İnşaatçılar 2014’e pozitif bakıyor
Bursalı inşaat sektörünün temsilcileri 2014’e ilişkin beklentilerini açıkladılar.
Alpaslan Taşyakan (Taşyakan İnşaat)
2014 daha verimli olacak
2013 yılı hem bizim hem de sektör için yeni umutlarla başlamasına karşılık küresel krizin etkilerini gördük. Herkesin gördüğü, şikâyet ettiği fakat bir türlü adı konulamamış bir kriz ortamında gibiyiz. Genel olarak iş çevresinde ise bir bekleme hali mevcut. Yeni yatırımlar ertelendi ve yaşanan küresel krizden sonra ekonomide bir soğutma operasyonu yapıldı.
Bu durum sene başından beri; gerek ekonomik göstergelerde gerekse hükümetin açıkladığı politikalardan gördüğümüz doğal bir sonuçtu.2012 yılı ve 2013'ün ilk çeyreği firmamız açısından olumlu bir dönemdi. Satışlarımız beklediğimiz seviyelerde gelişti. Gezi Parkı Olayları ile ortaya çıkan suni kriz ise ister istemez sektörümüze kısada olsa bir yavaşlatma yaşattı. Süreç içinde oluşabilecek bu türlü olaylarda sektör temsilcilerinin alışık olduğu bir durumdu. Fakat yaz aylarındaki satış grafiği hem Gezi Parkı Olayları hem de Ramazan Ayı’nın verdiği rehavetle geriledi. Okullarında açılması ile tekrardan satışlarda gözle görünen bir artış yaşandı ve satışlarımız istediğimiz seviyelerde devam ediyor.
Tasyakan İnşaat olarak, 2013 yılı sonu ve 2014 yılı için daha pozitif bakıyoruz. Hükümetin seçim öncesi yaptığı “seçim ekonomisi yapmayacağız” yorumuna inancımız tam. Dünya bizce bir toparlanma sürecinde ve biz inanıyoruz ki bu dönem inşaat sektörü açısından daha verimli olacak. Öncelikli hedeflerimiz arasında özellikle Ortadoğu’daki mülklerimizi pazarlama konusunda daha agresif olmayı planlıyoruz. Yeni projelerimiz İzmir, İstanbul ve yine Bursa'da olacak. Daha kapsamlı ve daha büyük projelere Tasyakan İnsaat imzası atmak arzusundayız.
Serkan Savu (Yedsa İnşaat)
Kentsel dönüşüm canlılık getirdi
İnşaat sektörü, 2013 yılının ilk çeyreğinde %5,9’luk bir büyümeye ulaştı. Kış aylarında yaşanan olumsuz hava koşullarının etkisi de göz önüne alınırsa, bu oran beklenenin de üstündeydi. İkinci çeyrekte de istikrarlı büyüme devam etti. Bu dönemde % 7,6 büyümeyi yakaladı ve yılın ilk 6 ayında Türkiye ekonomisi, tahminlerin üzerinde %4,4 büyürken, inşaat sektörü %6,8 büyüdü. Aynı dönemde belediyelerin ruhsat verdiği yapı miktarı %10,7, toplam alan % 4,2 ve daire sayısı % 7,7 oranında arttı. Henüz açıklanmayan 3. çeyrek verilerinin de bu rakamların altında kalacağını beklemiyorum. Tabi ki bu rakamlar rastlantı değil.
Büyümede bu ivmenin yakalanmasında son dönemde hız kazanan ve 6 milyon konutu içeren kentsel dönüşüm çalışmaları da önemli rol oynadı. Öte yandan yılbaşında tam anlamıyla uygulamaya giren KDV oranlarındaki değişiklik ve sert geçmeyen kış mevsimi de inşaat sektöründeki bu büyümede etkili oldu.
Kentsel dönüşüm bütün belirsizliklerine rağmen inşaat sektörünün tüm alt sektörlerine canlılık getirdi. İnşaat sektörünün geneline ivme kattı. Ülkemiz kredi notu açısından yatırım yapılabilir ülke gruplarının hemen ardında yer almakta ve bu da yabancılar açısından fırsat olarak değerlendirilmektedir Türkiye 'de bu istikrarlı ekonomik yapının sürmesi halinde sektörde yılsonunda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşılacaktır.
Celal Çiftçi (Atakent Yapı)
Olağan seviyelerdeyiz
Yapı malzeme satışı her yılın Mayıs ayının sonu Haziran ayının başı dönemlerinde başlar. Ancak bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle yapı malzeme satışları erken başladı. Erken başlayan sezon Temmuz ayı sonlarında durma noktasına geldi. Ramazan ayı ve bayramının bu yıl Ağustos ayı içerisinde olması nedeniyle beklentilerimize uygun bir sezon hareketliliği yaşayamadık. Eylül ayı başından beri sezon başındaki hareketliliği yakalamış durumdayız.
Ekim ayı başında ki soğuk hava ve devamında gelen Kurban Bayramına rağmen inşaatlar durmadan devam etti. İnşallah yılsonuna kadar hava şartları el verirse; özellikle mantolama ve boya işlerinin artmasını bekliyoruz. Sektörün durumunu 2013 ile 2012 yılları arasında kıyasladığımızda, geçen seneye göre çok da olumsuz sayılmayan bir tablo seyrettik diyebiliriz. Beklentimiz, zorunlu ısı kimlik projesinin daha fazla denetimle devletin ifade ettiği şekilde hızlandırılması. Bu sayede, yalıtım iç sektörüne canlılık gelmesiyle 2014 yılına sektörün hızlı girişi sağlanabilecektir.
Can Can (Can Can Seramik)
2014 durağan geçebilir
2013 yılının geçmiş 10 aylık zaman dilimini değerlendirdiğimizde, seramik ve yapı malzeme sektörüne çok fazla ekonomik katkısı olmadığını net olarak ifade etmek gerekir. Bursa’daki konut fazlalığı nedeniyle 2013 yılında satışların durması ve yeni projelerin askıya alınması nedeniyle yaşanan sıkıntıları bizler de yaşadık ve yaşıyoruz da. Önümüzdeki 2 ayı değerlendirdiğimizde ise, daha karanlık bir tablo ile karşılaşıyoruz.
İnşaat sektörünün argümanlarının 2014 yılı yerel seçim sonrasına kadar gelişme kaydetmesini beklemiyoruz. İnşaat sektöründe işlerin durağan olacağını öngörüyorum. Sektörel alandaki en büyük engelimiz ise, konut kredilerinin yüksek olması nedeniyle normal alım gücü olan vatandaşın alımlarını yapamaması ve bu duruma bağlı olarak da satışların durgun olması. Mevcut inşaatların satışı olmadığından yeni satışların başlamasına da maalesef imkân olmuyor.