banner94

banner77

banner69

banner88

Tarım toprakları işlev değiştiriyor

Tarım arazileri sanayi yatırımları için alınıyor.

ARSA-ARAZİ 19.03.2012, 22:37 19.03.2012, 22:37
Tarım toprakları işlev değiştiriyor
banner66
Alagöz Emlak Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alagöz, tarım arazileri tarımsal amaçlı değil ileriye yönelik yatırım aracı olarak satın alındığını vurgulayarak, “Tarım topraklarının işlevi değişiyor” dedi.
 
 
Bursa'da son yıllarda tarım arazilerine büyük ilgi var. Büyük ölçeklerde tarım arazisi el değiştiriyor. Bu durumu değerlendiren Alagöz Emlak Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alagöz, önemli tespitlerde bulundu. Bursa’da verimli tarım yapılabilecek büyüklükte alan bulunmadığını, mevcutlarınsa bedellerinin çok yüksek olduğunu savunan Alagöz, “Sanayicilerden gelen yatırım taleplerini uygun büyüklükte arsa bulamadığımız için karşılayamıyoruz. Tarımsal niteliği olan araziler imara açılmazsa zaten artık Bursa’da kazanç sağlamayan tarımın yanı sıra sanayi yatırımları da gerileyecek. Bunun bir dengesinin kurularak Bursa tarım kenti mi? Sanayi kenti mi? karar verilmeli. Yani ‘Tarım da yaparım sanayi de’ diyemezsiniz” diye konuştu.
 
“Tarım stratejiktir. Bazı ürünleri üretmekten ülke olarak vazgeçemezsiniz ama örneğin Bursa’da yetiştirirsiniz 10 TL’ye mal olur, Ağrı’da yetiştirirseniz 1 TL’ye mal olur. Zaman alacak bir değişim süreci ama bir karar verme noktasındayız sanıyoruz. Yerini değiştirerek, üretim-fayda dengesini kurup profesyonel manada tarım yapılmalı” açıklamasında bulunan Alagöz, şöyle devam etti:
 
“Gerek tarımda gerekse hayvancılıkta, ‘büyük işletim yapan firmalar’ bu işten karlı çıkacaklar. Batıda Bursa gibi sanayileşmiş yerlerde tarım artık lüks. Çünkü araziler çok pahalı. Dönümü için istenen 5 bin-25 bin TL arası fiyatlar çok yüksek. 
 
Dolayısıyla tarım için bir yer arıyorsanız doğru adres Bursa değil. Tarım ve hayvancılık üretimiyle ilgili ülkenin daha güneyine, gerekirse Karadeniz’e, Ege’nin iç kesimlerine ya da Doğu’ya gidilmeli. Bursa’da yer altı sularımız artık kimyasal atıklardan dolayı çok temiz de değil.
 
Toprağımız tarım için elverişliliğini kaybetmek üzere. Şehrin planlarında bugün 1.sınıf tarım arazisi olarak görünen ve artık burada tarım dışında bir şey yapılamaz’ denen Ova’nın dört bir tarafı sanayi işletmeleriyle çevrili. Öte yandan Bursa çok ciddi göç alıyor. Nüfusu çok korkunç bir şekilde artıyor. Islah OSB’lerle birlikte 18 tane sanayi bölgesi var. Bugün mevcut yaşayanlar ve yeni gelenleri nereye yerleştireceksiniz. Bursa’da fabrika yapacak büyüklükte sanayi arsası gösteremiyoruz.
 
O büyüklükte bir arsa bulduğumuzda da rakamlar müthiş yüksek. Neden? Şehir beklenenden hızlı büyüyor ve yeni alanlar planlamalıyız ve bunu yaparken de şehrin ekolojik yapısını ve insanların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmeliyiz. Tamam Bursa’da tarım yapalım ama artık Bursa bir tarım şehri değil. Tarım da yaparım sanayi de yaparım diyemezsiniz. Bugün alınan göçün ne kadarlık kısmı tarım işçisi? Ne kadarı sanayi de çalışıyor? Ne kadarı tarımsal yatırım yapmaya geliyor? Ne kadarı sanayi tarımı yapmaya geliyor? Ve en önemlisi dışardan gelen vatandaşlarımızın kaçı Bursa’yı tarım kenti olarak görüyor? Bursalı çiftçi kentini tarım kenti olarak görüyor mu?
 
Bu konuyla ilgili ekonomik veriler de sanıyorum durumu netleştirmemizde daha faydalı olacaktır. Artık bunun bir dengesinin kurularak Bursa bir tarım kenti mi, sanayi kenti mi? Bir karar verilmesi lazım. Birisinden birisine fedakarlık etmemiz lazım.”
 
ARAZİLER TARIM İÇİN ALINMIYOR
 
Özellikle Bursa’dan Karacabey’e, Karacabey’den Kemalpaşa’ya doğru olan bölgede ciddi el değiştirmelerin olduğunu ifade eden İbrahim Alagöz, “Bu arsalar tarım açısından kıymetli olsa da tarım yapılsın diye alınmıyor. Çünkü herkes; ’Şehir büyüyor, buraya eninde sonunda bir şey olur değerlenir’ diye düşünüyor. Kısacası tarım topraklarının işlevi değişiyor. Bir nevi ileride yatırım yapılabilecek bir araç haline geldi” diyerek sözlerini noktaladı.
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89