İş güvenliği semineri
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, şantive güvenliğini ve iş güvenliğini ele aldı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, şantiyelerde yaşanan iş kazalarına karşı üyelerini bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için ‘Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Semineri’ düzenledi.
İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilen ‘Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Semineri’, İMO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda İnşaat Yüksek Mühendisi, İş Müfettiş Yardımcısı Pelin Pınar Koçak tarafından verildi. Seminere, İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Şube Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Mustafa Er ve inşaat mühendisleri katıldı.
Şantiyelerde iş sağılığı ve güvenliği konusunda şantiye şeflerinin sorumluluklarını anlatan Koçak, şantiye şeflerinin 2020 yılından itibaren iş güvenliği uzmanı olması gerekeceğini söyledi. İnşaat sektörünün istihdamdaki yerini aktaran Koçak, “13 milyon 999 bin 398 aktif sigortalı çalışan var. Bu çalışanlardan 1 milyon 980 bin 620 aktif inşaat sektöründe yer alıyor. Bu da toplam istihdamın 7.7’ sine tekabül ediyor. Hatta buna malzeme ve ulaşım sağlayanları da eklediğimizde neredeyse yüzde 10’luk bir kesim inşaat sektörü içerisinde yer alıyor” dedi.
KOÇAK: İŞ KAZALARINDA BURSA 16. SIRADA
Pelin Pınar Koçak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son olarak açıkladığı 2015 yılı iş kazası istatistiklerine bakıldığında iş güvenliği konusuna neden bu kadar önem verdiklerinin görüleceğini dile getirerek, “İş kazalarında Bursa 16’ncı sırada. 2015 yılında Bursa’da, 61 kişiyi inşaatlarda kaybetmişiz. Tüm Türkiye çapında baktığımızda çok daha acı bir tablo çıkıyor. Bina inşaatı, bina dışı yapıların inşaatı, özel yapıların faaliyetlerine baktığımız zamanda 473 kişiyi 2015 yılında inşaat işlerinde kaybetmişiz. Bu çok ciddi bir rakam. Bizim iş güvenliğine eğilmemize neden olan rakamlar bunlar” diye konuştu.
Yapı iş yerlerinde, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personelinin iş güvenliği profesyoneli olarak bulunması gerektiğini vurgulayan İş Müfettiş Yardımcısı Pelin Pınar Koçak, şantiyeler çok tehlikeli iş yeri olarak değerlendirildiği için 1 uzman hekim bulunmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Koçak, 10 ve daha fazla çalışanı bulunan şantiyelerde diğer sağlık personellerinin de görevlendirilmesinin zorunlu olunduğunu bildirdi.
"RİSK DEĞERLENDİRMESİ MATBU İŞLEM DEĞİL"
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 25’nci Maddesine göre çok tehlikeli sınıfta yer alan yapı iş yerlerinde eğer risk değerlendirmesi yoksa işin durdurulabileceğini belirten Koçak, risk değerlendirmesi ile ilgili şunları söyledi:
“Risk değerlendirmesi bizim işimizde var olan tüm riskleri belirleyebilmek ve bunları belirledikten sonra bunlara uygun tedbirler ve termin tarihleri üretebilmektir. Risk değerlendirmesi çok ciddi bir ekip çalışmasıdır. Matbu, fotokopi çektirilip bilgisayardan çıkartılarak imzalanacak bir şey değildir. Ama günümüzde, uzmanların çok fazla iş yeri baktığı düşünülürse ne yazık ki matbu hale gelmiştir.”
Koçak, şantiyelerdeki durum tespitinin ardından alınması gereken tedbirleri örneklerle anlattı.
Başkan Albayrak: İş Güvenliği Uzmanı ve Şantiye Şefi, İşverenden Para Almamalı
Seminerin sonunda konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, iş güvenliği uzmanı ve şantiye şefinin işverenden para almasının denetimin önünde engel teşkil ettiğine dikkat çekerek, sistemin sağlıklı işlemesi için bu tezat durumun düzeltilmesi gerektiğin söyledi. İMO Bursa Şubesi’ne her yıl 200’ e yakın yeni meslektaşın katıldığını ve üye sayısının 4 bine ulaştığını ifade eden Albayrak, şantiyelerde çalışan mühendislerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilerini arttırmalarını istedi. Sunumu gerçekleştiren Pelin Pınar Koçak’a plaket veren Başkan Albayrak, seminerin düzenlenmesine destek olan İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata’ya ve ekibine teşekkür etti.