banner77

banner69

banner88

İMO Bursa, Körfez Köprüsünde

Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ayağında incelemelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi üyeleri, sona doğru yaklaşan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

GÜNDEM 19.04.2016, 10:06 19.04.2016, 10:06
İMO Bursa, Körfez Köprüsünde
banner66
İMO Bursa Şubesi, inşaat mühendislerinin mesleki ve teknik donanımlarını arttırmak için düzenlediği teknik gezileri sürdürüyor.



İstanbul ve İzmir arası yolculuğu 3.5 saate indirecek olan Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi’nin İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ayağına gerçekleştirilen gezide inşaat mühendisleri, 1550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük 4’ncü asma köprüsünü inceleme fırsatı buldu.



Proje konusunda üyeleri bilgilendiren Yüksel Proje- Emay- Chodai İş Ortaklığı Eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal, otoyol uzunluğu 384 kilometre, toplam uzunluğu 433 kilometre olan projenin 2018 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
 
Körfez geçişi ile Altınova- Gebze arasında 90 kilometrelik karayolunun 12 kilometreye düşeceğini vurgulayan Ünal, araçların 6 dakika da karşıya geçmiş olacağını ve yolun 78 dakika kısalacağını kaydetti. 8 bin çalışanın yüzde 10’unun mühendis olduğunu ifade eden Ünal, köprüde gelinen son noktayı aktardı. Tabliyelerin ağırlığının 285 ile 300 ton arasında değiştiğini dile getiren Ünal, “Köprüde 25 metrede bir düşey askı halatları var. Toplamda 210 adet askı halatı ile birlikte tabliyeler asılır duruma getiriliyor. Ana kabloya bağlanan vinçlerle tabliyeleri birleştirdik. Bu bize hız kazandırdı, hem ekonomik hem de zamandan tasarruf ettik. 52 adet, 25 metrelik tabliyeler birleştirilerek, 26 adet, 50 metre uzunluğunda tabliyelere ulaştık ve ağırlık 600 ton oldu. 113 tabliyenin 100’ü yerleştirilmiş durumda. Tabliye işinin birkaç gün içinde bitirileceğini umuyoruz. Tabliyeler bitirildikten sonra kaynak işlemleri başlayacak 600 ile 800 arasında kaynakçı bir ay süresince gece gündüz çalışacak. Kablolar sarılıp üzeri 25 yıl dayanıklı boya ile boyanacak” dedi.
 


Başkan Albayrak: "Hızlı tren de körfezden geçmeli”



Teknik geziye katılan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, birçok mühendislik tekniği ve teknolojisinin geliştirilmesine katkı sağlayan projenin, inşaat mühendislerinin ufkunu genişlettiğini söyleyerek Eğitim Baş Mühendisi İrfan Ünal’a sunumu için teşekkür etti. Proje başlamadan önce 3 şerit gidiş 3 şerit geliş olarak yürütülen İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nden hızlı tren hattının da geçtiğini fakat daha sonra iptal edildiğini dile getiren Albayrak, hızlı trenin bölge için önemine değindi. Hızlı trenin Körfez’den geçmesinin ekonomik katkısının büyük olacağına dikkat çeken Başkan Albayrak, “Her şeye rağmen proje İzmir, Bursa, Yalova ve çevre illerin ticari ve ekonomik kazancını arttıracaktır. Geçiş ücretlerinin yüksek olması da vatandaşları endişelendiriyor. Çözüm için 35 dolar + KDV olan geçiş ücreti işletme süresi uzatılarak düşürülebilir. Proje, günlük 75 bin araç garanti edilerek, yap- işlet- devret modeliyle imzalandı. Bu sayıya ulaşılamaması durumunda aradaki fark devlet tarafından işletmeciye ödenecek. Geçiş ücreti bu riskler göz önüne alınarak belirlenmeli” diye konuştu.
 
Sunumun ardından inşaat mühendisleri kesonların etrafında feribotla tur atıp köprüyü, denizden inceleyerek bol bol fotoğraf çekti.   





Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
az bulutlu
banner62
banner89