banner94

banner77

banner69

banner88

Hayalim Bursa'yı aşmak

Metin Aktosun Büyümeyi hedefliyor

GÜNDEM 29.01.2013, 09:20 29.01.2013, 09:20
Hayalim Bursa'yı aşmak
banner66

 Bursa’nın bir numaralı ‘Yapı Merkezi’nin sahibi Metin Aktosun, önümüzdeki yıllarda Türkiye çapında büyümek istediklerini belirterek, “Hayalim Bursa’yı aşarak çevre illere yayılmak. Bunun için de zamana ihtiyacımız var” dedi.

Teleferik’te küçücük bir dükkânda başladığı iş hayatına Gazcılar, Beşevler ve son olarak İzmir Yolu’nda açtığı 12 bin metrekarelik dev Yapı Merkezi’yle devam eden Aktosunlar Nalburiye’nin sahibi Metin Aktosun, başarı hikâyesini ve geleceğe yönelik planlarını Konut ve Yapı Gazetesi okuyucuları için anlattı. Günlük hayatından şirketine, kentsel dönüşümden inşaat ve nalburiye sektörüne kadar çok özel açıklamalar yapan Aktosun, 2013 yılına damga vuracak bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

- Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Hobileriniz ve sizi tanımlayacak özelliklerinizi de bilmek isteriz.

Kışın Pazar günleri kayak yaparım. 6 yaşından beridir severek yaptığım bir spor. Boş zamanlarımda tavla oynarım. Arkadaşlarımla sohbet etmeyi çok severim. Bir hobimiz de tabii ki çalışmak. 3 tane çocuğum var. İkisi üniversite öğrencisi… Büyük kızımı şirkete yetiştiriyoruz mimarlık okuyor. 37 yıldır Bursa’dayız. Artık Bursalıyız diyebilirim.

 

15 METREKARELİK YOLCULUK

BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

- Sektöre giriş hikâyenizi anlatır mısınız? Ticaret hayatına Teleferik Mahallesi’nde bir nalbur dükkânı ile başladığınızı ve o günden bu yana sürekli gelişerek bugün Bursa’nın en büyük “Yapı Merkezi” haline geldiğinizi görüyoruz.

1989 yılında bu işe başladık. 23 yıldan beridir bu işimizi yapıyoruz. Teleferik’te 15 metrekarelik küçük bir dükkânla işe başladık. Kardeşimle birlikte kurduk. Daha sonra Gazcılar’da bir iş yeri açtık. Orası bizim için farklı oldu. Hani derler ya “Anadolu’dan İstanbul’a açılmak ister insanlar” bizim için de Teleferik’ten Gazcılar’a inmemiz böyle oldu. 90’lı yıllarda Gazcılar ticaretin çok önemli bir bölgesiydi. Orada 10 senemiz geçti. Daha sonra Beşevler’e taşındık. 2001 yılında açtık ve devam ediyor. Herkes batıya doğru gidiyor ya biz de batıya doğru ilerleyelim diyerek İzmir Yolu’na geldik.

 

YENİ SHOWROOM’UMUZ FARK YARATTI

- Büyük bir lansmanla açtığınız yeni showroom’dan bahsedelim biraz da. Burada hangi ürün grupları var? Çalıştığınız markalar nelerdir? Firmanız hakkında genel bilgiler verebilir misiniz? Hitap ettiğiniz kesimler kimler? Bursa dışına ne kadar hitap ediyorsunuz mesela?

Showroom’umuzu 12 bin metrekarelik kapalı alana kurduk. 2012 Nisan ayının sonlarına doğru açılışını yaptık. Hakikaten güzel bir açılış oldu. Tabii ki işlerimizi de olumlu yönde baya etkiledi ve farklılıklar getirdi. Çok farklı markalarla çalışıyoruz. Bizi aslında boya toptancısı olarak bilirler. Yıllardır yaptığımız en büyük işimiz boya toptancılığıdır. Bursa’nın bu alanda en büyük firmalarından biriyiz. Bien Seramik’in 4 bayisinden biriyiz, toptan dağıtıcılığını yapıyoruz. Akçalı’nın 6 ilde tek ana distribütör bayisiyiz. Pilsa, ECA, Franke, Smeg, Veneta Cucine ve Nagel gibi firmaların da bayiliğini yapıyoruz. Bunun yanı sıra mobilya fabrikamız var. Mutfakta ve kapıda çok iyiyiz. İtalya ve İspanya’dan ithal ettiğimiz seramiklerimiz var. Ürün çeşidimiz baya fazla diyebilirim. Tabii ki bunun yanında inşaat da yapıyoruz. Atışkan Alçı’nın da ana bayisiyiz. İnşaatta alçı, sıva, mantolama, boya, şap, seramik gibi işleri hem uyguluyoruz hem de malzemelerini satıyoruz. Bursa’da bu kadar hizmeti bir arada veren yok. Biz bunların uygun maliyette olması için hem toptancılığını yapıyoruz hem de uygulamasını yapıyoruz. Müşterilerimiz de çok nezih ve iyidirler. Bizimle çalışan insanlar bizi bırakmaz. Biz de onları bırakmayız.

