Müteahhitlerden büyük ilgi
“Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” Bursalı müteahhitlere tanıtıldı.
Riskli yapıların dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ile başlatılan ve Bursa'da İMSİAD öncülüğünde uygulanacak olan “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” basının ardından Bursalı müteahhitlere de tanıtıldı.
Anadolu’ya Bursa'dan yayılması hedeflenen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği çerçevesinde Garanti Mortgage’ın Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte gerçekleştirdiği ve daha önce İstanbul’da uygulanan “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” için Bursalı müteahhitler Hilton Otel’de bir araya geldi. Toplantıya müteahhitlerin yanı sıra Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ile birlikte belediyelerin imar müdürlüklerinde görevli memurlar katıldı.
Projenin tanıtımı için sabah basın mensupları ile bir araya gelen Garanti Mortgage, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları (İMSİAD) akşam oturumunda da müteahhitleri bilgilendirdi.
Mescioğlu: Rekabeti teknoloji ve üretimde yapmalıyız…
Bilgilendirme toplantısında konuşan İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, projenin Banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve mülk sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlayacağını belirtti. Mescioğlu, “Kentsel dönüşümün en önemli sac ayakları olan hukuk, kamu ve finans bu projede bir araya geldi. Yatırım sahibi olarak bizlerin de vatandaşımızın da kendini son derece güvende hissettiği bir proje. Bence Bursa bu fırsatı kaçırmamalı” şeklinde konuştu.
Geçen yıllara oranla yabancıya satılan konut miktarında ciddi artışlar olduğunu belirten Mescioğlu, 2016’ın ilk 3 ayında 385 konut satarak 2013’ün tümünde satılan 375 rakamını geride bıraktıklarını söyledi. Bunun oldukça başarılı bir veri olduğunu belirten Mescioğlu, benzer bir başarı kentsel dönüşümde de sergilemek gerektiğinin altını çizdi. Mescioğlu, “Proje kapsamında yaptığımız protokol gereği, kat malikleri ve site yöneticileri binalarını kentsel dönüşüme tabi tutmak istiyorlarsa önce İMSİAD’a yönlendirilecekler, kuracağımız komisyonla bu talepler üyelerimize paylaştırılacak. Bu kapsamda aldığımız sorumluluk çok önemli. Rekabet yapacağız ama teknolojide üretimde hizmette yapacağız. Bir başka meslektaşımızla ve onun projeleriyle rekabet yapmamalıyız bu yanlış bir rekabet yöntemidir. Bu sektöre zarar veriyor. Bursa’da çok büyük bir potansiyel var, gerçek bir dönüşüm hareketi başlasın inanın yetiştirmekte bile zorlanacağız” şeklinde konuştu.
Mescioğlu’nun ardından konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Özdemir de her şeyi devletten beklemeden İMSİAD örneğinde olduğu gibi sorumluluk alıp taşın altına elimizi koymamız gerektiğini belirtti.
Proje kapsamında 3 farklı model uygulanacak…
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdikleri proje hakkında şunları söyledi: “Eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde ‘Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlattık. İstanbul’dan sonra Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve İMSİAD’le bir araya gelerek, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’ni Bursa’ya taşıdık. Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle 3 finansman modelini şimdi de Bursa’da uygulayacağız. Bu modeller kapsamında, tüketiciler Bursa’da İMSİAD gibi saygın bir meslek kuruluşunun süzgecinden geçmiş firmalarla bir araya gelebilecek. Herhangi bir müteahhitle anlaşmadan bize gelenleri ise İMSİAD üyelerine yönlendirebileceğiz. Evlerini yenilemek isteyen daire sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek.”
Prof. Dr. Öngören: Proje kamu yararına
Projenin geliştiricisi Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr.Gürsel Öngören, kurdukları bilgi ve iletişim ağıyla, daire sahipleri arasındaki uzlaşma sürecinde hukukçular ve arabulucular vasıtasıyla halka destek vereceklerini belirtti. Bu projenin tamamen kamu yararı göz ettiğini vurgulayan Öngören hem vatandaş hem müteahhit hem de devletimiz kazanacak dedi. Öngören projedeki süreci şöyle özetledi: “İlçe Belediyesi riskli alan dosyasını hazırlayıp Bakanlığında onayından sonra proje çizimi yapılacak. Hak sahipleri ile yapılan uzlaşma sonrasında ise belediyeler ihaleye çıkıp inşaatlar başlıyor. İmar artışı olan yerlerde banka ile anlaşıp kredi sistemi devreye girecek. İmar artışı olmayan yerlerde ise bankalar organizasyon yapıp müteahhit seçiyor ve müteahhit hakkedişleri bankadan alarak iş yapıyor. Gerek müteahhit gerekse de mülk sahibi açısından son derece güvenli bir yapı.”
Öngören ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeşil ve akıllı binalar yapanlara yılbaşına kadar çıkacak bir yönetmelikle teşvik vermeye hazırlandığını da söyledi.