Kentsel dönüşüm 'ete kemiğe' büründü
Yıldırım’ın dev projede müteşebbislere anlatıldı
Sadun YALÇIN
Konut ve Yapı Gazetesi’nin organizasyonu, Yıldırım Belediyesi'nin ev sahipliğinde Molla Yegân Kültür Merkezi'nde bir araya gelen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Bursa’nın önemli inşaat şirketlerinin temsilcileri, Yıldırım’da yapılacak kentsel dönüşüm konusunu masaya yatırdı. 7 mahallede toplam 50 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi için ilki ağustos ayında gerçekleştirilen toplantıların 5’incisinde proje görselleri ile müteşebbislere Başkan Özgen Keskin ve Şehir Plancısı Mimar Prof. Dr. Hüseyin Kaptan tarafından bilgiler aktarıldı.
“İLK KAZMAYI AĞUSTOSTA VURACAĞIZ”
Van depremi sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarı kaybetme pahasına bir yol açtığını, belediye olarak da kentsel dönüşüm yolunda hızla yol aldıklarını söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, ‘ete kemiğe’
bürünen 50 bin konutluk kentsel dönüşüm projesini müteşebbislerle paylaştı. “Artık işe başlama zamanı geldi” diyen Keskin, “Biz belediye olarak kentsel dönüşüm için bazı projeler hazırladık. Dönüşümü etaplar şeklinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Amacımız 30 etaba böldüğümüz projeyi, siz müteşebbislerin çalışmaları ile nihayete erdirmek” dedi. 50 bin konutluk projenin tamamını bir İstanbul firmasının üstlenmek istediğini açıklayan Başkan Keskin, “Kentsel dönüşüm projemizde önceliği Bursalı firmalara vermek istiyoruz. Amacımız ağustos ayında ilk kazmayı vurmaktır. Artık kaybedecek vaktimiz yok” diye konuştu.
“MÜTEŞEBBİSLERİ ÖZGÜR BIRAKACAĞIZ”
Kentsel dönüşüm yapılacak 7 mahallenin Yıldırım’ın değişen yüzü olacağına işaret eden Keskin, “Biz sadece 1 etabın tasarımını hazırladık. Müteşebbislerimizi diğer etapların tasarımında özgür bırakacağız. Bu konut bölgelerine isterseniz bir ticari alan, özel hastane, üniversite ya da kolej yapabilirsiniz. Emeğinizin nasıl paraya dönüşeceğini siz bileceksiniz. Hesaplamalarımıza göre yatırımcının harcayacağı paranın en az yarısı yatırımcıya kâr olarak dönecektir. Konutta belki çok az kâr edeceksiniz; ama ticari alanlarda edeceğiniz kâr önemli ölçüde fazla olacak. Sağlam konutlarla vatandaşımız, ticari alanlarla da siz kazanacaksınız. Ayrıca bölgenin 3 ana arterin ortasında yer alması, yakınında Bursaray istasyonunun bulunması ve inşaatı devam eden hızlı tren hattına yakın olması gibi coğrafik olarak da artıları var” şeklinde konuştu.
“İTİRAZI OLAN VARSA ŞİMDİ KONUŞSUN”
Projeye start verdikleri günden bu yana akademisyenlerle, odalarla istişare ettiklerini söyleyen Başkan Keskin, “Projemize itirazı olan varsa şimdi söylesin. Daha sonrasında kimse yolumuza taş koymaya çalışmasın. Önümüze taş koyanı bertaraf edeceğiz. Bu dönüşümü devlet istiyor, biz istiyoruz, halk istiyor, yatırımcı istiyor. Biz artık bu konuda engel istemiyoruz. Olası bir felaketin önüne geçmek için ivedi olarak projeyi hayata geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İLK ETABIN İHALESİ 2 AY İÇİNDE YAPILACAK
Kentsel dönüşüm bölgesinin bebe ve çocuk konfeksiyoncularının bulunduğu Vişne Caddesi’ne yakın olmasının da avantaj teşkil ettiğinin altını çizen Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bebe çocuk konfeksiyonunun yüzde 70’ini dünyaya ihraç eden Vişne Ticaret Bölgesi’nin değeri yüzde 500 arttı. Burada böyle bir artış olması, kentsel dönüşüm bölgesine de olumlu yansıyacaktır. Ayrıca müteşebbisler dönüşüm sürecinde birçok kolaylıktan da faydalanacak. Biz belediye olarak vatandaşla anlaşma kısmında etkin rol oynayacağız. Sizin önünüzü biz açacağız. Bunun haricinde kredi ve KDV konusunda avantajlı olacaksınız. Ruhsat, inşaat harçları, noter, tapu masrafları gibi ödemelerden de muaf olacaksınız. Türkiye kalkındıysa, müteşebbislerle birlikte kalkındı. Artık taşın altına elimizi koyma vakti geldi. 1- 2 ay içerisinde 1. etabın ihalesini yaparak üzerimize düşeni yapmak için adım atacağız.”
