Başarıda Firmaların da payı var
‘UNESCO Dünya Mirası’ ödülü Restorasyon hamlesi ile geldi
Haber: N. Nuri Yavuz
Bursa, dünyanın en prestijli listesi olarak gösterilen ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Recep Altepe başkanlığında 2009 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları sonrası girmeyi başardı.
“Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” başlıklı dosya ile Bursa Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık, Katar´ın başkenti Doha´da yapılan 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda oy birliğiyle alınan kararla ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine girdi. Bursa’nın yakaladığı bu başarının arkasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılından itibaren başlattığı restorasyon çalışmaları bulunuyor. Tarihi ve kültürel zenginliği ile Anadolu’nun en önemli kentleri arasında yer alan Bursa, 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya Surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi’nin 14 yıl önce başlayan hayalini yaşıyor.
Söz konusu alanlarda yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, hak sahiplerini, uzmanları, alanların yönetilmesi ile ilgili hedef ve stratejileri belirleme, ortak kararlar alma ve uygulamalar yapmak üzere Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığında “Bursa Alan Başkanlığı” kuruldu. 26 kişilik Danışma Kurulu ile 9 kişilik Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu’nu oluşturan Alan Başkanlığı, gerek hak sahipleri gerekse alan üzerinde etkili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bugüne kadar önemli çalışmalar yaptı. Büyük bir titizlikle hazırlanan Bursa’nın Adaylık Dosyası 2012 Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, oradan da UNESCO’ya iletildi. 2013 Ekim ayında UNESCO’nun danışma organı olan ICOMOS’tan gelen uzmanlardan oluşan heyet, Bursa dosyasında yer alan tüm bölgelerde incelemelerde bulunup, hazırladıkları raporu UNESCO merkezine sundu.
“Asıl süreç şimdi başlıyor”
Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısını Konut ve Yapı Gazetesi’ne değerlendiren Başkan Recep Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda çalışmaların her aşamasının titizlikle yürütüldüğünü belirterek, “Bursa’da asıl süreç şimdi başlıyor. Bugüne kadar önem verdiğimiz kentin değerlerini bundan sonra daha çok korumalı, geliştirmeli ve titizlikle fonksiyonel olarak canlı tutmamız gerektiğinin bilincini ve sorumluluğunu taşıyoruz. Bu noktada kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarla, STK’larla ve vatandaşlarla kentimizin değerlerinin daha da iyiye ve güzele taşınması ve en iyi şekilde tanıtılması için özveriyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan sonra önemli olan sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.
Başarıda Bursa Restorasyon Firmalarının da Payı Var
Tarihi nitelikteki yapıların korunmasına yönelik yapıların sosyokültürel olduğu kadar sosyoekonomik kazanımlarının da olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa gelişmiş ve alt yapısı olan bir kent. Bu tür çalışmalar da kentte gelişmeyi daha da fazla artırıyor ve bu gelişme bütün sektörlere de yansıyor. Yalnızca ticarete değil sanayi ve inşaata da olumlu yansımaları oluyor. Bursa’ya gelen heyetlerin bize en çok yönelttiği soru ‘Bu kadar restorasyonu yapmak için ustayı, uzmanı nerden buluyorsunuz ve bunları Bursa'dan mı çözüyorsunuz?’ oluyor. Biz bu soruya rahatlıkla evet diyoruz. Bursa'da ve Türkiye'de bu alt yapı var. Özellikle Bursa'da yapılan restorasyon uygulamalarının hepsi örnek niteliğinde ve takdir gören çalışmalardır. Bu da Bursa’daki restorasyon firmalarının yeterli ve kabiliyetli olduğunu ayrıca kendini sürekli geliştirdiğini de ortaya koymuş oluyor. Bu tecrübe ile Bursa firmaları yalnızca Bursa'da değil Bursa dışına da dünyaya da açılıyorlar. Bu çalışmaların sektöre büyük katkı sağladığını bu çalışmalarla görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın değerleriyle ilgili çalışmaların İznik ve Uludağ gibi bölgelerle de süreceğini kaydeden Başkan Altepe, İznik’te de bu çerçevede çalışmalar başlattıklarını, Hristiyan âlemi için de önem taşıyan ilçenin Dünya Miras Listesi’ne girmesi için uğraştıklarını bildirdi.
Bursa’nın değerleri
‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ Dünya Miras Alanı,
Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi,
Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi,
Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi,
Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi,
Muradiye (II. Murad) Külliyesi
Cumalıkızık Köyü