banner94

banner77

banner69

banner88

Demir fiyatları müteahhitleri zorluyor

Müteahhitler, haksız rekabet ve fiyat artışının üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı

İNŞAAT 18.12.2017, 14:51 18.12.2017, 16:07
Demir fiyatları müteahhitleri zorluyor
banner66
 Döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak artış gösteren demir fiyatları müteahhit firmaları olumsuz etkiliyor. Demir fiyatlarındaki artışa ‘Dur’ denilmesi gerektiğinin altını çizen müteahhitler, hükümetin demir ithalatındaki vergiyi indirme yoluna gitmesinin fiyatları bir nebze olsun hafiflettiğini ancak yeterli olmadığını söyledi.

Demir fiyatlarının Ocak ayından bu yana neredeyse yüzde 50 oranında arttığını dile getiren Müteahhitler, haksız rekabet ve fiyat artışının üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp:

“Kalıcı çözümler üretilmeli”

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yılbaşında açıklanan inşaat demiri üretiminin; malzeme, işçilik, yüzde 25 yüklenici kârı ve genel giderler dâhil birim fiyatı, yaklaşık 2500 TL / ton idi. Bugün baktığımızda ise hiçbir gider dâhil edilmemiş, sadece demirin birim fiyatı 2500 TL / ton. Yukarıda sıralanan giderler de eklendiğinde birim fiyatı 3700 TL/ ton oluyor. Demirin ham maddesinin döviz artışına bağlı olarak yükseldiğini biliyoruz ancak demir üreten firmaların büyük bir kısmının ihracata yönelmesi de bu fiyat artışlarını ciddi anlamda etkiliyor. Dolayısıyla bu durum bilhassa müteahhit firmaları oldukça zorluyor. Alpiş Group olarak bu noktada kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiği kanaatindeyiz.”



CNS Yapı Genel Müdürü Uğur Can Soylu:

“Hem müteahhit, hem vatandaş mağdur oluyor”

“Demirin ton fiyatı, geçtiğimiz yıl içerisinde 1.200 TL seyrindeydi. Ancak bugün fiyatların 2.500 TL civarına yükseldiğini görüyoruz. Hem demir bulmakta zorlanıyoruz, hem de fiyatlar ateş pahası. Aslına bakıldığında ülke olarak demir üretiminde öncüyüz ama müteahhitler olarak yüksek fiyatlara maruz kalıyoruz. Bu durum da bizim maliyetlerimizi ciddi anlamda etkiliyor. Hal böyle olunca biz de bu fiyat artışını konutlara yansıtmak durumunda kalıyoruz. Hem müteahhit, hem vatandaş mağdur oluyor.”













Altıniş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç:

“Demir fiyatları yıkıcı bir noktaya geldi”

“İnşaat demiri fiyatlarındaki artışın 200’den fazla alt sektörü ve nihayetinde ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyen bir noktaya geldiği açıktır. Türkiye’de inşaat kesiminin yılda 9 milyon ton, ayda 750-800 bin ton dolayında demir kullandığı belirtiliyor. Türkiye'de demir çelik tüketiminin yüksek olmasının nedeni ise, sanayi üretimin canlılığı değil, inşaat kesiminin canlı olması. Ancak, inşaatın türüne göre değişse de, toplam inşaat maliyetinin önemli bir kısmının demir maliyetinden oluştuğu hepimizin aşikârı. Oysaki Hükümetimizin inşaat sektörüne verdiği önemi hatırladığımızda, konut satışlarında böyle olumsuz bir etkiye sahip olan inşaat demiri fiyatlarındaki bu yüksek artış, daire fiyatlarına ve buradan da enflasyon oranlarında doğrudan bir artışa sebep olduğundan, artık kalıcı bir önlem alınması gereken bir konudur. Bu çerçevede de, ülkemizde inşaat demiri üreticilerinin, ayda 750-800 bin ton dolayında seyreden yurtiçi inşaat demiri ihtiyacımızı karşıladıktan sonra, ihracata yönelmelerini sağlayacak bir düzenleme, yıkıcı bir noktaya gelmiş olan bu inşaat demiri fiyat artışını engellemek için faydalı olabilecektir.”





BTSO İnşaat Komitesi Başkanı Ali Tuğcu:

“Fiyatlar, kentsel dönüşümü de etkileyebilir”

“Demir fiyatlarının bir yıl gibi sürede neredeyse yüzde 100 oranında artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Döviz kurlarının, enerji fiyatlarının hurda fiyatlarının artış göstermesinin demir fiyatlarını etkilediğini biliyoruz ancak demir üreticilerinin yüksek oranda ihracat yönelmiş olduğu da bir gerçek. İç piyasayı tatmin edecek miktarda demir halen mevcut ancak fiyatlar oldukça yüksek olduğu için müteahhitler bu durumdan zararlı çıkıyor. Bu noktada bazı üreticilerin tam kapasite çalışmadığını duyuyoruz. Dolayısıyla bu durum da fiyatların artışına sebep oluyor. Piyasalardaki genel durumdan dolayı biz maliyet artışlarımızı konut fiyatlarına yansıtamıyoruz çünkü vatandaşımızın alım gücü belli. Yani kendimizden fedakârlık ediyoruz. Böyle olunca da müteahhit firmalar yatırım yaparken tereddütler yaşıyor. Maliyetlerdeki bu artışların bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor yoksa bu durum hem sektördeki istihdamı, hem de hızla devamı çok elzem olan kentsel dönüşümü olumsuz etkiler.”







İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır:

“Sektör zarar görmektedir”

“İnşaat demiri fiyatlarının yüksekliği konusundaki değerlendirmeler doğrudur. Ancak 1,5 yılda demirin fiyatını bin 350 lira / ton’dan 2 bin 650 lira / ton’a hangi maliyet artışının getirdiğini anlamış değilim. Bu fiyat piyasa şartlarının belirlediği balon bir fiyattır. Kentsel dönüşümler ve ülkemizin mega projelerine gereken demire yapılan ihracatları eklerseniz, demircinin satma sorunu yoktur. Talep ne kaldırıyorsa demir fiyatı oraya gitmektedir. Denetimsiz piyasa nedeni ile sektör ciddi zarar görmektedir. Bunun acısını önümüzdeki günlerde hissedeceğimizden kuşkunuz olmasın. Demirde piyasa belirleyen dernek için bugünkü demir fiyatının adı,  fırsatı nakite dönüştürmektir.”











MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Alpaslan Şenocak:

“İnşaat projeleri neredeyse durma noktasına geldi”

“Demir fiyatlarındaki artış sektörümüzü ciddi anlamda etkiledi. Zaten mevsimsel olarak belirli bir yavaşlamanın olduğu inşaat projeleri, fiyatlardaki bu artış nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Bir inşaatın yapımında 202 farklı kalem var ve bugün bunların yüzde 80’inde artış olduğunu görüyoruz. Geriye kalan yüzde 20’de de yakın zamanda bir artış olacak. Maliyetlerdeki artışlar şimdilik konut fiyatlarına yansımadı ama yakın zamanda yansıyacak. Müteahhit firmaların bu yükün altından kalkması çok zor. İstanbul’da kentsel dönüşüm yapan birçok firmanın iflas erteleme istediğini duyuyoruz. Hükümetimiz bu noktada bir KDV indirimi yaparak, sektörün nefes almasına yardımcı olabilir.”

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89