banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörünün çatı kuruluşu: BURTİMDER

Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) tesisat ve inşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu olarak kuruldu.

İNŞAAT 20.12.2022, 17:10 18.01.2023, 22:40
Sektörünün çatı kuruluşu: BURTİMDER
banner66

Sektörün ve dernek üyelerinin gelişimine katkı sağlamak, sorunlarına çözüm üretmek ve sektöre vizyon kazandırmak için çalışmalar yürüten BURTİMDER yönetimini Sektörün Kilit Taşları’nda ağırlıyoruz.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Murat Çakmaker

BURTİMDER Başkanı

BURTİMDER’in kuruluşu nasıl gerçekleşti?

2007 yılında, sektörün vizyoner iş insanları tarafından, tesisat ve inşaat malzemeleri sektörünün çatı kuruluşu olarak Bursa'da kurulan dernek, sektörün ve dernek üyelerinin gelişimine katkı sağlamak, sorunlarına çözüm üretmek ve sektöre vizyon kazandırmak için çalışmalar yürütmektedir.

Üyelerinize yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Derneğin amacı temsil ettiği sektörlerin sorunlarını tespit etmek, gündeme getirmek, çözüm bulmak, sektörlerin yerel, ulusal ve uluslararası pazarlardaki payını artırmak, üye firmaların vizyonlarına ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlamak, kişisel gelişimlerine destek vermek ve üyeler arası ilişkileri geliştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda ilgili devlet kurumları ile ilişkiler geliştirmek için ziyaretler düzenlemek, paralel sektörler ve mesleki organizasyonlar (Oda, Dernek, SİAD vb.) ile iş birliklerine gitmek, konferans, sempozyum, panel, söyleşi vb. organizasyonlar düzenlemek, sektörel fuarlara ziyaretler düzenlemek, eğitim programları düzenlemek, üye firma ziyaretlerinde bulunarak ve sosyal aktivitelerde bulunmak şeklinde özetlenebilir.

Burak Barut
BURTİMDER YK Üyesi

Üyeleriniz hangi alt iş kollarında faaliyet gösteriyor?

Adından da anlaşılacağı üzere dernek üyelerimiz tesisat ve inşaat malzemecilerinden oluşmaktadır. Faaliyetlerine göre üyelerimizi üreticiler, toptancılar, perakendeciler ve uygulayıcılar olarak dört ana başlık altında toplayabiliriz. Ürün gruplarına göre ise tesisat ve iklimlendirme mühendisliği, seramik, vitrifiye, armatür, duşakabin sistemleri, parke, dekorasyon ürünleri, ısı, ses ve su yalıtımı, cam ürünleri, banyo mobilya ve aksesuarları, mutfak, kapı, dolap üreticileri ve yüzün üzerinde ürün grubunu içeren geniş bir yelpazeye sahipler.

Organizasyonel yapınızdan bahseder misiniz?

Derneğimiz genel kurul sonucunda belirlenmiş yönetim kurulu tarafından idare edilmektedir. Yönetim Kurulumuz ise Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Sayman ve Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere toplam 7 kişiden meydana gelmektedir. Derneğimizin tüm faaliyetleri yönetim kurulu tarafından belirlenmekte ve uygulanmaktadır. Aynı zamanda TİMFED federasyonunun da üyesi olan derneğimiz zaman zaman TİMFED’in düzenlediği etkinliklere iştirak etmekte kimi zaman da ortak faaliyetler düzenlemektedir. Ayrıca önemli konularda istişare toplantıları düzenleyerek tüm üyelerimizin görüşlerine başvurabiliyoruz.

Hasan Okumuş

BURTİMDER YK Üyesi

Başta İMO ve Mimarlar Odası olmak üzere diğer akademik odalarla iletişimiz nasıl? Ortak çalışmalar yapıyor musunuz?

Bahsettiğiniz her iki odanın yönetimleri ile de sıcak ve yakın ilişkiler içerisindeyiz. Yönetimler arası dostluk köprülerinin tesis edilmiş olduğuna inanıyoruz. Biz yönetime geldiğimiz andan itibaren hem İMO ve Mimarlar Odası hem de diğer odaların yönetimlerine ziyaretlerde bulunarak ilişkilerimizi oluşturduk. Karşıdan gördüğümüz samimi yaklaşımı bizler de aynen korumaya özen gösteriyoruz. Türkiye’nin büyümesi için iş birliklerine ihtiyacımız var. Hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Birlikte hareket ettiğimiz sürece üstesinden gelemeyeceğimiz bir zorluğun olmadığına inanıyoruz. Örnek vermek gerekirse güncel olarak geçtiğimiz ay İstanbul’da gerçekleşen UNICERA fuarına dernek üyelerimizle yapacağımız ziyarette İMO, Mimarlar Odası ve İçmimarlar Odası üyelerine davet göndererek birlikte bir ziyaret gerçekleştirdik, çok da verimli bir organizasyon olduğuna inanıyoruz.

Kamu kurumlarına, kamuoyuna yönelik mesajlarınız?

Bursa özelinde sektörlerimiz ile ilgili kamu kurumları ile olumlu ve yapıcı bir iş birliği içerisindeyiz. Bizlere karşı ilgili ve sahiplenen bir tavır sergiliyorlar, kendilerine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Özellikle daha sık bir araya gelebilmenin sektörün gelişim hızına olumlu katkı yapacağına yürekten inanıyoruz. Kamuoyu açısından ise ister müteahhit, ister mimar, içmimar, ister toptan ister perakende tüketicisi olsun ürün seçiminde yerli ürün kullanmaya hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Zira pek çok alanda yerli ürünlerimiz uluslararası piyasalar ve markalar ile rekabet edecek konuma gelmiş durumda. Yerli üretime sahip çıkmak ve destek olmak ülkemizin zaafı olan dış ticaret açığına da olumlu katkı sağlayacaktır.

