Yerel yönetimler yanlış ürün kullanıyor
ÇEBİD’de uyarı: Yerel yönetimler yanlış ürün kullanıyor
Yerel yönetimler tarafından su iletim hatlarında ucuz olduğu için tercih edilen borular hem can hem de mal güvenliğini tehdit ediyor. En son geçtiğimiz Pazar günü Bolu’da içme suyu ana isale hattında meydana gelen patlama bu tarz projelerde kullanılacak en doğru malzemenin ne olduğu tartışmalarını tekrardan başlattı. Yerel yönetimlerin su iletim hatlarında kullanılacak malzemeyi seçerken sadece maliyete odaklanması birçok sorunu beraberinde getiriyor. Projelerde kullanılacak boru seçilirken bir yanda işletme güvenliği diğer yanda ise kullanım ömrü kriterlerinin dikkate alınması büyük önem taşıyor. Bütün bunları dikkate alan Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD); özellikleri 100 yıla kadar koruyabilen çelik boruların su iletim hatları için en güvenli borular olduğunu belirtiyor.
Bolu'da içme suyu ana isale hattında meydana gelen patlama ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Bolu içme suyu hattında meydana gelen patlama, yanlış malzeme tercihinin meydana getirebileceği zararların büyüklüğünü gözler önüne serdi. İki evin maddi zarara uğradığı patlama bir kez daha gösterdi ki, su iletim hatlarında gerek güvenlik gerekse kullanım ömrü açısından en uygun boru çeşidi çelik borulardır. Çelik borular yerine tercih edilen alternatif borular; sık sık afete dönüşen su baskınlarına, tonlarca suyun boş yere akmasına, maddi ve manevi büyük hasarlara yol açıyor. Bugüne kadar Bolu’daki isale hattında 66 defa patlama meydana geldiği belirtiliyor. Bu rakam projede ne kadar yanlış bir tercih yapıldığını gösteriyor. Daha büyük bir patlama yaşanmadan bu yanlıştan bir an önce dönülüp su iletim hattının çelik boru ile yeniden yapılması gerekiyor” dedi.
Mehmet Zeren, “Su iletim hatlarında, yüksek basınca ve darbelere dayanıklılığı ile ön plana çıkan çelik boru kullanımı birçok avantaj sağlıyor. Türk çelik borularının kullanıldığı iletim hatları, korozyona dayanıklı iç ve dış kaplama ve ilaveten yapılan katodik koruma yöntemi sayesinde 100 yıla kadar sorunsuzca işlerliğini sürdürüyor. Çelik borular yeryüzünün en sağlam malzemelerinden biri ve diğer borular gibi parçalanarak su baskınlarına neden olmuyor. Yüksek basınç, ağır işletme koşulları ve dış mekanik etkenlere karşı dayanıklı olan çelik borular ayrıca zemin hareketlerine karşı da direnç gösteriyor. Çelik borular, sahip oldukları tüm bu özellikler sayesinde su iletim hatları için en uygun boru çeşidini oluşturuyor” diyerek sözlerini bitirdi.