Gayrimenkul Danışmanlarına Sosyal Medya Engeli
Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelik değişiklikleriyle sahte ilanların, ilan kirliliğinin, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi doğrultusunda taşınmaz ilanlarının yayınlandığı ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiştir.
Ticaret Bakanlığı tarafından 26 Aralık 2024 tarihinde yapılan basın açıklamasıyla birlikte taşınmaz ticareti yapan emlak danışmanlarının, sosyal medya platformlarında portföylerini tüketiciye ulaştırması durumunda hesaplarına erişim engeli getirilmesiyle birlikte, sosyal medya platformlarında 1500’e yakın hesap kapatılarak ciddi bir mağduriyet yaşanmıştır.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne (EİDS) göre önce gayrimenkul sahibinin e-devletinden gayrimenkul danışmanına ilan vermesi için onaylama yapması gerekmektedir. Yetki verilen gayrimenkul danışmanının taşınmaz ticaret yetki belgesine sahip olma şartı bulunmaktadır. Mevcut duruma bakıldığında sektörde taşınmaz ticareti yapan birçok kişinin taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmadığı görülmektedir. Dolayısıyla satılık veya kiralık gayrimenkul ilanlarını pazarlanması için ilan platformlarını kullanamamaktadırlar. Bu durumun sonucunda gayrimenkule ilişkin pazarlama faaliyetlerine Meta platformlarında devam edilmektedir.
Maalesef bu durumda sahte ilanların ortaya çıkmasına ve birçok kişinin dolandırılmasına yol açan mağduriyetlere sebep olmuştur.
Yaşanan mağduriyetlerin düzenlenmesi ve gayrimenkul sektörünün kontrol altına alınabilmesi amacıyla taşınmaz ticareti yetki belgesi olsun veya olmasın, gayrimenkul pazarlama faaliyetlerinin sosyal medya platformları aracılığıyla yapılmasına yasak getirilmiştir.
Artık bakanlık tarafından gayrimenkul danışmanlarına Meta platformlarında sürekli olarak denetimler yapılacaktır. Bu süreçte zarar görmemek adına sosyal medya hesaplarında gayrimenkul ticareti yapılmaması tavsiye edilmektedir.
Gayrimenkul ticaretinde en önemli pazarlama araçlarından birisi olan sosyal medya olarak göze çarpmaktadır.
Gayrimenkul danışmanları, portföylerini sadece ilan platformlarından pazarlamazlar. İlan platformları pazarlama sürecinin önemli bir kısmını üstlense de, geri kalan pazarlama faaliyetleri ve bütçelerinin büyük bir kısmı sosyal medya üzerinden gerçekleşmektedir. Sosyal medyada ilan paylaşımının yasaklanması, işin kolayına kaçmak anlamına gelir. Bu durumda hem ülke ekonomisine hem de gayrimenkul sektöründeki işletmelere zarar verecek, sürdürülemez bir sonuca yol açar.
Gayrimenkul danışmanlarının mağduriyet yaşamaması adına bakanlık tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan pazarlama faaliyetlerine izin verilmesi için düzenlemeler yapılması gerekiyor. Çünkü sosyal medya platformları gayrimenkul satışının veya kiralanmasında hayati öneme sahip. Bu süreçte gayrimenkul danışmanlarının bir an önce taşınmaz ticaret yetki belgesi almak için gereken şartları sağlayarak kayıtlı gayrimenkul danışmanı sıfatını almaları gerekmektedir. Bu şekilde gayrimenkul isteklerinde sahte ilanların önüne geçilerek, kayıt dışı faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlarının önüne geçilecektir.
Dialog Concept olarak Ticaret Bakanlığı tarafından kayıt dışı faaliyet gösterenlerin sektörden temizlenmesi hamlelerini olumlu görmekle birlikte, taşınmaz ticareti yetki belgesi ve tüm yasal şartları sağlayan gayrimenkul danışmanlarının sosyal medyada da pazarlama çalışmalarını sürdürmelerine imkan verecek düzenlemeyi bir an önce hayata geçirmesini beklemekteyiz.