banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı, Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Çapur ve Denetim Kurulu Üyesi Abdil Candaş, odalarının çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.

İNŞAAT 21.12.2023, 00:19 21.12.2023, 00:25
Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası
banner66

Yaptıkları işlerin yalnızca estetikle tanımlanmaması gerektiğini vurgulayan oda yöneticileri, kaliteli işçilik, malzeme ve deneyimli güvenilir firma seçiminin bina güvenliği ve insan sağlığına etkisine vurgu yaptı.

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Daysalı :

Odamız 1956 yılında birkaç boya ustası büyüğümüzün bir araya gelerek önce dernek ismi altında yola çıkarak daha sonra odalaşan bir oluşumuz. Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanlığı görevini 4 dönemdir yapıyorum. İnşaat sektörünün tüm kalemlerine hakimim.

“Yapı sektörünün tüm temsilcilerini kapsıyoruz”

Aktif olarak 1140 üyemiz var. Üyelerimiz Bursa’daki inşaatla ilgi olan bütün esnaflarımızın kayıt olmak zorunda olduğu bir yapı. Örnek verecek olursak zemin hafriyatından başlayıp binaları anahtar teslim edinceye kadar aradaki bütün sektörler bizim odamızın üyesi. Burada seramik, yalıtım, hafriyat, parke, sıva gibi aktif çalışan ustalarımızın kayıtlı olduğu bir yapıya sahibiz.

“Her sektörden temsilcimiz var”

Yönetimi oluştururken odamıza kayıtlı olan sektörlerin tamamını kapsayacak şekilde oluşturduk. Yönetimde seramikçi, yalıtımcı, hafriyatçı, parkeci, sıvacı ve kartonpiyercisi var. Yönetim kurulumuzu sektörün içinde yer alan üyelerimizi genele yayarak oluşturuyoruz.

“Yönetim anlayışımızın merkezinde istişare var”

Bursa’da BESOB bünyesinde 104 oda mevcut. Bu odalardan en eskisi biziz. Diğer odalarda olmayan bizim odamızda bir gelenek var. Göreve gelirken kıran kırana mücadele değil, daha önce görev yapmış başkan ve yönetimlerle istişare ederek karar alır o şekilde göreve gelinir. Önemli kararlarda sadece yönetim kurulu arkadaşlarımızla değil büyüklerimizden oluşan istişare grubumuzla alıyoruz. Bu geleneği sürdürüyor ve bizden sonrada devam ettirmesini sağlayacağız.

“Hepimiz birer sanatkarız”

Biz üyelerimizle yaptığımız sohbetlerde kendimizi bacasız fabrika olarak tanımlıyoruz. Yanında yüzlerce insan çalıştıran insanlar var. Maalesef sıradan bir iş kolu olarak görülüyoruz. Bizim en büyük özelliğimiz sanatkar olmamız. Herkesin yapabileceği bir iş değil bu.

“Boyanın bina güvenliğine ve sağlığa etkisi var”

İç cepheden başlarsak anti bakteriyel boya önemi pandemi zamanında insanlarımız tarafından fark edildi. Bu boyaların özellikle çocuk odalarında olması çok önemlidir. Anti bakteriyel boyayı özellikle öneriyoruz. İki yılda bir hijyen açısından iç cephe boyası yaptırmalıyız. Dış cephede ise hem uygulayıcı hem müşteriler maliyetten dolayı astara önem vermiyor. Binada boya süstür koruyucu olan astardır. Oysaki astar binalarda gözle görülmeyecek kılcal damarları kapatarak su sızıntılarına karşı korur. Bu da binanın dış cephe duvar açsından uzun ömürlü olmasını sağlar.

“Kaliteli işler, işin ehilleri ile yapılır”

Kaliteli bir boyayı ucuz işçilikle yaptırırsak faydası olmaz. Kaliteli boya yaptırmak isteyenler odamızı arayabilirler. Odamızı arayarak ustalık belgesine sahip kaliteli işçilik yapan ustalar hakkında bizden bilgi alabilirler.