 

ÖNCELİĞİMİZ KÂR DEĞİL

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Bizim asıl amacımız kârdan önce müşteriyi memnun etmek ve yerimizi sağlam tutmak. Plastik kova imalatımız var. İtalya’dan robot sistemi getirerek in-mold baskı yapıyoruz. Türkiye’de 4 firmada var bu sistem. Çok özel bir teknoloji bu. İn-mold sistemi kalıp içi etiketleme anlamına geliyor. Etiketi robot alıyor, kalıbın içine bırakıyor ve hammaddeyi içine alarak çıkmayan bir sıcak baskı yapıyor. Türkiye’de genelde ofset baskı kullanılır. Bizden başka Bursa’da imalatçısı yok. Bunun tüketicisi genelde İstanbul, Ankara ve İzmir. Mantolama dübelinde çok iyiyiz. Yılda 100 milyon adet üretim yapıyoruz. 170’e yakın elemanımız var. Bursa’da 3 iş yerimiz var. Aynı zamanda Eskişehir ve Kütahya’da home ofislerimiz var. Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Yalova ve Balıkesir’e dağıtıcılık yapıyoruz. Bu sisteme devam ediyoruz.

 

ÜRETİM KAPASİTEMİZİ YÜZDE 100

ARTIRMAYI PLANLIYORUZ

- Önümüzdeki yıllara ilişkin planlarınız var mı? Örneğin, bazı yapı malzemesi tedarikçileri gibi siz de inşaat işine girmeyi düşünüyor musunuz? Hafriyattan sonra projelere dâhil oluyor ve proje bitine kadar çalışıyorsunuz çünkü.

Hedefimiz biraz büyük. Neden büyük; özellikle enjeksiyon işinde büyük düşünüyoruz. 2013’ün ikinci yarısında kapasitemizi yüzde 100 artırmayı planlıyoruz. Bursa’da gıda sektörüne de gireceğiz. Enjeksiyon sistemiyle ürettiğimiz kovaları aynı zamanda yoğurtçular ve peynirciler de kullanacak. Mart ayında kısmi üretime başlayacağız. Bu işte bir firmayla çalışmaya bağlanamazsınız. O firmanın yüzde 10’unu alabilirsiniz. Yazın ve ramazanda inanılmaz bir tüketim oluyor. Tedarikten dolayı biz farklı farklı firmaların yüzde 10’luk ihtiyacını karşılarız. İnşaatta yap-sat yapmıyoruz. Ancak hafriyattan alarak anahtar teslimine kadar yapıp müteahhide veriyoruz. Bursa’da bu şekilde çok çalıştık ve devam ediyoruz.

- Bursa dışında mağaza açmak var mı gündeminizde? Projeleriniz nelerdir?

Şu an için Bursa dışında mağaza açmak gibi bir planımız yok. İleriye yönelik tabii ki farklı bir düşüncemiz var. Hayalim Bursa’yı aşarak mağazamızın çevre illerde sayısının artması… Bunun için de zamana ihtiyacımız var.

 

DÜRÜSTLÜK TEMEL FELSEFEM

- Ticaret hayatında sizin için en önemli kural nedir? Kalite, müşteri memnuniyeti vs. anlamında…

Dürüstlük en önemli kuraldır benim için. Bursa küçük bir yer. Eğer sizi 3 insandan biri tanımıyorsa siz iş hayatında iyi bir konumda değilsiniz demektir. Benim felsefem bu. Açılışımızı da yoğun bir kalabalıkla yaptık. 38 araçla hizmet veriyoruz. 13 kişilik teknik ekibimiz var. İyi bir kadroyla hizmet veriyoruz. Bünyemizde üç mimar, dört tekniker, bir tane inşaat mühendisiyle çalışıyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim için çok çok önemli.

