banner94

banner77

banner69

banner88

Osmangazi'de sivil kentsel dönüşüm

Birbiri ardına başlayan projeler ilçeyi cazibe merkezine dönüştürüyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 19.03.2012, 00:29 19.03.2012, 00:29
Osmangazi'de sivil kentsel dönüşüm
banner66
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için ciddi mücadele verdikleri Hamitler’den başlayarak Güneştepe ve Yunuseli’ni de içine alan bölgenin yeşil konseptli modern binaların yükseldiği bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti.
 
 
Osmangazi’de planlı şehirciliğin uygulandığı yeni bölgeler Hamitler, Güneştepe ve Yunuseli olarak gün yüzüne çıkıyor. Bugüne kadar kaçak yapılaşmaların yaşandığı bölgede yeni bir sivil kentsel dönüşüm yaşanıyor.
 
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi’deki eskiden beri süre gelen kaçak yapılaşma ve demir filizlerin hep yeni katların atılmaya hazır olduğu görüntüsünü kaldıracağız” dedi.
 
Hamitler’den başlayarak, Güneştepe ve Yunuseli’ni içine alan bölümün Osmangazi’nin yeni gelişen bölgeleri olduğunu belirten Başkan Mustafa Dündar, bölgenin kaçak yapılaşmanın önüne geçildiği, modern binaların yükseldiği bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi. Bu noktaya gelene kadar çok mücadele verdiklerini kaydeden Dündar, “Şu an bu bölgelerde ciddi konut yatırımları yapılıyor. Biz de belediye olarak yatırımların önünü açmak için yeni imar alanlarının açılması, altyapı yatırımlarının yapılması noktasında ciddi emek sarf ettik. Osmangazi’deki modern kentleşme ve değişim Yunuseli, Güneştepe ve Hamitler’de tüm hızıyla sürüyor” dedi.
 
Öte yandan Demirtaş Bölgesi’nde de çalışmaların aralıksız devam ettiğini anımsatan Dündar, kişisel taleplerin önüne geçmek adına bölgedeki imar planlarını revize ettiklerini kaydederek, “Osmangazi’deki planlı yapılaşma aldı başını gidiyor” ifadesini kullandı.
 
ŞEHİRCİLİK AKADEMİSİ ÇALIŞIYOR
 
İlçeyi modern bir yapıya kavuşturmak amacıyla oluşturulan Şehircilik Akademisi ile çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Başkan Dündar, bu kurulla yeni bir felsefe geliştirerek, Uludağ planlarından başlayarak kent içinde kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, planlı yapılaşmanın önünü açmak ve depremsellik riski göz önünde bulundurularak planlı, sağlam ve dayanıklı konutların üretilmesini amaçladıklarını ifade etti. Mustafa Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Uludağ’da Sarıalan, Kirazlıyayla, Çobankaya, Karabelen bölgelerinde koruma amaçlı 1/1000’lik planları yaptık. Orman ve Su İşleri Bakanımız ile yeni bir protokol imzaladık ve 1/5000’lik planı da biz yapıyoruz. Tüm bunlar Akademi’nin çalışmaları. Şehir merkezine geldiğimiz de ise birçok nokta var. Fakat Hamitler, Güneştepe, Yunuseli imarın uygulandığı, planlı şehirciliğin olduğu ana bölgeler. Meclis’in gündemindeki Afet Kanunu çıktığında, o kanuna göre yeni kentsel dönüşümlerin yapılacağı bölgeler için teknik çalışmalar da yürütülüyor.”
 
DEPREM İZLEME İSTASYONLARI
 
Osmangazi’nin çeşitli yerlerinde deprem izleme istasyonları kurduklarını ve bu istasyonlarla hangi bölgelerin risk taşıdığını, nerelerde zayıf binaların çoğunlukta olduğunu tespit edeceklerini belirten Dündar, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ve akademik odalarla yaptıkları ortak çalışma ile ilçenin deprem envanterinin çıkartılarak, bu yönde düğmeye basacaklarını dile getirdi.
 
YENİŞEHİR’DEN, KARACABEY’E BİR UFUK ÇİZMEK ŞART
 
Son olarak, körfez geçiş köprüsü, hızlı tren ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi projelerin Bursa’yı daha da geliştireceğini ve büyüteceğini belirten Başkan Dündar, özellikle yapılaşmanın planlanmasına yön verilmesi gerektiğini, aksi takdirde bu sürecin kendiliğinden gelişerek plansızlığın önünü açacağı vurguladı. Bursa’daki plansız yapılaşmanın son 5-10 yılın değil, 1940’lardan beri süre gelen bir sürecin eseri olduğunu kaydeden Dündar, “Osmangazi’deki eskiden beri süre gelen kaçak yapılaşma ve demir filizlerin hep yeni katların atılmaya hazır olduğu görüntüsünü kaldıracağız. Bursa’yı planlı şekilde büyüyüp, gelişecek şekilde düşünmek gerekiyor. Yenişehir’den, Karacabey’e kadar bir ufuk çizmek şart” diye konuştu.
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
11°
kapalı
banner61
banner62
banner89