banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Konut almanın tam zamanı

Enflasyona göre reel olarak geride kalan fiyatlar artabilir

GÜNDEM 16.09.2024, 11:56
Konut almanın tam zamanı
banner66

Konut fiyatlarının enflasyona göre reel olarak gerilemesi, sektöre yeniden hareket getirdi. Sektör temsilcileri konut sahibi olmak isteyenler için bu dönemin tam bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Önümüzdeki süreçte nakde ulaşmanın yeniden kolaylaşması ile fiyatların tekrar artacağını ifade eden yetkililer, konut ihtiyacı olanların bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiği görüşünde.

Şeref Demir

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Konut fiyatlarındaki reel düşüş, cazip alım fırsatları sunsa da genel ekonomideki belirsizlik nedeniyle alıcılar temkinli davranıyor. Süreç içinde enflasyonist etki ile artan emtia fiyatları ve bunun sonucu olarak artan konut fiyatları, bu ölçekte artış göstermeyen hane geliri, alımları büyük oranda olumsuz etkilemiş durumda. Son dönemde özellikle ekonomik dalgalanmalar ve faiz oranlarındaki değişiklikler, konut piyasasında belirleyici faktörler haline geldi. Satış durgunluğunun, yeterli sayıda satışın olmamasının yol açtığı üretici (müteahhit) finansman sorunu, maliyet artışı olmasına rağmen fiyatların stabil kalması reel fiyat düşüşüne yol açmaktadır. Sektör bu sıkıntılı sürece alternatif satış türleri ile çözüm üretmeye çalışıyor. Yatırımcılar ise daha çok gelecekte değer kazanma potansiyeli taşıyan bölgeleri tercih ederken, aileler yaşam kalitesini yükseltecek projelere yöneliyorlar. Finansman sorununun yaşandığı bu süreçte daha ziyade kurumsal ve öz sermayesi güçlü olan firmaların projeleri daha çok tercih ediliyor. Sektörün daralması, baskı altında olan satış nedeniyle reel fiyatın altında satışların olması alıcılar yönüyle büyük bir fırsat. Kısa vadede konut fiyatlarının artma ihtimali yüksek. Konut almayı düşünenlerin mevcut fırsatları değerlendirmeleri akıllıca olacaktır.

Ömer Kumova

Ömer Kumova İnşaat YKB

Temmuz 2024 sonu itibariyle açıklanan konut maliyet ve konut satış rakamlarını incelediğimizde; konut satış fiyatlarındaki artışının, inşaat maliyet artış oranlarının altında kaldığı ve mevcut durumdan dolayı, içinde bulunduğumuz konjonktürün konut alımı ile ilgili ciddi bir fırsat olduğunu anlıyoruz. İnşaat maliyetleri, sadece inşaat malzemelerine gelen zamlara göre yorumlanmamalı. İnşaat sektörü üzerindeki dolaylı vergiler, enflasyon rakamlarının neredeyse 2 kat üzerinde artmaktadır. Konut maliyetlerinin en önemli ana başlığı olan arsa maliyetleri, maalesef yeni bölgelerin imara açılmamasından kaynaklı olarak enflasyon rakamlarının çok üzerinde artış göstermektedir. Geçmiş yıllara göre ilave finansman maliyeti de, hesapta olmayan ciddi bir yük oluşturmaktadır. Konutta satış trendi son aylarda hareketlenmeye başladı. Bu hareketliliğin sektör geneline yayılmasıyla, uzun süredir sınırlı tutulan fiyat farkları, konut fiyatlarının üzerine eklenecektir. Tüm sektörlerin nefes alabilmesini tetikleyen ve ana lokomotif kapsamında olan inşaat sektörüne konut kredi desteği zorunluluğu mevcuttur. Aksi halde son 8 yılda ev sahipliği olma oranı yüzde 4 düşen ülkemizde, barınma kaynaklı sosyal yaşam sıkıntısı daha da büyüyecektir. Konuta erişim her geçen gün daha da zorlaşacağından dolayı, konut çok değerli olacaktır. Erken alan ve gayrimenkulünü elinde tutan kazanacaktır.

