banner94

banner77

banner69

banner88

Muhtarlardan ‘dönüşüm’e evet

Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi'de kentsel dönüşüme 2 farklı yönden bakılıyor

KONUT VE YAPI 24.01.2014, 13:46 24.01.2014, 13:46
Muhtarlardan ‘dönüşüm’e evet
banner66
Kentsel Dönüşümün tartışıldığı kentimizde, Kentsel Dönüşüm planlanmasında riskli bölge olarak öne çıkan Osmangazi ve Yıldırım ilçelerindeki büyük mahallelerin muhtarlarıyla görüşerek vatandaşların konuya bakış açılarını mercek altına aldık.

Bursa’nın merkez ilçesi konumunda olan en büyük ilçesi Osmangazi Kentsel dönüşüme 2 farklı yönden bakıyor. Bakış açılarından ilki, 1999 depremi sonrasında ortaya çıkan dayanıksız konuk stoğu olurken, ikincisi ise, yoğunlaşacak olan nüfus ve değişecek olan sokak kültürü yani apartman yaşamı. Bu iki konuda vatandaşın endişeleri olduğunu ifade eden muhtarların konuya bakış açılarını onların ağızlarından dinleyelim.

FATMA GÜLER İNAN

HÜDAVENDİGAR MAHALLE MUHTARI - OSMANGAZİ

Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşlarımız içerisinde konuya sıcak bakanlar ve dönüşüm olmalı diyenler olduğu gibi, konuya bilgi ve dönüşümü yapacak olan müteahhit firmalara karşı güven eksikliğinden dolayı karşı çıkanlarda var. Vatandaşın bize yönelttiği başlıca sorunlar; konut karşılığında alınacak ücret farkı, yeni binalar için zemin etütü yapılacak mı? Mahalle içlerinde ki ticarethaneler için iş sahaları aynı şekliyle korunacak mı? Ve her şeyden önemlisi kültür bütünlüğümüz muhafaza edilecek mi? şeklindedir.

MUSTAFA ÖZDERYA

DİKKALDIRIM MAHALLE MUHTARI – OSMANGAZİ

Gönül ister ki kentsel dönüşüm olsun. Fakat insanlarımızı ikna edebilmek oldukça zor. Çünkü vatandaşlar arsalarının ya da konutlarının karşılığını tam olarak almak istiyorlar. Ancak İnşaat sektörünün içinde olan birisi olarak, yeni bir konuta karşılık, ömrünü tamamlamak üzere olan yani ortalama 25 yaşında olan bir binaya veya konuta aynı değeri biçmek mümkün değil. Bu nedenle bizim isteğimiz ilgili kamu kuruluşlarının ve belediyelerin vatandaşlarımıza bunu bir şekilde anlatarak onları bilgilendirmesi yönündedir.

HÜSEYİN GÜMÜŞSOY

BAĞLARBAŞI MAHALLE MUHTARI – OSMANGAZİ

Mahallemiz, konumu itibariyle hem kent merkezine hem hastanelere hem de Üniversite’ye yakındır. Bu nedenle mahallemiz, yeni okul projeleri ve alt yapı çalışmaları sayesinde değer kazanmıştır. Ortalama imarımız 2 buçuk kat olup, vatandaşımız 6, 7 kata kadar inşaatlar yapmış ve daha önceki belediyelerden ruhsat almıştır. Kentsel dönüşüm 1999 depremi öncesinde imar edilen Bağlarbaşı Mahallesi açısından önemli ve elzemdir. Mahallemiz sınırları içerisinde büyük bir park alanı olup, sokaklarımız dar, eski okul binalarımız depreme dayanıksızdır. Mahalle sakinlerimiz orta gelir düzeyinde olup, kentsel dönüşümde ortaya çıkacak fark bedelini karşılayamayacak işçi, memur ve emekli ailelerdir. Kentsel dönüşüm noktasında mahallemizde yaşayan halkın ciddi bir bilgilendirmeye ihtiyacı vardır.

MUSTAFA AKBASAN

ANADOLU MAHALLE MUHTARI – YILDIRIM

Mahallemizin yolları ve yapılaşması projeli olmasına rağmen konutların eski olması, sanayi bölgesi içinde kalmış olmamız ve dar sokaklar olumsuz olan yaşamımızı, yeşil alan ve park eksikliği nedeniyle daha da zorlaştırmaktadır. Zamanında parselizasyon yapılırken yeşil alan ve parklara gerek duyulmamış hatta sanayi ile konutlar iç içe girmiş ve yeni yapılacak yapılaşmanın imkân tanınacak boş arazi bırakılmamıştır. Bugün kentsel dönüşüm bizim için önemli bir ihtiyaçtır. Bir muhtarlık binamız, bir parkımız, bir sosyal alanımız yoktur. Kısacası kentsel dönüşüm mahallemiz için sadece ihtiyaç değil mecburiyettir.

ARSLAN ALİ YILDIZ

YAVUZ SELİM MAHALLE MUHTARI – YILDIRIM

Mahallemiz yoğun göç ve plansız yapılaşma nedeniyle çarpık yapılaşmayla iç içe kalmıştır. Sokaklarımızın dar, binalarımızın eski, yeşil alanlarımızın olmayışı kentsel dönüşümün gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Kentsel dönüşüm uzun vadede olacak bir iştir. Eğer kentsel dönüşüm, Yıldırım Belediye Başkanımız Özgen Keskin’in bizlere anlattığı gibi olacaksa canı gönülden yapılmasını isteriz. Ama o şekilde olmayacaksa bizim mahallemizi riskli alan bölgesinden çıkartmalarını isteriz. Şu an herkes kentsel dönüşüm ile alakalı gelecek beklentisi içinde olup ne bir ev yapabilmekte, ne bir iş kurabilmekte, ne de hali hazırda bulunan gayrimenkulünü satabilmektedir. Buda mahallemizin ekonomik değerini düşürmektedir.

İBRAHİM BAHAR

YUNUSELİ MAHALLE MUHTARI – OSMANGAZİ

Çarpık yapılaşma ve projeli yapılar iç içe girmiş durumda ve mahallemizde imar kargaşası yaşanmaktadır. Mahallemizin bir bölümünde TOKİ, yüksek konutlu projeler ve bireysel yapılar bulunurken, diğer tarafında eski yapılaşma yani köyden kalma yapı mevcuttur. Müteahhit firmalara verilen yüksek kat imarı vatandaşa da verilmelidir. Kentsel dönüşüm belediye ile değil çevre şehircilik bakanlığı ile yapılırsa bölgemizde ki hava limanı sorunu dahil tüm kentsel dönüşüm sorunları aşılacaktır. Bizim istediğimiz planlı ve vatandaşın mağdur olmayacağı bir dönüşüm olmasıdır. 

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89