Tuğcu, geleceğin mimarlarına seslendi
İMSİAD üyesi mimar - müteahhit Ali Tuğcu genç meslektaşlarıyla bir araya geldi...
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD), Uludağ Üniversite’sinde öğrencilerle 2015-2016 öğretim yılında da buluşmaya devam ediyor. İMSİAD buluşmalarının bu haftaki konuğu, İMSİAD Üyesi Ali Tuğcu oldu. Tuğcu Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.
Her hafta sektöre dair birbirinden önemli konu başlıklarıyla Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık öğrencileriyle bir araya gelen İMSİAD, bu hafta Ali Tuğcu’yu öğrencilerle buluşturdu. Buluşmada Tuğcu’ya Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taş da eşlik etti. Öğrencilere bilgi ve tecrübelerini aktaran Tuğcu, oldukça keyifli bir söyleşiye imza attı. İş hayatında başarılı olmanın yollarından bahseden Tuğcu kendisini dikkatle dinleyen öğrencilere önemli bilgiler verdi.
Bursa sizin için bir şans…
Geleceğin mimarlarına seslenen Tuğcu, Bursa’nın mimarlık eğitimi için ideal bir şehir, Uludağ Üniversite’nin de mimarlık alanında çok başarılı bir üniversite olduğunu belirtti. Tuğcu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa gerek önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması, Dünya kültür mirası listesine girmiş Osmanlı eserleri, İstanbul’a yakınlığı ile gerekse de Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olması sebebi ile mimarlık öğrencileri için fırsatlar sunuyor. Bursa'yı ve ilçelerini, İstanbul’u hatta Anadolu’yu derslerinizden vakit buldukça, yaz tatillerinde gezerek önemli mimari eserleri, yerleşimleri inceleyerek kültürümüzü tanımalısınız. Öğrencilerin özellikle yaz stajlarına gereken önemi vermesi gerektiğine değinen Tuğcu, sektöre yönelik uygulama ve iş yönetimi ile ilgili ilk tecrübelerinizi buradaki eğitim dönemi içerisinde ediniyorsunuz. Bu yıllarınızı iyi değerlendirmeniz çok önemli. Çünkü, burada gerekli şeyleri ne kadar çok yapar, heybenizi mesleki bilgilerle ne kadar çok doldurursanız ilerde meslek hayatınızda o kadar faydasını görürsünüz.” dedi.
İlbet style="font-family: Arial;">Geleceğiniz bu yıllarda şekilleniyor…
Diplomanın tek başına yeterli olmadığını da belirten Tuğcu şunları ifade etti: “Diploma mimarlık mesleğinin eğitimini aldığınızın kanıtıdır. Ancak, sizin gerçek anlamda mimar olduğunuzu mezuniyetten sonra yapacaklarınız ispatlar.” Tuğcu, Mimar olarak yetişmenin sadece okulla bitmediğini, özellikle hemen mesleki yaşamın ilk adımlarında mesleki yoğunluğunuzun olması ve işinizin buna göre planlanması gerektiğini söyledi.
Küreselleşen dünyada her şeyin çok hızlı değiştiğini, malzeme, teknoloji, mekan tercihleri konusunda hızlı bir değişimin yaşandığını, buna hızla cevap vermek gerektiğini belirten Tuğcu, önemli fuarları ziyaret etmeli, mesleki etkinlik ve yayınları takip etmeli, mesleki STK’lar ve özellikle Mimarlar Odası ile irtibatlı olmalı, her alanda kendinizi geliştirmelisiniz dedi. Yenilik ve değişiklikleri takip etmenin ve bu konuda öncü olmanın gerektiğine değinen Tuğcu, mimarlık mesleğinde önem verilmeyen ve boş bırakılan alanların başka aktörler tarafından doldurulacağını söyledi.
Mezun olduktan sonra sektörde mimarlıkla ilgili farklı konularda çalışma imkanı bulunduğunu söyleyen Tuğcu, kendi işini kurmak isteyenler mimarlık öğrencilerine, henüz taze olan bilgilerini gerek proje tasarımı, gerekse uygulama alanında geliştirecek ve pekiştirecek yerlerde çalışmalarını, birikim ve tecrübelerini arttırmalarını ve hazır olduklarında bunu yapmalarını öneren Tuğcu, bu şekilde daha başarılı olacaklarını söyledi.
Kentsel dönüşüm konusunda kendinizi geliştirin…
Son olarak kentsel dönüşüm konusunda da öğrencileri bilgilendiren Tuğcu, kentsel dönüşümü Türkiye'nin yaşadığı en büyük imar hareketlerinden biri olarak tanımladı. Henüz yapılan ve adına kentsel dönüşüm denen çalışmaların aslında büyük oranda kentsel bina yenilemesinden ibaret olduğunu belirten Tuğcu, dönüşümü daha geniş alanlarda yapmak gerektiğinin altını çizdi. Tuğcu sözlerini şöyle noktaladı: “Yetkili idare, vatandaş ve yatırımcı bir arada olmalı ve ilgili meslek odaları ve meslek disiplinlerinin de katkısıyla ancak doğru bir kentsel dönüşüm olabilir. Hak sahipleri fedakârlık yapacak, belediyeler insiyatif alacak, yatırımcılar da sorumluluk üstlenecek ki başarılı olabilelim. Sizler de son dönemin en güncel konusu olan kentsel dönüşüm ile ilgili kendinizi geliştirin. Çünkü bu devam eden ve sizin meslek hayatınızda da devam edecek bir süreç. Bu kapsamda enerji verimliliği ve depreme dayanıklı yapı tasarımı önemle üzerinde durulması gereken konular. Ben sizlere güveniyorum, sizlerin bakış açısına güveniyorum.”
Söyleşinin ardından Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taş tarafından Ali Tuğcu’ya teşekkür belgesi verildi.