Sabri Şen

İnegöl Müteahhitler Derneği YKB

Temmuz ayında konut fiyatlarındaki düşüşün nedeni talep oluşmaması olarak değerlendirilmelidir. Ve sektördeki arkadaşlarımızın iş hayatlarını da sürdürmek zorunda oldukları için zaman zaman bu şekilde kendimize göre finansal çıkışlar yapabiliyoruz. Dolayısı ile genelde çoğumuz önümüzdeki sorunları aşmak adına fiyatlarımızı geri çektik. Bazen maliyetine bazen de maliyet altına satışlar yapıldı. Şöyle stoktaki konut ya da bağlantıdaki malzemeler de maliyet rakamında değişkenlik yapabilir. Bu fiyat düşüşleri ülke genelindeki gibi Bursamız içinde konut satışlarının artmasına olumlu olarak yansıdığını gördük. Yaklaşık bir senedir tıkanma noktasına gelen bir süreçten geçiyoruz. Bilindiği üzere inşaat sektörümüz ekonomi için dinamo etkisi yaratan çok önemli bir meslektir. Yaklaşık 270 sektöre hitap ettiğimiz unutulmamalıdır. İnşaat sektörü bunun için ihmal edilmemelidir. Sektörümüzde ilave vergiler de geldi. Vergi artışları çözümden ziyade sorunlar üretmektedir. Aslında mevcut vergi oranlarının tahsilatını yapmak üzere bir yol çizilseydi ve de piyasa tedarik zincirleri denetlense daha akışkan sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum.

Cihat Bakgör

Göryapı YKB

Bugün için sektörümüzde girdi maliyetleri her ilimizde aynıdır. Müteahhitlerin bulundukları illerdeki arsa fiyatları konut bedellerini belirliyor. Bursa’nın gözde bölgelerinde geçtiğimiz dönemlerde yaşanan fiyat artışları suni artışlardı. Son aylarda gözlenen düşüşler de bu suni artışların geri gelmesinden kaynaklanıyor. Yani projeler gerçek değerini koruyor. Bu durum özellikle genel kabul bölgelerde yaşanıyor. Bursa’da popüler lokasyonlar, uygun fiyatlı ve güzel projeler güncel koşullarda hala revaçta. Yine şehrimize merkeze uzak mahallelerde kurulan yapılaşmalar ulaşım zaman ve maliyeti oluşturduğundan insanlar artık daha merkezi bölgelere yerleşme isteği duymaya başladı. Biz firma olarak daha çok kentsel dönüşüm çalışmaları ile küçük, sağlam, uygun ve kullanışlı projelere yöneldik.

Muhammet Adiloğlu

Adiloğlu İnşaat YKB

Konut fiyatlarında düşüşten ziyade hâlâ hızla yükselen enflasyona karşın vatandaşın alım gücünün düşmeye devam etmesi ve finansman araçlarının azlığı konuta olan ilgiyi azaltmış durumda. Bu sebeple konut fiyatları maliyetlerin altında, düşük kalmış durumda. Uzun süredir devam eden bu durum Bursa ilimizde vatandaşlar tarafından fark edilmeye başlandı. Az da olsa elinde nakiti veya arabası olan konuta yönelmeye başladı. Yılsonuna kadar bu hareketliliğin devam edeceğini düşünüyorum. Elbette yukarıda bahsettiğim durum bizim projelerimizde de net bir şekilde görülmekte. Müşterilerimizin devam eden ve başlayacak olan projelerimize ilgisi artmış durumda. Bursa için söyleyecek olursak, Konut kullanıcısının artık bölge ayrımı yapacak durumu kalmadı.

Yusuf Şehitoğlu

Şehitoğlu İnşaat YKB

Konut satışlarında geçtiğimiz yıl aynı döneme göre ipotekli satışlarda yüzde 20,9 azalış var. Bunun yanında diğer satış olarak nitelendirilen satışlarda ise yüzde 21,7 artış kaydedilmiş durumda. İlk el satışlarda yüzde 28,9 artış varken, ikinci el satışlarda da yüzde 10,8’lik bir artış söz konusudur. Gayrimenkul her zaman için enflasyonlu dönemde güvenli limandır. Bu doğrultuda tüketici, gayrimenkulü yatırım aracı olarak görmektedir. Diğer taraftan gayrimenkul bir süredir ticari takas enstrümanı olarak kullanılmakta ve alışverişlerde kullanılmaktadır. Bu rakamlar, tüketicilerin kendileri için doğru fiyatı bulduğunda alım yaptığını göstermektedir. Satış trendinin oluşup oluşmadığını açıkçası devam eden aylardaki duruma göre yorumlayabileceğimize inanıyorum. Çünkü enflasyonist süreçleri yaşarken, gayrimenkul piyasası açısından rasyonel verileri alabildiğimizi düşünmüyorum. Parasal sıkılaşma devam ettiği süreçte kısa dönemde bir toparlanma beklemiyorum. Aynı zamanda maliyet tarafında yaşanan azalan oranda artışların tam olarak oturması ile yatırımcı cesaretlenecek ve yatırım eğilimine geçecektir. 2025 yılının ikinci yarısından önce bir toparlanma beklemiyorum.

