Gemlik ihtişamlı günlerine dönecek
Yılmaz: dönüşüm sadece ‘yıkmak’ değildir
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarı kaybetme pahasına çıktığı kentsel dönüşüm yolunda Gemlik Belediyesi de kararlılıkla ilerliyor. Turizmle öne çıkan bir Gemlik hayal ettiğini ifade eden Gemlik Başkanvekili Refik Yılmaz, Gemlik’in geleceği hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Türkiye’nin değişmez gündem maddelerinden biri hiç kuşkusuz kentsel dönüşüm konusu. Gemlik’te de sizin önderliğinizde oldukça önemli adımlar atıldı. Hatta önce ilk kazmayı belediye binanıza vurdunuz. Bu süreci sizden dinleyebilir miyiz?
Başbakanımızın ifade ettiği gibi kentsel dönüşüm siyasi geleceğimize mani olsa da yeri geldiğinde dayanıklı olmayan konutları, kamu binalarını yıkmak zorundayız. Tabii ki yıkmak soğuk bir ifade… Biz Gemlik’te önce yapalım sonra yıkalım diyoruz. İnsanları şu anda hayatlarını devam ettirecek sağlam konutlara taşımadan, mevcut konutları yıkmanın bir anlamı yok. İyi proje üretmeden, yenisini yapmadan yıkacağım demek çok doğru bir tespit değil. Bu anlamda biz kentsel dönüşümü mevcut binaların olduğu yerde düşünmüyoruz. Kentsel dönüşümü mümkün mertebe daha cazip olsun, daha değerli olsun diye özellikle denizi ve körfezi gören alanlarda yapmak istiyoruz. Bunun için de adres olarak Cihatlı Köyü’nden başlayıp Kumla sınırına kadar olan bölümleri düşünüyoruz. Bakanlık yetkilileri de bölgeyi incelediler. Onay aldığımız zaman yerleşim planlarını yaparak dönüşüm için düğmeye basacağız. Biz istiyoruz ki insanları uzun yıllardır yaşadıkları mahalleden ayıracaksak, daha güzel yerler için ayıralım. Yapacağımız konutlar cazip, manzaralı, sağlam olsun. Spor alanlarıyla, oyun alanlarıyla kaliteli mekânlar olsun istiyoruz. Böyle kaliteli mekânlar ürettikten sonra hâlihazırda binası depreme dayanıklı olmayan bütün vatandaşlarımız zaten yeni yapılan konutları tercih edecektir.
Hâlihazırda konut üretilecek bölge, şu anda yapılaşmanın olmadığı bir bölge. Bunun proje için artıları var mı?
Ham alanlarda çalışmak her zaman avantajdır. Mülkiyet ve paylaşım sorunuyla kısacası problemle uğraşmazsınız. İnsanlar iyi eserler ortaya çıktığı görünce de sizin çalışmanıza canı gönülden katılırlar ve bu moralle yenilerini yaparsınız. TOKİ’nin yapacağı konutların belli bir bedeli vardır. Vatandaşımızın konutlarının da bir değeri vardır. Bunlar bağımsız denetleme kuruluşları tarafından denetlenerek fiyat farkını çok düşük taksitlerle ödemek suretiyle yeni konutuna geçmiş olacak. Şu anda Gemlik’te TOKİ’ye yer gösterilemediği için çalışma başlayamadı. TOKİ, Türkiye’de 550 binin üzerinde konut yaptı. Kira öder gibi ev sahibi olma olanağı sağlıyor. Biz de bu durumdan faydalanalım istiyoruz. Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç başta olmak üzere tüm milletvekillerinin desteği var. Umarım yakın zamanda Gemlik’te TOKİ’nin temellerini atmış olacağız.
Bu süreçte özel sektör de yer alacak mı?
Bu dönüşüm tabii ki sadece devlet eliyle olmayacak. Özel sektörü de bu işin içine katarak özellikle üst gelir grubuna hitap edecek şekilde, bahçeli, az katlı, yine körfezi gören konutlar oluşsun istiyoruz. Özel sektörsüz bir dönüşüm düşünülemez. Kısa sürede Gemlik’in dönüşümünü sağlamak istiyoruz. Zaten fay hattı şu andaki yapılaşma olan bölgeden geçiyor. Bizim yapılaşmayı öngördüğümüz bölgede fay hattı yok. Oralar tam tersi depreme dayanıklı. Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından Ahmet Ercan’ı bölgeye getirdiğimizde o bize bir yol haritası çizdi. Bu yol harita doğrultusunda da çalışmalarımızı yürütüyoruz.
8 BİN BİNA DEPREME DAYANIKSIZ
Tespitlerinize göre Gemlik’te yıkılması gereken bina oranı nedir? Gemlik dönüşüm sonrası nasıl bir yüze kavuşacak?
