Yenilikçi atılımlarla İMO Bursa
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 1988 yılından bugüne Bursa’nın konut ve yapı projelerinden kentlilik bilincine kadar pek çok başlıkta değer üretmeye devam ediyor.
RÖPORTAJ: Dilek Atlı
İMO Bursa Şubesi, kente koyduğu değer kadar sayısı binleri bulan üyelerine de gelişim, dönüşüm, eğitim, sorumluluk alma ve eylemde bulunma konularında değer katarak sektörel bazda çağın getirdiklerine uyum sağlayan adımları atıyor. Sektörün Kilit Taşları sayfamızın bu ayki konuğu İMO Bursa Şubesi temsilcileriyle yenilikçi atılımlarını konuştuk.
Ülkü Küçükkayalar
İMO Bursa Şubesi YKB
İnşaat mühendisliği mesleğini tanımlar mısınız? İnşaat mühendisinin görev alanları nelerdir?
Mühendislik, bilim ve matematiksel prensipleri tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatıdır. İnşaat mühendisliği de bir yapı üretme ve bunun sürecini yürütme sanatıdır.
İMO’nun anayasal bir kuruluş olarak, iki ayaklı görev alanı var. İlki meslek mensuplarının hak, refah, yetki ve çıkarlarının korunmasını sağlayan faaliyetleri sürdürmek, diğeri de toplumun refahı ve düzenlenmesiyle ilgili sorumluluklar üstlenmektir. Farkındalıklar yaratmak ve bu çerçevede takipte bulunmaktır.
İnşaat Mühendisleri Odası genel merkez düzeyinde ne zaman kuruldu?
19 Aralık 1954 tarihinde 6235 Sayılı Kanun ile kuruldu. O günden bugüne 19 Aralık tarihini bir anma günü olarak Türkiye çapında kutluyoruz.
İnşaat mühendisliği, Türkiye’nin kalkınmasında ve refahında katkısı olan bir bilim dalıdır.
Bursa şube ne zaman kuruldu?
Bursa şubesi, kaynaklarımıza göre, İstanbul’a bağlı olarak 1973 yılından 1988 yılına kadar temsilcilik olarak faaliyet gösterdi. 1988 yılında İnşaat Mühendisleri Odası Genel Kurulu’nda Bursa’nın şube olması kararı verildi. İlk şube başkanımız olarak Enver Kır görev aldı.
Daha sonra yapılan seçimlerle Necmettin Turan, Necati Şahin, Cevdet Yüce, Adem Özdemir şube başkanlıkları yaptılar. Daha sonra Necati Şahin 3 dönem daha şube başkanlığı yaptı. Ardından Basri Akyıldız, diğer 3 dönemdeyse Mehmet Albayrak başkanlığı üstlendi. Bursa Şubesi’nin 18. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını da ben yürütmekteyim.
Türkiye genelinde ve Bursa özelindekaç üyeniz var?
Türkiye genelinde İnşaat Mühendisliği Odası’na kayıtlı üye sayımız 147 bini geçti. İMO Bursa
Şentürk Aydın / İMO Bursa Şubesi
Yönetim Kurulu Yedek Üyesi
Mesleğiniz açısından Bursa’yı nasıl değerlendirirsiniz? İMO Bursa Şubesi olarak şehri yönetenlere mesajlarınız nelerdir?
Mesleki açıdan kentimize baktığımda Bursa’nın bir beton yığını olduğunu maalesef söylemek durumundayım. Geçmişin izi kalmadı. Osmanlı dönemi ve öncesiyle ilgili bilgi ve görsel ne yazık ki yok. Çarpık yapılaşmayla bu değerli yapıların etrafı kapatılmış durumda. Hanlar Bölgesi’nin etrafı açılmaya çalışılıyor ancak bunun dışında onlarca tarihi camimiz ve hanlar var. Bunların çevresi betonarme yapılarla doldurulmuş. Plansızlık, çarpık yapılar, sosyal donatı alanlarının yetersizliği gibi sorunlarla yüz yüze bir Bursa var. Kent yöneticilerine mesajım, daha fazla sosyal donatı alanı yapılmasıdır. Bursa’nın dikey değil, yatay büyütülmesi gerekiyor. Ahşap yapılaşmaya yönelmelerini talep ediyorum. Osmanlı Dönemi yapıları, yerel yönetimlerin öncülüğünde, yeniden gündeme getirilmelidir.
İnşaat Mühendisliğinden mezun olmuş girişimci ruhlu gençlere hangi önerilerde bulunmak istersiniz?
