banner94

banner77

banner69

banner88

Mobilyacılar gelecekten umutlu

Türkiye’nin kısa orta ve uzun vadeli hedeflerinde ciddi bir payı olması beklenen mobilya sektörü 2014 yılını 2,4 milyar dolarlık ihracatla kaparken, 2023 yılında bu hedefin 10 milyar dolar olması beklenmektedir

GÜNDEM 20.10.2015, 15:17 20.10.2015, 15:17
Mobilyacılar gelecekten umutlu
banner66

2000’li yıllardan bu yana standartlaşma, insan sağlığı, ergonomi, kalite, estetik ve tasarım kavramlarının oldukça ön plana çıktığı mobilya sektörü, yeni trendler, fonksiyonellik bakımından sürekli olarak bir değişim içerisinde. Türkiye’de imalat sanayinin yaklaşık yüzde 3’lük kısmını oluşturan sektör, 61 binin üzerinde işletmesiyle 258 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamaktadır.

Son yıllarda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilen sektörde, markalaşma ve tasarım konusunda da belirgin çalışmalara imza atıldığını görüyoruz.

Dünya genelinde 300 milyar dolarlık üretim yapıldığı varsayılan mobilya sektörünün ülkemizdeki başlangıcı her ne kadar eskilere dayansa da endüstriyel anlamda üretim 1970’li yıllarda başlamıştır. Daimi olarak bir gelişim içerisinde olan mobilya imalatı, gelişen teknolojiye göre hızlı üretimle talepleri karşılarken, emek yoğun şekilde faaliyetlerini sürdüren zanaatkârların da sektörde devam etmesine zemin hazırlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, kişi başına yıllık mobilya harcaması, gelişmiş ülkelerde 239 dolar, gelişmekte olan ülkelerde ise 65 dolar ortalamalarında kalmıştır.

Sektörde dünya lideri olduğu kabul edilen İtalya ile yarışır duruma gelen Türk mobilyası, dünya pazarındaki yerini de her geçen gün üst sıralara çıkarıyor.  

Öte yandan Türk mobilyası denilince akla ilk gelen yer şüphesiz İnegöl’dür. Türkiye’deki mobilya üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini karşılayan kent, ihracat potansiyeli ile de göz dolduruyor.  

Ticaret hayatlarına İnegöl’de başlayan ve sonrasında Bursa Merkez’e de yönelen firmaların temsilcileri, sektörün 2015 yılını durgun geçirdiği görüşünde birleşiyor olsalar da, neredeyse tamamı gelecek adına oldukça umutlu.

 

MODSİAD

Sektörde mobilyanın tarzını belirleyen birçok etken olduğunu söyleyen Mobilya Dekorasyon Sanayici ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Tamer Bulut,  “Sosyal sebepler, yaşadığımız mekânlar, sektöre yön veren büyük ve köklü firmalar, değişen müşteri talepleri ve tasarımcıların sanatsal bakış açıları mobilya tarzını belirleyen etkenlerin başında geliyor. Sosyal hayatta ailelerdeki kişi sayısının giderek azalmasına rağmen yaşanan alanların büyümesi ihtiyaç ve beğenilere de yansıyor. Mobilya Üretiminde de birçok sektörde olduğu gibi değişmeyen en önemli etken estetik ve kalite.  Tasarımcıların sektöre yön vermesi ve bu tasarımları hayata geçiren üretici firmalar gerek sektör fuarları gerekse görkemli showroom alanlarıyla dünyada, Türkiye ve Bursa’daki öncü firmalar da buradaki mobilyanın tarzını belirliyor” şeklinde konuştu.

“İnegöl, en önemli oyunculardan”

İnegöl’ün Türkiye mobilya sektöründeki en önemli oyuncular arasında yer aldığını ifade eden Bulut, “İnegöl’ün sektöre ve ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Gerek Bursa’da gerekse İnegöl’de ki üreticiler de bu sorumluluklarının son derece farkında olarak sektördeki her türlü gelişimi yakından takip ediyorlar” dedi.

Sektör büyümeye devam ediyor…

2015 yılında ülkedeki bazı olumsuz gelişmelere rağmen sektör büyümeye devam ettiğinin altını çizen Tamer Bulut, “2014 verilerine göre ihracat rakamlarının 2,4 milyar dolardan 2,7 milyar dolara çıkması hedefleniyordu ve bugün hedefe yaklaşmış olduğumuzu görüyoruz. Bu sayede Türkiye’nin Çin’den sonra sektörün en fazla büyüyen ülke olma unvanı da geçerliliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

“Yeni lüks kavramı hayatımıza girdi”

Mobilya sektörünün 2015 yılındaki trendleri ile ilgili de bilgiler veren Bulut, “2015 yılında çevreci tasarımlar ve doğal ürünlere olan talepler arttı. Bu yıl ‘Yeni lüks’ kavramı hızla hayatımıza girerek, tasarımın önemini bir kez daha ortaya çıkarttı. Naturel boyalar, doğal mermer, doğal boyalar, doğal deri, doğal cilalar, doğal taşlar bu kavramın içinde en öne çıkan detaylardır. Bunun yanı sıra dekorasyonda bu yıl, büyük ve renkli tablolar, antika parçalar, duvar kâğıtları, aydınlatmalar birçok konseptin tamamlayıcısı olmaktadır” şeklinde konuştu.