Prof. Dr. Kaptan: Bölgenin nüfusu yüzde 30 artacak
Yıldırım Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, bakanlık tarafından onaylanan ilk ciddi dönüşüm projesi olduğunu ifade eden Şehir Plancısı ve Mimar Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, “Kentsel dönüşüm kavramından yaklaşık 10 yıldır sürekli bahsedilir; ama hayata geçirilecek proje ile bu kavramın ilk kez ayakları yere basmış oldu” dedi. Kentsel dönüşüm sürecinde öncelikle insana ve doğaya saygı duyulmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kaptan, “Proje ile hem insana ve doğaya saygılı hem de ekonomik olarak kalkınacak bir bölge yaratmak istiyoruz. Tüm bunların bir arada bulunması çok zor; ama bu projenin sihridir” diye konuştu. Şu an bölgede 100 bin kişinin ikamet ettiğini söyleyen Kaptan, “Projemizin tamamlanması sonunda bu bölgede ikamet eden nüfus yüzde 30 artarak 130 bin kişi olacak. Bölgede ayrıca ticari mekânlarda 40 bin kişinin bulunacağını düşüyoruz” şeklinde konuştu.
Gökçadır: Bursa bir bütün olarak ele alınmalı
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’i gayretli çalışmaları ile projeyi getirdiği nokta için teşekkür eden İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, “Kentsel dönüşümde önemli olan konunun bütünlük olduğunu söylemiştik. Mutlaka Bursa’nın bir bütün olarak ele alınmasını ve uygulamanın etaplar şeklinde olması gerektiğini belirtmiştik. Çünkü kentsel dönüşüm bina dönüşümü değildir. Yıldırım Belediyesi bu manada üstüne düşen görevi yapmıştır. Mükemmel bir projeyi ilk olarak önümüze koydu. Bu 4 milyon metrekarelik projenin örnek olmasını, Bursa’nın devamında yapılacak kentsel dönüşüm projelerinin bunu takip etmesini ve bununla bütünlük sağlanmasını umuyoruz” dedi.
Kızılcıklı: Sermaye ve maliyet sıkıntıları çıkabilir
Bölgede hayata geçirilecek projede bazı sıkıntıların çıkmasından endişe duyduklarını söyleyen Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı, “Sermaye, maliyet ve uygulanabilirlik açısından sıkıntılar çıkabilir. Bunları mutlaka göz önünde bulundurmalıyız” dedi. Bölgenin düşük ve orta gelir sınıfına hitap ettiğini de söyleyen Kızılcıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok lüks daire bile yapsak fiyat belli. Yatırım değeri açısından yapılacak konut düşük ve orta gelir grubuna göre yapılmalı. Ticari alanlardan kazanılması düşüncesi doğru bir mantık ama uygulanması çok zor… Konutlar bitmeden ticaret merkezinin değerlenmesi mümkün değil. Önce konutlar bitecek sonra ticaret merkezleri değerlenecek. 1 etap 800 m2. 500 trilyonluk yatırıma ihtiyaç var. Dolayısıyla bu çok zor… Bölgeyi metrekarelere bölmek gerekir. Bunların hepsine bir arada bakıp hareket etmek zorundayız. Yatırımcıyı oraya çekebilmemiz için bunların hepsini de düşünmek zorundayız.”