor” dedi.