Modelleme İle En Az Hata
Bursa'da modelleme sektörü ne noktadadır?
Haber: N. Nuri Yavuz
Türkiye'nin lokomotifleri arasında gösterilen inşaat sektörü giderek yükselen bir ivmeyle büyümeye devam ederken modelleme teknolojisiyle angaje olarak, geleneksel yöntemlerin aksine daha bilimsel ve kati sonuçlara ulaşma olanaklarına sahip olmaya başladı. "Modelleme nedir? Bursa'da modelleme sektörü ne noktadadır? Modelleme, inşaat sektörüne ne tür imkânlar sağlıyor? Modelleme sektörü 2013’ü nasıl geçirdi? Sektör 2014 yılından neler bekliyor ?" gibi soruların cevaplarına yönelik sektörün Bursa’daki önde gelen temsilcilerinden görüşler aldık.
Sakine Duman / STA Bilgisayar Müh. Müş. Ltd. Şti. Bursa Temsilcisi
“Modelleme özellikle inşaat mühendisliği alanında uygulama ile proje (hesap-çizimmetraj) arasındaki birebir örtüşmeyi sağladığından oldukça önemlidir. Modelleme; proje (hatta uygulama) sona erdirilmeden bitmeyecek olan bir süreçtir. Devamlı başa dönüşleri gerektiren bu süreçte kullanıcının; en optimum modeli gerçekleştirmek için bu geri dönüşlerin yaratacağı zaman kaybını minimuma indirecek bir programa ihtiyacı vardır. Ancak iyi bir modelleme tekniği iyi bir program için yeterli değildir. Gerçeğe en uygun şekilde modellenmiş bir projenin yine gerçek yapı davranışının, bilimsel olarak en gelişmiş hesap yöntemleri ile hesabının bu hesap sonuçlarına göre çiziminin ve metrajının da yapılabilmesi gerekmektedir. Sadece bilişim sektöründeki gelişmeler değil, İnşaat Mühendisliği alanındaki bilimsel gelişmeler de programa aktarılabilmeli bu açıdan program da sürekli gelişebilir olmalıdır. STA4-CAD (ve STA-STEEL) yukarıda saydığımız bu özelliklere sahip programlardır ve sürekli gelişmektedirler. Kullanıcılar programdaki değişme-gelişmeleri anında kendi bilgisayarlarına ücretsiz indirerek programı yeni haliyle, hiçbir sorun yaşamadan kullanmaya devam edebilmektedirler. Bursa’da yapılan inşaatların %50’si STA4-CAD ile projelendirilmektedir. STA-STEEL’in kullanıma sunulması ile birlikte hem Bursa’da çelik yapı oranının yükseleceğini hem de firmamızın pazardaki payının artacağını söyleyebiliriz. İnşaat sektörüne; proje-uygulama ve denetim alanında faaliyet gösteren inşaat mühendisleri kafa emeği ile katkıda bulunurlar. Sektörün gelişmesi elbette sadece inşaat mühendisliğinin nitelikli olmasıyla mümkün değildir. Ülkenin ekonomik göstergeleri en belirleyici unsur olduğuna göre, 2013 yılının sektör ve firmamız açısından olumlu geçtiği söylenebilir. İnşaat sektörünün nitelikli mühendis, kalifiye işçi, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamı ile sadece ekonominin lokomotifi olarak değil, gerekli ve ihtiyaca uygun yapı üretimi anlamında gelişkinliği beklentimizdir. İnşaat sektöründe bütünsel olarak nitelikli üretim amaç olarak hedeflendiğinde, firmamız mutlaka ilk tercih edilecekler arasında olacaktır.”
Ali Osman Kahveci – Göksa Yazılım
“Günümüzde model, gerçeğin basitleştirilmiş halidir. Karmaşık bir sistemi modelleyerek onu daha anlaşılır bir halde ifade edebiliriz. Böylece geliştirmekte olduğumuz sistemi daha iyi anlayabilir, olası yapım hatalarını uygulamaya geçmeden tespit edebiliriz. Günümüz mimarlık ve mühendislik alanında yeni yapılacak konut, sanayi türü ve özel amaçlı binalar teknolojiye paralel olarak güçlü altyapısı olan bilgisayar programları ile modellenmekte ve gerçeğe yakın sonuçlar elde edilmektedir. Mimari açıdan modelleme müşteriye nihai durumu göstermek ve farklı alternatifler sunmak için önemli. Mühendislik alanında ise durum benzer olmakla birlikte asıl amaç modellenen yapının amacına uygun olarak tasarlanması ve depreme dayanıklı, güvenli olarak projelendirilmesidir. Bu amaçla ülkemizde birçok yazılım geliştirilmekte ve dünya ile rekabet edebilmektedir. Sürekli gelişerek büyüyen inşaat sektöründe modelleme yazılımları da hız kesmeden büyümekte. İnşaat alanında yazılım geliştiren birçok yerli firma bulunmakta ve sürekli rekabet halindeler. Bu rekabet de tabidir ki kalite çıtasını sürekli yukarılara taşıyor. Gerek mimari ve gerekse inşaat mühendisliği alanında yerli yazılımlar Türk mühendislerine hizmet sunuyor. Ülkemiz genelinde ağırlıklı olarak konvensiyonel yöntemlerle yapılan konut ve işyerleri projelendiriliyor ve yazılımlar da bu alana hitap ediyor. İnşaat teknolojisinin gelişimine paralel olarak Yüksek yapıların ve derin kazıların gündemde olduğu günümüzde alt yapı projeleri ve modellemeleri üzerine yazılım ihtiyacı da artmıştır. Sektör, 2013 yılının birinci çeyreğinde % 5,9 oranında büyürken altı aylık dönemde % 6,8 oranında büyüdü. Bu veriler ile Sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla İçerisindeki payı altı aylık dönemde % 6,0 olmuştur. Bu pozitif gelişme piyasalara da yansımış ve inşaat sektörü beklendiği gibi büyümesine devam etmiştir. Göksa Yazılım olarak 1995’de kurulduğumuz yıllarda birçok inşaat mühendisinin özellikle istinat duvarı konusunda herhangi bir modelle programı olmadığı için yaşadığı sıkıntıyı gördük. Buradan hareketle önce kendi şirketimiz için geliştirdiğimiz İST-CAD programı, bugün tüm Türkiye’de kullanılır hale geldi. Göksa yazılım olarak elimizde ÇATI-CAD ve İST-CAD iki programımız bulunuyor. İST-CAD, İstinat duvarları ve geoteknik dediğimiz alt yapı projelerini çözebilen bir yazılım. Belediyelerin, kurumların, bakanlıkların, üniversitelerin dahi kullandığı bir yazılımdır. Biz ülkemizin yazılım ithalatının önüne geçebilmek adına programlarımızı ülke genelini en uygun koşullarda sunduk. Prefabrik yapılara yönelik Türkiye’de bir yazılım yok. Biz, TÜBİTAK desteğiyle, 3 yıldır prefabrik yapılara yönelik yazılım geliştiriyoruz.”