Farklı alanlarda daha çok okumalarını öneriyorum. İnşaat mühendisleri ayrıca ilgi duyduğu bir alan belirleyerek bu konuda bol araştırma yapmalılar. Örneğin projecilik yapmak istiyen bir mezun, bu
Reyhan Loyan Dalkılınç / İMO Bursa
Şubesi Yönetim Kurulu Yedek Üyesi
Oda olarak organizasyon yapınızdan bahseder misiniz?
İMO, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) üyesidir. Akademik bir odayız. Ankara’da genel merkezimiz yer almaktadır.
Her iki yılda bir seçim yapılarak yönetim kurulu üyelerimiz (7 asil ve 7 yedek) belirlenmektedir. Yönetim kurulumuzun dışında il ve ilçelerde bulunan 9 temsilciliğimiz yer almaktadır.
Proje denetimi yapan ve şube işlerimizi yöneten toplam 57 çalışanımız var. Oda faaliyetlerimizi komisyonlarla yönetiyoruz. Şubemiz nezdinde faaliyette bulunan komisyonlardan öne çıkanlar arasında; İstihdam (Staj) Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Geoteknik Komisyonu, Gençlik Komisyonu, Teknik Komisyonu, Kamu Çalışanları Komisyonu, Statik Proje Müellifleri Komisyonu, Bilirkişi Komisyonu, Kadın Komisyonu, Tarihi Eserleri Araştırma Komisyonu ve Kıyı Deniz Komisyonu yer almaktadır. Ayrıca Genç İMO adını taşıyan yalnızca üniversiteli öğrencilerin üye olduğu bir organımız da gençlik komisyonundan ayrı olarak yapımızda bulunmaktadır.
Tam bu noktada inşaat mühendisliği bölümünde okumak isteyen veya okuyan öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Bu mesleği seçmek isteyenler, farklı alanlarda çalışan inşaat mühendisleriyle görüşebilir, İMO şubelerine uğrayıp kapsayıcı bilgi sahibi olabilirler. Hâlihazırda inşaat mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerimize de odalar üzerinden piyasalar ve projelerle ilgili takipte olmalarını tavsiye ederim. Gönüllü
Emrah Mutlu / İMO Bursa Şubesi
Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi
Oda olarak üyelerinize ve kamuoyuna yönelik yaptığınız çalışmaları özetler misiniz?
İstihdam sorunu kanayan bir yara. İş ve İstihdam Komisyonumuzu kurarak bu dönem bu konuya eğildik. İş arayanlarla çalışan arayanları buluşturmaya çalışıyoruz. Üyelerimizi ayrıca seminer, kurslar ve teknik gezilerle destekliyoruz. Gençlik Komisyonundaki arkadaşlarımızı meslek büyükleriyle buluşturuyoruz ve yüz yüze söyleşiler gerçekleştiriyoruz. Kendi uzmanlık alanlarımızda da kamuoyunu bilgilendiren etkinliklere imza atıyoruz.
2023 ve sonrasına yönelik hedefleriniz neler?
Kent yatırımlarında meslek odalarının önerilerinin hayata geçtiği etkin bir yıl hedefliyoruz. Tüm belediyelerimizde proje denetimleri ve envanter çalışmalarında işbirliği protokolleri sağlamak, çalışma koşullarını iyileştirmek ve istihdam sorununu gidermek konularında adımlar atmayı amaçlıyoruz.
Mesleğinizin öne çıkan sorunları nelerdir? Bu konuda çözüm önerileriniz nelerdir?
Özetle, işsizlik en büyük sorunumuz. Asgari ücretin altında kalan ücretler ve kamuda çalışan mühendis sayısının yetersizliği, mesleki gelecek kaygısı, ek iş yapmak zorunda bırakılmak gibi sorunlarımız da mevcut. Önerilerimiz; kamu ve özel kuruluşlarda istihdam yaratılmalı, mevzuat düzeltilmeli, şantiye şefliği tam zamanlı bir iş olmalı, ilçe belediyelerinde mühendis kadroları oluşturulmalı, deprem ve afet güvenliği için yapı kontrolünün periyodik şekilde yapılması adına yerel yönetimler yeni kadrolar kurmalıdır. Ayrıca, özel sektörde çalışan meslektaşlarımız için yapı denetim hizmetleri kamu görevi sayılmalı, tüm iş yerlerindeki çalışma koşulları ve süreleri Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenmelidir. Vergi ve özlük hakları iyileştirilmesine de mesleğimiz açısından gereklilik vardır.