- İş hayatında karşılaştığınız en önemli sorunlar nelerdir? (Haksız rekabet, vs)

Ticarette en büyük sıkıntı tabii ki kârların düşmesi diyebilirim. Bir yandan da iyi oldu da denebilir çünkü çok para kazanmaya alışmıştık. Ve ‘bu müşteriye satmasak diğerine satarız’ diyerek rahat bir tutum sergiliyorduk ancak o rahatlık dönemi bitti. Kime sorsanız ‘bizde kayıt dışı bir şey yok’ der. Biz 2002’de bir karar aldık. İğne kadar bir şey bizde faturasız yok. Açık hesaplar dâhil. Sizin 118 liraya sattığınız bir malzemeyi karşınızda açılan bir dükkân 100 liraya satabilir. Bunu da sadece biz önleyebiliriz. Çünkü fabrikalara baskıyı biz yaparsak bu olur. Eskiye göre azalma var ama yeterli değil.

- Konut ve gayrimenkul alanlar, yapı malzemelerinde hangi konulara dikkat etmeliler.  İyi ve kötü malzeme sıradan bir insan tarafından ayırt edilebilir mi? Sonuçta ciddi birikimler karşılığında alınıyor.

Konut almak isteyen öncelikle bilinir bir firmaya gitmeli. O dairenin de en önemli özelliği olan izolasyondan başlamalı. Binayı koruyan izolasyondur. Çünkü su izolasyonu olmayan bir bina çürümeye yüz tutar. Bunun hiç kimse farkında değil. Ama Türkiye’de bu konunun üzerinde baya duruluyor. Yalıtım mutlaka yapılmalı. Mantolama da devlet tarafından zorunlu hale getirilecek. Betonarmede C25 ve C30 kullanılmaya başlandı. Bunlar çok rahatlıkla daire alınan firmalardan öğrenilebilir. Tüketici bunun bilincinde. Ayrıca az parayla da çok kaliteli konutlar alınabilir.

 

2013 BİZİM İÇİN ÇOK İYİ GEÇECEK

- 2012 sizin için nasıl geçti, 2013 için beklentileriniz neler?

2012 aslında zor bir yıldı. Ama tabii ki plazamızın açılışı bize artı olarak yansıdı. 2012’yi iyi geçirdik, 2013’te de bunu daha net görebileceğimizi düşünüyorum.

- Kentsel dönüşümle ilgili neler söylersiniz? Bursa’yı nasıl bir gelecek bekliyor? Kentsel dönüşüm süreci sizi nasıl etkileyecek? Buna hazır mısınız?

Kentsel dönüşüm yerel firmalara bir şey kazandırmıyor. Yapılanların doğrusu yanlışı tartışılır. Çünkü kentsel dönüşüm için çalışılan firmalar dışarıdan geliyor ve o şehirden malzemeler alınmıyor. En kalitesiz ve ucuz malzeme neredeyse o malzemeler kullanılıyor ve emin olun orada kullanılan tüm malzemeler 3. sınıf malzemeler… İnsanların verdikleri paralara yazık! Ben bu çalışma şekline karşıyım. Fomara’da yapılan Doğanbey konutları bunun en iyi örneğidir.

 

ÇALIŞANLARINI MOTİVE EDEN

TATLI SERT BİR PATRONUM

- Firmanızda, çalışanlarınıza karşı nasıl bir yöneticisiniz? Yeterli verimi alabilmek için neler yapıyorsunuz?

Çalışanlarımızın motivasyonu her şeyden önemli. Tatlı-sert bir davranış göstermek zorundasınız. Elemanlarınızın şirketini sevmesi gerekir. Sevmeden başarılı olmak pek mümkün değil. Burada da temel unsur kazan-kazan düşüncesidir. Elemanınız size kazandıracak siz de ona en iyi imkânları sağlayacaksınız.

- Şu anda yaptığınız işin dışında ne iş yapmak isterdiniz?

İlk işim tekstildi. Çocukluğumda oto galerim olmasını isterdim. Böyle bir merakım vardı.

- Son olarak, Konut ve Yapı Gazetesi ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz? Gazetemiz önümüzdeki sayısında 1. yaşını kutlayacak. İçerikle ilgili önerileriniz var mı? Gazetemizi değerlendirir misiniz?

Ekibiniz çok iyi. Emin olun hiç kimse kapımızı bu kadar aşındırmadı. Bizim çalışanlarımız bu kadar hevesli olsaydı herhalde Bursa’yı satın alırdık. (Gülüyor…) Konut ve Yapı Gazetesi’ni çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. İnşallah yeni yılda tirajınız daha çok artar.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89