Yapıların yüzde 90’ı 1999 depreminden önce yapılan yapılar. O şartlarda yapılan inşaatların birçoğunda deniz kumu kullanılmış. Hazır beton hiç yok. Bütün bu eksi yönleri bir araya getirdiğinizde o yapılarda depreme dayanıklılığı göremiyorsunuz. Ciddi risk içeriyorlar. Depreme dayanıksız olan yapı stokumuz 8 bin civarında.
Aslında Gemlik’i sadece merkezinden ibaret olarak düşünmemek gerek. Kumla gibi özellikle yaz aylarında yüksek nüfusu ağırlayan bölgeler de var. Bu bölgeler için de çalışmalarınız var mı?
Gemlik’i sadece merkezden ibaret düşünmüyoruz. Örneğin; Kumla beldemiz var. 1980’li yıllarda yapılan binaların ağırlıklı olduğu bir bölge. Orada da dayanıksız konutlar çoğunlukta bulunuyor; ancak Gemlik önceliğimizde. Çünkü Kumla insanlar tarafından yazlık olarak, ikinci konut olarak kullanılıyor. Dolayısıyla önceliğimiz Gemlik; ama Kumlayı da ihmal etmeyeceğiz. 8 bin sağlıklı, depreme dayanıklı konutla Gemlik’in dönüşümünü tamamlamak istiyoruz.
KUMLA’YI BODRUM GİBİ YAPACAĞIZ
Gemlik coğrafi konumu nedeniyle yoğun bir turizm potansiyeline hizmet edecek bir konumda bulunuyor; ancak asla bir Bodrum olmayı başaramadı. Kentsel dönüşüm süreci içinde turizmin geliştirilmesi için adımlar atılacak mı? Yeni otellerin, konaklama yerlerinin kurulması gibi düşünceler var mı? Gemlik dönüşüm süreci sonrası turistler için bir cazibe merkezi konumuna gelebilir mi?
Aslında geçmiş yıllarda Kumla, Bodrum’a nazaran daha çok tercih edilen bir yazlık beldeymiş; ancak Kumla’da ortaya çıkan çarpık yapılaşma zaman içinde bu beldeyi tercih edilir konumdan çıkarmış. Bodrum’da yapılaşmaya baktığımızda hepsi deniz manzaralı, bahçeli villa yapıları görürsünüz. Kumla’da böyle değil. Zaman içerisinde Kumla’ya gelen yazlıkçılar özellikle de üst gelir grubu yazlıkçılar buradan çekilmişler. Böyle olunca da daireler çok ucuzlamış. Bugün Kumla’da 30 bin liraya konut bulabilmek mümkün hale gelmiş. Bunlar yetmezmiş gibi bir de sahillere betonlar dökülmüş. Kumsalda yürünmesi gereken alanlar beton yığını haline gelmiş. Kumla adeta insanların kaçtığı bir yer haline getirilmiş. Biz şimdi belediye olarak o betonları kaldırıyoruz. Kumla’yı eski kumsalına kavuşturuyoruz. Kentsel dönüşüm sonrası da Kumla’ya tabii ki eski ihtişamını kazandırmak lazım. Kentsel dönüşüm sonrasında Kumla’nın Bodrum olması için ne gerekiyorsa yapılacaktır.
ARTIK TURİZMDEN PAY ALMALIYIZ
Gemlik Belediyesi olarak yaptığınız diğer çalışmaları başlıklar halinde özetler misiniz? 5 yıl – 10 yıl sonrasının Gemlik’i nasıl olacak?
Şunu açıkça söylemekte yarar var; biz Gemlik’te tamamen turizm öne çıksın, rotamız turizm olsun istiyoruz. Gemlik artık sanayiye doymuş bir durumda. Biz çalışmalarımızı sanayi değil, turizmi düşünerek yapıyoruz. Bu düşüncemiz Kumla, Kurşunlu, Umurbey için de geçerli. Çevre düzenlemelerimizi ona göre yapıyor, spor alanlarımızı ona göre şekillendiriyoruz. Sanayi konusunda sadece Gemlik olarak da bakmamak lazım aslında… Tüm Marmara Bölgesi sanayiden yeteri kadar payını almış. Artık turizmden pay almamız gerekiyor. İstanbul’a bu kadar yakın olan ve deniziyle, dağıyla, gölleriyle doğal güzellik bölgesi olan ilçemiz de gerek iç turizmden gerekse dış turizmden pay almalı. Artık turizm pastasından daha fazla pay alalım istiyoruz.
Konut ve Yapı Gazetesi ile ilgili düşüncelerinizi de öğrenebilir miyiz? Gemlik’teki kentsel dönüşüm sürecine gazete olarak nasıl katkıda bulunabiliriz?
Gazeteniz yayın hayatına başladığı günden bu yana sektörün nabzını tutan bir çizgide ilerliyor. Çalışmalarını yakından takip ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.
Yerel seçimler için son 1 yıla giriyoruz. Yeni dönemde adaylık için düşünceniz nedir?
Bugünden bir şey söylemek zor… Biz şu anda görevimizin başındayız ve hizmetimizi yapıyoruz. Partimiz uygun görürse Gemlik için seve seve görev yapmaya hazırım.