Cengiz Eker

BURTİMDER YK Üyesi

Faaliyet alanınızın öne çıkan sorunları nelerdir? Bu konuda çözüm önerileriniz nelerdir?

Bugünlerde en büyük sorun yüksek enflasyon diyebiliriz. Üyelerimiz fiyat verirken veya bir ihaleye girerken birden fazla kez düşünmek zorunda kalıyor. Zira kimi zaman yaptığınız satışın yerine aynı ürünü koymak mümkün olmayabiliyor. Hem maliyet hem de enflasyon muhasebesinin iyi yapılması gereken günlerden geçiyoruz. Üretici enflasyonu (ÜFE) ile tüketici enflasyonu (TÜFE) arasında 2 katına yakın fark var. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İşletmeler maalesef fedakarlıkta bulunarak faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor ama nereye kadar?

Sektörü düşünen yeni nesle ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Her meslek kolunda olduğu gibi bizim işimiz de doğrudan mizaç ile ilgili. Yeni mekanlar yaratmak, bu oluşumun bir parçası olmak bizim gibi insanlar için oldukça keyifli bir süreç ama inşaat sektörünün tabiatı gereği bazen bu iş bir dağ başında, kimi zaman yağmur ve karın altında da olabiliyor. Yani çalışma şartları büyük farklar gösterebiliyor. Dolayısıyla inançlı, kararlı, disiplinli, dürüst ve yaptığı işten zevk alan bir profil şart. İş hayatı aynı zamanda bir network gerektiriyor. Bu yüzden de daha okul yıllarında öğrenci komitelerine dahil olmalarını, eğitimini aldıkları meslek odaları ve derneklere ziyaretlerde bulunmalarını ve etkinliklerine katılmalarını önemle tavsiye ederiz. Ayrıca hızla gelişen teknolojileri takip etmek ve öğrenmek de bir o kadar önemli.

YK üyeleri

Murat Çakmaker
Aslen Van doğumlu olup, 1992 yılından beri Bursa’da yaşayan Murat Çakmaker, 1995 yılından bu yana doğalgaz, ısıtma soğutma ve iklimlendirme sektöründe faaliyet göstermektedir. Daha önce de aile şirketinde çalışmakta olan Çakmaker, 2010 yılında ortağı ile birlikte kurduğu ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldığı MAKRO ISI şirketi ile sektördeki faaliyetlerini sürdürmektedir. 2021 yılından beri BURTİMDER Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Çakmaker, aynı zamanda TÜGİAD üyeliği ile TR Düşünce Kulübü üyeliğinin yanı sıra aynı kulüpte Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmaktadır. Murat Çakmaker, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Cengiz Eker
1977 Siirt doğumlu olan Cengiz Eker, 1993 yılında Bursa’ya yerleşti. 1998 yılında aile şirketi olarak kurdukları İZOMET İzolasyon ile ticaret hayatına başladı. İnşaat sektörü ile başladıkları faaliyetlerini her geçen gün emin adımlarla ilerleterek zamanla turizm ve hizmet sektörlerinde de faaliyet göstermeye başladılar. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev alan Eker, 2021 yılından bu yana BURTİMDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Cengiz Eker, evli ve 4 çocuk babasıdır.

M.Burak Barut
1986 Şanlıurfa doğumlu olan M.Burak Barut, ilk, orta ve lise öğrenimini Bursa’da, üniversite eğitimini ise Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce Uluslararası Finans Bölümü’nde tamamladı. Meslek hayatına aile şirketi olan EDESSA Mobilya’da başlayan Barut, Dış Ticaret ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak başladığı görevine halen devam etmektedir. Mobilya üretimi yaptıkları firmalarında; mutfak, kapı, banyo, giyinme odası ve vestiyer gibi ürün gruplarının üretimini gerçekleştirirken, proje bazlı toptan satış ve yeni açtıkları mağazalarında ise perakende satışları bulunmaktadır. Yurt dışına gerçekleştirdikleri ihracatlarla, makine parkurlarını ve istihdam kaynaklarını sürekli geliştiren güçlü bir firma profiline sahip olan EDESSA Mobilya’nın, Nijerya, Irak, Romanya, Belçika ve Afganistan’da bayilikleri bulunmaktadır. 2021 yılından beri BURTİMDER Yönetim Kurulu’nda görev alan Barut, aynı zamanda TÜGİAD üyesidir. M. Burak Barut evli 2 çocuk babasıdır.

Hasan Okumuş
1972 Bursa doğumlu olan Hasan Okumuş, ilk, orta ve lise öğrenimini Gemlik’te tamamladı. 18 yaşındayken kardeşleri ile birlikte Kumla’da açtıkları OKUMUŞLAR YAPI şirketi ile iş hayatına atıldı. Elektrik, boya, hırdavat malzemelerinin satışı üzerine kurdukları şirketlerini zaman içerisinde büyüterek, 2008 yılında aldıkları kararla toptan seramik dağıtım sektörüne girdiler. Halen Marmara Bölgesi ve çevre illere aktif, ülke genelinde ise talepler doğrultusunda hizmet vermeye devam etmektedirler. Şirket merkezini 2022 yılında kendi yatırımları olan ve İstanbul yolu üzerinde bulunan Okumuşlar Plaza’ya taşıdılar. Hasan Okumuş, evli ve 1 kız çocuğu babasıdır.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
11°
kapalı
banner61
banner62
banner89