banner94

banner77

banner69

banner88

Misi koruma altında

Misi köyü, Nilüfer Belediyesi’nin Misi Koruma ve Yaşatma projesi ile değerine değer katıyor.

GