Duvarlarda doğaya dönüş
Avrupa’nın 5. boya üreticisi ülkesi olan Türkiye’de, ısı teknolojisinin gelişmesine bağlı olarak özellikle yenileme tercihlerinde değişiklik olduğu kaydedilirken, Kum Beji, Zeytin Yeşili ve Terra Cotta gibi doğal tonlar ön plana çıkıyor.
Murat Altınmakas / Altınmakas Boya Genel Müdürü
Altınmakas Boya olarak 1966’da boya ve kimyasal madde satışı yapmak üzere kuruşmuş bir şirketiz. Halen NOSAB’ta 5.000 m² kapalı alana sahip deposu, İzmiryolu, Ulucadde ve Kayhan caddesinde bulunan 3 adet perakende satış mağazası ile birlikte toplam 9.000 metrekareyi aşan bir çalışma alanına sahip sektörünün öncü firmalarından biriyiz. Toz, sanayi, inşaat ve koruyucu boya üzerine faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Gelişen boya endüstrisi ile birlikte son kullanıcının tercihlerinde değişiklik olduğunu görüyoruz. Özellikle kalite anlamında yükselişe geçen boya üretimi bunu destekliyor. Bireysel kullanımlarda oran azalmış olsa bile yeni konutlar ve ticari alanlar aradaki bu dengeyi sağlıyor. Türkiye büyüdükçe her alanda olduğu gibi boya endüstrisi de gelişmeye devam edecektir. Son kullanıcıların tercihleri gözlemlediğimiz kadarıyla özellikle dekorasyon ve yenileme anlamında pastel tonları, kum beji, zeytin yeşili ve terra cotta olarak göze çarpıyor.
Serkan Şola / Tuna Boya Pazarlama ve Satış Müdürü
Tuna Boya olarak 1969 yılında Bursa'da bir mağaza ile başlayan boya sektörü çalışmaları, 2008 yılında birçok boya markasının distribütörlüğünün yanı sıra üretim faaliyetleri ile devam etmektedir. Redacril Koza markasıyla inşaat grubuna yönelik; iç cephe, dış cephe ve sanayi tipi boyaları üretimi yapan firmamız Redacril, Redacril Koza, Polikor, Mobel, Polisan, Filli Boya markalarını da sunmaktadır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte boya süresi kısmen uzadı. Yeni binaların yapılması ile birlikte bu durumdan etkilenme olmadığını söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse eskiden sobalı evler varken kış boyunca oluşan is durumundan dolayı 2 senede bir boya oluyordu. Şu an bu durum özellikle ısı teknolojisinin gelişmesi ile birlikte şehirlerde tabi ki azaldı. Son tüketici olarak vatandaşların tercihleri ise genelde pastel ve doğal tonlar oluyor.
Emre Mert / Sonel Boya Üretim Birimi Genel Müdürü
Sonel Boya A.Ş. olarak kendi markamız Delfin ile proje bazlı yüksek kaliteli boya üretimi ve sektörüne her türlü çözümü sunan yapı kimyasalları ile Türkiye ve dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Delfin markası olarak toplamda 58 çeşit ürün üretiyoruz. Bu ürünlerin içerisinde dış cephe boyaları ve iç cephe boyaları da bulunuyor. Geçmiş yıllara baktığımız zaman evlerde ve iş yerlerinde temizlik yada yenileme amacıyla boya uygulamaları senede bir kez yapılırdı. Isı sistemlerinin gelişmesinin yanı sıra boya endüstrisinin de gelişmesi ile bu süre 10 yıla kadar çıktığı görülüyor. Bu durum tabi boya üretimine renk çeşitliliği açısından yansıyor. Bireysel boyama işlemlerinin yerini artık yeni yapılan konutlardaki dış ve iç cephe boyamaya bıraktı. Farklı renk tercihlerine ise son kullanıcılar boya satan mağazalarda renk karıştırıcı makinaları ile ulaşıyor. Pastel ve doğal tonlara talep doğal olarak arttı.
Hüseyin Kul / Decostar Yönetim Kurulu Başkanı
Decostar markası olarak Bursa Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 6.000 m2’lik fabrikamızda Kulcan Grup çatısı altında faaliyet gösteriyoruz. Isı yalıtımı malzemeleri, yapı kimyasalları, boya ve dekor ürünleri üreten bir şirketiz. Boya endüstrisindeki teknolojik gelişmelerle birlikte özellikle dış ve iç cephe boyama işlemlerinde sürenin uzamasının üretime yansıdığını pek düşünmüyorum. Daha doğrusu şöyle ifade etmek gerekirse; bireysel boyama uygulamalarında süre kısmen uzayabilir ama bu durum üretim ve satışa doğrudan bizim için bir yansıması olmadı. Sonuçta yeni yapılan konutlarda dış ve iç cephe boya uygulamaları yapılmak zorunda. Geçmiş yıllara göre arada bir fark varsa da yeni inşa edilen yapılarla bu dengeleniyor.
Ferhat Daysalı / Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı
Ülkemiz sektörel yapısı itibarıyla Avrupa'nın beşinci boya üreticisi konumunda bulunuyor. Orta ve büyük ölçekte 20 olmak üzere 350 üretici firma bulunuyor. Doğrudan veya dolaylı istihdamla birlikte boya sektörü, 300 bin kişilik iş gücü yaratan büyük bir sektör. Türkiye'de yıllık kişi başı ortalama boya tüketimi 9-10 kilogram civarında. Önceki yıllarda ev boyama işlemleri yılda bir kez yapılıyorken günümüzde bu sürenin 6 yılın üzerine çıktığını görüyoruz. Eskiden insanlarımız kış ayları bittikten sonra sobaları kaldırır ve temizlik amacıyla duvarlarını boyardı. Gelişen ısı sistemleri teknolojisiyle birlikte bu durum ortadan kalktı. Hijyen anlamında duvar boyama işleminde sürenin uzamaması gerekir. Son zamanlarda duvar renk seçenekleri olarak ise pastel tonların ön planda olduğunu söyleyebilirim.