Mehmet Demirci

DEM İnşaat YKB

Arz talep dengesi bozulduğu için son 1.5 yıldır konut fiyatlarındaki artış yıllık enflasyon oranındaki artışın altında kalıyor. Şuan ki konut fiyatları olması gereken rakamların çok altında. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında maliyet artışlarından kaynaklı daha keskin yükseliş bekliyoruz. Haliyle konut almanın tam zamanı belki de son fırsat. Temmuz ve ağustos aylarında konut satış adetlerinde artış yaşandı. Bunun sebebi konut fiyatlarındaki düşüşten ziyade insanlarımızın fiyatlar artmadan, uygun şartlarla konut sahibi olmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Tüm bölgelerde genel olarak durgunluk var fakat buna rağmen Kayapa ve Görükle bölgeleri yine de talep görüyor. Devam eden projelerimize özel, müşterilerimizi menkul ve gayrimenkullerini satma zahmetinden kurtarıyor, takas desteği ve uygun ödeme koşulları sunuyoruz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar ve konut faizlerinin yüksekliği konuta ulaşımı günden güne zorlaştırıyor. Bu sebeple insanımız uygun fiyatlı ve daha küçük dairelere yöneliyor. 2+1, site aidatı düşük daireler daha çok talep görüyor. Orta fiyatlı dairelerin satışı, lüks ve uygun dairelere göre düşmüş durumda.

Fikri Merdim

AFM İnşaat YKB

Konut fiyatlarında aşağı yönlü düşüşler satışlara ivme kazandırdı, tüm konut alıcı ve yatırımcıları bu fırsatı değerlendirerek konut sahibi olmaya başladı. Tüm projelerimizde ekip çalışması ile birlikte binalarımızı sağlam, kaliteli malzeme ve işçilik ile üretiyoruz. Müşterilerimiz bu doğrultuda alımını yapacağı konuttaki faktörler doğrultusunda satışlarımıza da olumlu yönde yansımaktadır. Alıcı ve yatırımcılar daha çok faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde, kaliteye, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinde yine bütçesine göre hareket etmektedirler. İnşaat sektöründe maliyetine yakın ve neredeyse maliyetinin altında daire satışlarının kısa zaman içinde artış göstereceği aşikardır. Bu dönemde gerek yatırımcı ve gerekse konut almak isteyenler için büyük fırsatlar vardır.

Sevim Yılmaz

RW Ada Gayrimenkul YKB

Çalışmış olduğumuz projede, evini yenilemek isteyen, mülkünün satışını uzun süredir gerçekleştiremeyen, elindeki nakiti değerlendirmek isteyen alıcıların Ağustos ayında ziyaretlerinin artması ile olumlu bir havanın estiğini gözlemliyoruz. Gayrimenkul piyasalarında alıcılar için çok sayıda fırsatlar olduğu bir dönem. Özellikle konutlarda enflasyona göre, yeni maliyetlerin altında satışlar yapıldığını, bazı firmaların yapmış olduğu kampanyalardan farkediyoruz. Bu rakamlar Konut kredisi ve mevduat faiz oranları düştüğü anda değişebilir. Mülkün değerinin çok altında tekliflerin verildiği bir süreç yaşıyoruz. Ekonomistlerin yapmış olduğu açıklamaları ve emlak piyasasını çok iyi takip etmek gerekiyor. Gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı olduğu düşüncesindeyim. Artan maliyetler fiyatlara yansıdığı anda bu rakamlarda ev sahibi olmak daha da zorlaşacak. Yatırımcılar için ofis ve dükkanlarda da fırsatlar var.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner102
banner61
banner62
banner89