“Kayıt dışı işler sektörümüzü olumsuz etkiliyor”

Birkaç yıl öncesine kadar mantolama yaygındı. Bu uygulamada faturasız iş yapanlara rağbet ediliyordu. Kayıt dışı çalışanlar vergisini veren kişilere göre daha avantajlı duruma geçti. Maliye ise fatura kesmeyen kadar fatura almayana da işlem yapmalı. Bunların basında yer almasını sağlamıştım. İkinci sıkıntımız ise kayıt dışı çalışanların tercih edilmesi. Burada devletimizin de büyük bir kaybı var. Biz bu firmalarla rekabet edemiyoruz. Adrese dayalı bir sektör değiliz. Ucuz maliyet için bu yola başvurmak hem sektöre hem de uygulama yapılan binalara zarar veriyor. Toptancılardan alışveriş yapan kişilerden yetki belgesi isteme fikrimiz maalesef maliye tarafından karşılık bulamadı. Yıllar önce Uludağ Üniversitesi Rektörü ile olan görüşmemde ise inşaat sektörünün iyi olduğu dönemde işinin ehli personel bulmakta zorlanıyorduk. Bizim odamıza bağlı sektörlerle ilgili bölüm açalım dedim. İki yıl oda olarak oradan mezun olanlara iş verme teklifinde bulunduk. Sonuç alamadık. Fuarlara katıldığımızda firmalar dairelerini mükemmel anlatıyor. Ama boya ve dekorasyon işlerine gelince en dip fiyatı veriyorlar. Evlerimizin çok sağlam yapılması için ucuza kaçılmaması lazım. Bizim en büyük dertlerimizden biri de kalifiye eleman bulamamak.

“Sektörümüze değişimi getirdik”

Bundan 15 yıl önce üyelerimizin eğitim seviyesi oldukça düşüktü. Son yıllarda üniversite mezunu, inşaat sektörünün farklı kollarından mezun olmuş üyelerimizin sayısı çoğaldı. Dünya değişiyor, ülke değişiyor biz sektörümüzü yeni yüzyıla uyarladığımızı düşünüyorum. Teknolojiye ve bilime her dönem önem veriyoruz. Bunu yeni meslek ilaveleri ile gerçekleştirdik. Delegelerimizden izin alarak bunu yaptık. Meslek ilave etmeseydik bu kadar ileri gidemezdik. Bir çok şey değiştirdik değiştirmeye devam edeceğiz. Sektörde en aktif temsilciler biz de diyebiliriz.

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Çapur :

İki dönemdir Boya ve Dekorasyoncular Odası’ndayım. Yalıtım konusu çok önemli. Biz de hem tecrübemizle hem de bilgimizle bugünlere gelmiş bulunmaktayız. Bu tecrübemizi inşaat sektöründeki tüm paydaşlarımızla paylaşıyoruz. Su yalıtımı özellikle deprem konusunda çok önemlidir. Beton binanın ömrünü belirleyen en önemli faktördür. Binanın su yalıtımı yapılması deprem esnasında binanın göreceği zararı belirleyen etkenlerden birisidir. Ülkemizde bu konu hakkında faaliyet gösteriyoruz. Sektörümüzle ilgili ustalıkta taşeronlaşma bizim en büyük sıkıntımız. 3 ayda usta olarak taşeron çalışılmaz. Su yalıtımı konut maliyetin yüzde 2’sini oluşturmaktadır. Bina ömrünü uzatan su yalıtımı maliyet olarak görülmemelidir. Yalıtıma önem vererek bina ömrünü uzatmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bursa Boya ve Dekorasyoncular Odası Denetim Kurulu Üyesi Abdil Candaş :

Boya ve Dekorasyoncular Odası Denetleme Kurulu üyesiyim. Yalıtım Türkiye’de depremlere kadar pek önemsenmiyordu. Bakış açısı sadece su sızmayacak şeklinde düşünülmekteydi ve ölü yatırım olarak bakılmaktaydı. Önemli olan unsur iyi bir analiz yapmak zorundasınız ve işinin ehli kişilerle uygulamayı yapmak durumundasınız. Burada müteahhitlere çok iş düşüyor. Yüzde 2’lik maliyeti fazla görüp daha sonra çıkan sorunlarda daha fazla masraf yapmak durumunda kalınıyor. Kaliteli ürünler kullanarak binayı korumak gerekiyor. Yapısal koruma açısından komplike bir sisteme ihtiyaç var. İşimizin dönüşü yaptığımız işin yaklaşık 4 katına mal oluyor. Yapıya verdiği zarar ise daha fazla. Evimizin bir köşesi su almaya başladığı zaman içerde barınamayız.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
11°
kapalı
banner61
banner62
banner89