banner94

banner77

banner69

banner88

"Müteahhit dönüşümde istekli, yeter ki kamu desteklesin"

BTSO 23. Grup Meclis Üyesi, İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim, yaz aylarında uygulanan 0,64 faiz oranlarından kentsel dönüşüme, sektörün son durumundan İMSİAD’ın çalışmalarına kadar pek çok konuda düşüncelerini paylaşırken yakında hayata geçirmeyi planladıkları 4 yeni projeye dair de bilgiler verdi.

İNŞAAT 17.12.2020, 14:36 17.12.2020, 17:14
"Müteahhit dönüşümde istekli, yeter ki kamu desteklesin"
banner66

Yaklaşık 30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini, Bursa’da ise 10 yıldır inşaat yaptıklarını ifade eden Kemal Bilim, bu süreçte 10’a yakın konut projesiyle 1500 aileyi ev sahibi yaptıklarını söyledi. Yakın zamanda İhsaniye, Hasanağa ve Akçalar’da toplamda 200 dairelik 4 konut projesini hayata geçireceklerini de ifade eden Bilim, her şeye rağmen ülkesi ve şehri için üretmeye çalışan inşaat sektörünün mutlaka daha fazla desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yaz aylarında uygulanan 0,64 faiz oranlarının sektöre ivme kazandırdığını ancak bunun sürekliliğinin olmadığını ifade eden Bilim, “0,64 ile sektörde biraz hareketlenme yaşandı ancak biz bunun piyasada bir yalancı bahar havası oluşturduğunu ve kalıcı olmayacağını söylemiştik ve nitekim de böyle oldu. Zaten 2018 krizi inşaat sektörünü derinden sarsmıştı. Bu yıl içerisinde yapılan 0,64 faiz oranı ise uzun süreli olmadığından müteahhitler bundan tam olarak yararlanamadı. Çünkü 2018’den beri krizde olduğumuz için nakit akışını döndürebilme adına herkes elindeki daireleri değerinden düşük fiyata sattı. Bu daireleri alanlar da genelde yatırımcılar oldu. Yatırımcılar da uygun bir zaman bulup, aldığından fazla fiyata satış yapınca müteahhitler fiyatları yükseltmiş gibi bir hava oluştu” dedi.

Firmaların ayakta kalması lazım

Sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bilim şöyle devam etti; “Sektörün büyük sıkıntıları var, önünün açılması lazım. Çünkü inşaat sektörü diğer sektörleri de tetikleyen bir sektör. Biz iş yapamazsak bu sektörler de ciddi bir durağanlık yaşar. Ayrıca inşaat sektörü niteliksiz ve yarı nitelikli iş gücünün en çok istihdam edildiği sektörlerden biri. Bu arkadaşlarımızın işsiz kalması da toplumsal olarak sıkıntılar doğurabilir. Bu şehri imar etmek isteyen gerçekten bu şehre katkı sunmak isteyen pek çok müteahhit arkadaşımız var. Bu firmaların ayakta kalması lazım, küçük büyük hepsinin desteklenmesi gerekiyor.”

İMSİAD’ın hedefleri büyük

Yönetim Kurulu Üyesi olduğu İMSİAD’ın sektör için çok ciddi bir efor sarf ettiğini belirten Bilim, “Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir dernek kurmuşuz. Bursa’nın yoluna suyuna her şeyine katkı sağlamak adına sorumluluklar alıyoruz, fikirler üretiyoruz. Şehre ve sektöre katkı sağlayacak her konuda varız, aktifiz. Geleceğe dair güzel hedeflerimiz de var. Bu hedeflerin başında federasyon olma düşüncemiz geliyor. Çevre illerden de yoğun talep var, geldiler görüştük ancak şu an pandemi şartlarından dolayı görüşmelerimizi yoğunlaştıramadık. Umarım en kısa zamanda her şey normale döner de bizler de hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı hızlandırırız” dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda çok istekliyiz

Ülkemizdeki deprem gerçeğine de değinen Bilim, şunları söyledi: “Bu yıl içerisinde 2 tane büyük deprem oldu. Maalesef ciddi can ve mal kayıpları yaşandı. Hepimiz çok üzüldük. Ancak dünyanın pek çok ülkesinde şiddetli depremler oluyor ama onlar çok daha az etkileniyorlar, hatta bazen hiç etkilenmiyorlar. Demek ki her zaman söylediğimiz gibi deprem öldürmüyor, bina öldürüyor. Yapı stokumuz çok kötü. Cumhurbaşkanımız 6 milyon 700 bin adet dönüşmesi gereken bina olduğu açıkladı. Bursa’daki yapılarınsa 3’te 2’si riskli durumda ve bunların acilen yıkılıp kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bu durumda merkezi ve yerel hükümet elini taşın altına koysun biz müteahhitler olarak gövdemizi koymaya hazırız. Bizler bu konuda iştahlıyız, istekliyiz, gelin hep birlikte dönüşüm yapalım.”

En gururlandığımız işimiz okul yapmaktı

Yeni projelerine de değinen Bilim İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bilim, İhsaniye, ve Hasanağa’da 1, Akçalar’da da 2 olmak üzere toplamda 200 dairelik 4 konut projesini yakın zamanda hayata geçireceklerini de belirtti. Sosyal sorumluluk anlamında da bir şeyler yapmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bilim, “Örneğin sektörün ciddi krize girdiği 2018 yılında 2 adet okul yaptık. Ticari olarak baktığımızda zarar ettik belki ama yaptığınız bazı işlerin değeri bunla ölçülmez. Kestel ve Gürsu’da biri 24 diğeri de 32 derslik olmak üzere yaptığımız bu 2 okulda şu an eğitim öğretim devam ediyor. Ve bizim de en gururlandığımız işlerimizden birisi oldu bu eserler” diye konuştu.

Konut almak isteyenler ellerini çabuk tutsun

Daire tiplerinde ciddi değişimler yaşandığını ifade eden Bilim şunları söyledi; “Eskiden çalışan karı koca daha büyük daireler alabiliyordu ama artık ekonomik şartlar buna izin vermiyor. Bizler de büyük daire yapmaktan vazgeçiyoruz, daha ekonomik 3+1 değerine 2+1 çekirdek ailelerin yaşadığı yerler yapıyoruz. Çünkü bu, mevcut şartlarda hem talebi karşılıyor hem de fiyatlar yüksek olmadığı için daha hızlı satılabiliyor. Günümüze baktığımızda her şeye rağmen hala fırsat alımları var diyebiliriz. Çünkü bugünkü fiyatları biz 1 sene sonra bulamayacağız, mümkün değil çünkü girdilerimiz çok ciddi manada yükseldi. Dolayısıyla bu dönemde konut almak isteyenlerin ellerini çabuk tutmalarını öneriyorum.”

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner61
banner62
banner89