banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

BURSED Başkanı Erkan Öncel: “Yasalar hazırlanırken sektör temsilcileri görmezden gelinemez”

Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Erkan Öncel, 15 Eylül 2024 tarihinde başlatılacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sisteminin, kanun koyucular tarafından piyasaların doğru işleyişi, güven ortamının sağlanması ve tüketicilerin kayıt dışı emlakçılardan kaynaklanan mağduriyetlerin ortadan kalkması için hazırladıkları sektöre değer katacak bir yasa olduğunu ancak bu yasanın hazırlanırken piyasanın nabzının tutulmamasının sorunları beraberinde getireceğini söyledi

GÜNDEM 21.08.2024, 14:01 21.08.2024, 14:06
BURSED Başkanı Erkan Öncel:  “Yasalar hazırlanırken sektör temsilcileri görmezden gelinemez”
banner66

Yasa hazırlanırken piyasanın tam olarak nabzının tutulması ve sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinden faydalanılması gereğine vurgu yapan Erkan Öncel,yazılı olarak gerçekleştirdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Hazırlanan yasa ile birlikte sahte ve yanıltıcı ürün paylaşıları ortadan kalkacaktır fakat yine yasanın içinde yer alan, taşınmaz sahibi kişi E-Devlet üzerinden verilecek yetkiyi birden fazla emlakçıyla paylaşabilecek olmasıyla sektör içinde büyük bir karmaşa meydana gelecektir. Olması gereken daha önceki gibi 3 ay gibi bir süre için tek bir emlakçıya yetki verilmesidir. Bu süre zarfında gayrimenkul satılmazsa mülk sahibi zaten farklı bir emlakçıyı yetkilendirme hakkına sahiptir.

Bunca problemin çözüm beklediği bir ortamda ilave sorunlar sektöre zarar verir. Kaldı ki sektörün 30442 Sayılı 05.06.2018 tarihinde çıkan yasa sonrasında hala tek tip sözleşmeye geçemediğini düşündüğümüzde satıcının yetkiyi birden fazla emlakçıya vermesi sektörü yaralacaktır.

Ayrıca franchise firmaların piyasayı ele geçirmek adına yaptıkları etik olmayan davranışları da zaman zaman görüyoruz. Tabi ki bu gözlemlerimiz tüm emlak danışmanlarını kapsamamaktadır ancak her firmanın altında çalışan onlarca danışmanın sırf portföy elde edebilmek adına satıcının hayalindeki rakamları kabul ederek ilan girmeleri piyasa dengelerini bozduğunu görmekteyiz. Bu konunun da takip edilip denetim altına alınması gerektiğini düşünüyoruz bu takibi de mesleğin üst çatısını teşkil eden temsilciler yapmalıdır.

Bizler BURSED olarak Bursamızda sektörümüzü en iyi şekilde temsil ederek, değer katmak için çalışıyoruz ve en önemlisi de kendi çabalarımızla kurduğumuz yerel markalarımızla sektörümüze ve ülke ekonomimize katkı sunuyoruz. Bu tür çalışmalrı yürütürken biz sektör temsilcilerini görmezden gelmek hatalı sonuçları beraberinde getirecektir.”

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
21°
açık
banner102
banner61
banner62
banner89