“2023’de hedef, 10 milyar dolar ihracat”

Sektörün hızla gelişerek büyümesini devam ettirmek istediğini hatırlatan Başkan Bulut, “Mobilya sektörü mevcut pazarlardaki varlığını arttırarak korumak dışında yeni pazar arayışlarına da devam etmeyi planlıyor. Sektörün 2023’deki dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girme ve ihracat rakamlarını 10 milyar dolara çıkarma hedefi, güncelliğini korumaya devam ediyor” diye konuştu.

Mobenzi Mobilya & Zett Dekor

Mobilya sektörünün 2015 yılının ilk 9 ayının kendileri açısından oldukça iyi geçtiğini ifade eden Mağaza Müdürü Sedat Arslan, “Mobenzi, Zett Mobilya olarak, tasarım ağırlıklı ürünler satıyoruz. Müşterilerimize tam olarak hitap etmemiz sebebiyle rağbet gördüğümüzü söyleyebilirim. Bu durum bizim açımızdan 2015 yılınıiyi geçmesini sağladı” şeklinde konuştu. Sürekli olarak bir yenilik içerisinde olduklarının da altını çizen Arslan, Ar-Ge çalışmalarını yurtdışı gezileri ve fuarlarla desteklediklerini dile getirdi.

Umut var…

Firma olarak sektörün geleceği adına umutlu olduklarını ifade eden Arslan, “2015 yılı, ülkemizde yaşanan seçim atmosferi ve doğuda yaşanan terör olayları sebebiyle ekonomik açıdan biraz sekteye uğradı diyebiliriz. Biz firma olarak bu durumdan fazla etkilenmedik ancak bazı senaryolar 2015’in son çeyreğinin bu havada geçeceğini öne sürüyor. Dolayısıyla bu durumun atlatılmasının ardından bizim sektörümüzün de ciddi bir ivme kazanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İtalyan çizgileri hâkim…

Mobilya sektöründe üretilen ürünlerin genelinde İtalyan çizgilerinin hâkim olduğunu belirten Sedat Arslan, kendilerinin de doğal ahşabı bu formata göre uyguladıklarını söyledi. Firma olarak 18 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Arslan, ülkelerin büyük bir kısmının Ortadoğu ülkeleri olduğunu ifade etti.

Rendi Mobilya

15 senedir mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir firma olduklarını dile getiren Mağaza Müdürü Mimar Bülent Özbek de, Rendi Mobilya’nın 58 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye çapında 7 adet fabrika satış mağazasına sahip olduklarını ifade eden Özbek, “Rendi Mobilya olarak 7 adet fabrika satış mağazasının yanı sıra, 150’nin üzerinde corner mağazası olan bir firmayız. 15 bin metrekare alan üzerinde üretim yapan markamız, 350 kişiyi istihdam etmektedir” dedi.

“2015 yılı durgun geçti”

Rendi Mobilya olarak, ülke çapında ve yurtdışındaki mağaza sayılarını artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Bülent Özbek, yurtdışı fuarlarını yakından takip ettiklerini de belirtti. Türkiye’nin yılbaşından bu yana bir belirsizlik içerisinde olmasından kaynaklı olarak 2015 yılının durgun geçtiğini ifade eden Özbek, “Yılbaşından bu yana devam eden siyasi belirsizlik beraberinde kurlardaki dalgalanmayı getirdi. Hal böyleyken mobilya sektörünün 2015 yılını çok iyi geçirdiğini söylemek yanlış olur” diye konuştu.

“Her keseye hitap ediyoruz”

Mobilya ihtiyacı olan tüm kişilerin kendi hedef kitleleri içerisinde yer aldığını vurgulayan Özbek, “Hedef kitlemiz içerisinde, A,B,C sınıfı tüketicinin tamamı yer alıyor. Bu konuda kesinlikle ayrım yapmıyoruz. Her keseye hitap ettiğimizi söyleyebilirim. Hem hesaplı, hem de kaliteli ürünleri ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı. 2015 yılında ağırlıklı olarak sade ve minimalist ürünlerin ön plana çıktığını söyleyen Bülent Özbek, tasarımsal ürünlerin daha fazla rağbet gördüğünü söyledi.

 

Yavuzlar Mobilya

Yavuzlar Mobilya’nın 1968 yılında faaliyete başladığını dile getiren Yavuzlar Mobilya Mağazalar Müdürü Serkan Turan ise, 2000 yılından bu yana da üretim yaptıklarını ifade etti.

12 bin metrekare bir alanda üretim yaptıklarını belirten Turan, ağırlıklı olarak klasik mobilyalar ürettiklerini söyledi.   

Hedef, 15 farklı lokasyon…

Satışlarının yüzde 70’inin ihracat ağırlıklı olduğunu vurgulayan Turan, “Yaklaşık 37 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların içinde Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri, Rusya ve Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra, Avrupa ülkeleri de var. Firma olarak hedefimiz 5 sene içerisinde 15 farklı lokasyonda mağazalar açmak” şeklinde konuştu.

Yavuzlar Mobilya’nın Dubai, Kırgızistan, Nijerya gibi ülkelerde bayilikleri olduğunu dile getiren Serkan Turan, gelecek dönemde bu sayıları artırma amacında olduklarını ifade etti.

Ürünlerin tamamı el işçiliği…

2015 yılında üretim anlamında bir durgunluk yaşamadıklarını söyleyen Turan, üretim anlamında Türkiye’de ilk 10 firma arasında yer aldıklarını vurguladı. Aylık 200 takım koltuk, 80 takım ahşap mobilya ürettiklerini hatırlatan Turan, ürünlerinin tamamının el işçiliği olduğunu söyledi.

 

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89