banner94

banner77

banner69

banner88

İltest binaların röntgenini çekiyor

Binanızın depreme dayanıklılığını ölçmek çok kolay.

İNŞAAT 19.03.2012, 22:47 19.03.2012, 22:47
İltest binaların röntgenini çekiyor
banner66
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesi ile binaların yönetmeliğe uygunluğunu rapor eden ve son teknoloji cihazlarıyla deprem testi yapan
İLTEST Yapı Araştırma ve Test Merkezi, binaların deprem güvenirliğini inceliyor.
 
 
Binaların depreme karşı güvenirliliğine yönelik çok sayıda çalışma yürüten İLTEST Yapı Araştırma ve Test Merkezi'nin sahibi Beyazıt Çırgan, toplumda deprem testi konusundaki bilinirliği ve deprem güvenirliğini ölçmek için yapılan uygulamaları anlattı.
 
2005 yılında kurdukları firmalarıyla genel olarak yapı denetim firmalarına hizmet verdiklerini belirten Çırgan, yapının taşıyıcı sisteminde kullanılan beton ve çelik gibi malzemelerin testlerini yaparak standartlara uygunluğunun kontrolünü gerçekleştirdiklerini ve rapor hazırladıklarını söyledi. Çırgan, yeni yapılan bir inşaatta bu işlemi nasıl gerçekleştirdiklerini şöyle anlattı:
 
“Binaya beton dökülmeden sözleşmemiz olan yapı denetim firmasıyla irtibata geçerek beton döküm anında numune alıyoruz ve yapılması gereken testleri uyguluyoruz. 28 gün suda beklettiğimiz numunenin basınç mukavemeti deneyini yapıyoruz. Yapıya ve projesindeki beton sınıfına uygun beton dökülüp dökülmediğinin sonucuna varıyoruz. Ardından projeye uygun olup olmadığı ile ilgili bir rapor sunuyoruz yapı denetim firmasına. Yapı denetim firması da bu raporu hak edişin eki olarak belediyeye sunuyor.”
 
VAN'DAN SONRA TALEP ARTTI
 
Beyazıt Çırgan, oturulmakta olan konutlara ise piyasada deprem testi olarak bilinen testi uyguladıklarını ifade ederek, “Binanın taşıyıcı sisteminin en önemli elemanı olan kolonlardan keserek silindir bir karok numunesi dediğimiz beton numunesi alıyoruz. O parçayı da laboratuarımıza getirerek teste tabi tutuyoruz, binanın projesine uygunluğunu karşılaştırıyoruz. Binanın kolonlarındaki demirlerde röntgen cihazıyla hem boyuna hem de enine demirlerin çapları, sayıları ve aralıkları kontrol ediliyor.
 
Bunlardan sonra ise deprem testinde birkaç aşama daha var. Binanın performans analizi yapılması gerekiyor sonuca varmak için. Buna bizim yetkimiz yok. Sadece test işiyle yetkilendirildik. Bu analizi piyasada çalışan meslektaşlarımız yapıyor. Bizim bulduğumuz verilerle projeyi çakıştırarak modelleme yapıyorlar. Ve bu kesitlerin bu malzeme özelliklerinin şu anki durumu için yeterli olup olmadığını içeren bir rapor hazırlıyorlar. Özellikle Van depreminden sonra deprem testine talep arttı” diye konuştu.
 
25 YAŞINDAN BÜYÜK BİNALARA DİKKAT
 
Son 10 yılda yapı denetim kanunun çıkmasının ardından yapılan binalarda ciddi problemler olmadığının altını çizen Çırgan, 10 ile 25 yıllık binalarda ise mühendislik hizmeti almış, projesine göre yapılmış, bir mühendis veya mimar tarafından takibi yapılmış en önemlisi hazır beton kullanılmış yapıların genelde projeye uygun çıktığını aktardı. Çırgan, “25 seneden eski binalarda demirler problemli, bu zaten depremde en önemli sorun. Betonla demirin kenetlenmemesi yani demirin beton içinde hareket etmesiyle betonarme özelliği kayboluyor yapının. 25 sene öncesi biraz vahim diyebiliriz” dedi.
 
DEPREM TESTİNİN MALİYETİ
 
İnşaat Mühendisi Beyazıt Çırgan, deprem testinin maliyeti hakkında da şu bilgileri verdi:
 
“Ücretlendirme metrekareye ve işin büyüklüğüne göre değişiyor. 5 katlı bir binanın test ücreti ile 8 katlı 10 bloklu bir sitenin test ücreti her işte olduğu gibi miktar artıkça birim fiyat düşüyor. 400 metrekarelik bir kat için ücretimiz yaklaşık 400 lira civarında. Çok uygun bir fiyat, kimsenin riske girdiğine değmiyor. Bizim gibi firmaların varlığından düz vatandaş habersiz.
 
Vatandaş kime deprem testi yaptıracağını bilmiyor. Üniversiteler, belediyeler yapıyor diye biliyorlar ama Bursa’da öyle bir şey yok. Bursa’da inşaat mühendisliği bölümü daha yeni açıldı. İTÜ astronomik rakamlara yapıyor bir de gelip de uğraşmazlar. Bütün hemşerilerimize hizmete açığız. Ekonomik ve ticari kaygılar her zaman bizim için daha geri planda kalıyor. Önemli olan şehrin güvenliği.”
 
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
11°
kapalı
banner61
banner62
banner89