Dönüşüme ‘prefabrik’ çözüm
‘Safecast’ projesi başarı ile tamamlandı.
Çok katlı yapılarda beton prefabrik teknolojisinin kullanımına yönelik performansın 3 yıldır araştırıldığı ‘Safecast’ projesini başarı ile tamamladıklarını açıklayan Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak için göreve hazır olduklarını söyledi.
İnşaat sektörünün önemli meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Prefabrik Birliği, güçlü teknik altyapıya sahip elemanları bünyesinde bulunduran üye firmalarıyla, kentsel dönüşüm projelerinde aktif olarak yer almayı hedefliyor. Gerek Van, gerekse Bingöl depremlerinden sonra bölgede bulunan çok katlı prefabrik yapılarda hiçbir hasar olmamasının, ön dökümlü betonarme yapı yapma teknolojisinin gelmiş olduğu seviyeyi gösterdiğine dikkat çeken Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve PB Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, uzun soluklu bir süreci kapsaması beklenen kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak ve maliyetleri azaltmak için görev almaya hazır olduklarını bildirdi.
Geçen 3 yıl boyunca bütçesi AB fonlarından 3 milyon Euro ile fonlanmış, Portekiz, İspanya, İtalya, Slovenya, Yunanistan, Almanya, Belçika ve Türkiye’den araştırmacılar, üniversiteler, laboratuarlar ve ülkelerin prefabrik birliklerinden oluşmuş toplam 16 KOBİ ve Araştırma Kurumu üyesinin katılımıyla “Safecast” (Deprem Koşulları Altındaki Prekast Yapılarda Yenilikçi Mekanik Bağlantıların Performansı) isimli projeyi başarı ile tamamladıklarına vurgu yapan Birlik Başkanı Küçükkayalar, bu proje ile yapılan deneyler sonrasında çok katlı yapılarda beton prefabrik teknolojisinin kullanımına yönelik uygulamaların ülkemizdeki firmalarca rahatlıkla yapılabileceğinin görüldüğünü vurguladı. Safecast Projesi’nin sonuçları ve bugüne kadar yapılmış olan çok katlı konut ve yurt binalarındaki doğal koşullara yönelik olarak görülen performansın uygun olmasından aldıkları cesaretle bu sonuca vardıklarını belirten Küçükkayalar,“Birlik olarak güçlü teknik altyapıya sahip elemanları bünyesinde bulunduran firmalarımızla, önümüzdeki günlerde hayata geçmeye başlayacak olan kentsel dönüşüm projelerinde de aktif olarak yer almayı hedefliyoruz”diye konuştu.
4-5-6 katlı gibi çok katlı yapılarda görev almaya hazır olduklarını önemle kaydeden Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ön dökümlü betonarme elemanlarla yapılacak yapıların kentsel dönüşüm projelerinde uygulanması halinde yaşanacak avantajları ise şöyle sıraladı:
“Bilinen en hızlı inşaat yöntemi olduğundan yapı en kısa sürede işletmeye alınır. Yapıyı oluşturan elemanların üretimi fabrikada yapıldığı için iklim koşullarından etkilenmez. Üretim ve inşaatın bütün yıl boyunca devam etmesi mümkündür.Kalıpların çok kere kullanılabilmesi ve iskele gerektirmemesi nedeniyle ekonomiktir ve çevre dostudur.Yangın ve korozyona karşı direnci yüksektir.Kalite kontrolü altında üretim yapılır. Dolayısı ile güvenlidir.”
28 YILLIK KÖKLEŞMİŞ KURUM
Öte yandan 28 yıllık geçmişi ile inşaat sektörünün önemli meslek örgütlerinden olan Türkiye Prefabrik Birliği, ülkemizde ön dökümlü (prefabrik) beton teknolojisini tanıtmak ve yaygınlaştırmak, teknolojik altyapısını oluşturmak, sektördeki tüm firmalarca benzer kalite seviyesinde hizmet verilmesini sağlamak, mesleki ilerleme ve dayanışma hedefi ile yoluna devam ediyor. Üyelerinin teknik ve ekonomik gelişmelerini ulusal çıkarlar doğrultusunda yönlendiren Birlik, bu amaç doğrultusunda çeşitli bilimsel, teknik ve tanıtım faaliyetlerinde bulunuyor.
Bütün bu faaliyetleri ile gerek ülke içinde gerekse uluslararası platformda ön dökümlü beton konusunda önemli ve saygın bir referans kuruluşu olarak tanınan Türkiye Prefabrik Birliği, 25 üyesi ile çok geniş bir yelpazede sektöründe hizmet veriyor. Birlik üyelerinin, ürün yelpazesi içerisinde binalar için her türlü taşıyıcı eleman, döşeme elemanları, çeşitli cephe ve duvar elemanları, altyapıda kullanılan her türlü boru, metro hatları için tünel segmanları, demiryolları için traversler, kablo kanalları, sulama kanal ve kanaletleri, otoyollar için köprü kirişleri, emniyet bariyerleri, elektrik ve aydınlatma direkleri, komple trafo köşkleri, çevre düzenleme işlerinde kullanılmak üzere her türlü beton parke ve bordür, çeşitli kent mobilyaları yer alıyor.
Birliğe üye firmalar, yapı üretiminde ise, konutlardan iş ve ticaret merkezlerine, sanayi yapılarından okullara, spor salonlarından turistik tesislere kadar hemen her türlü uygulamada bulunuyor.
Birlik, aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte imzalamış olduğu protokol çerçevesinde, ülkede ön dökümlü betonarme yapı elemanları üreten tüm firmaları denetleyerek, yapılarının kalite güvencesini belgeleyen TSE K 118 ‘Ön Dökümlü Betonarme Yapı Elemanları Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ veriyor.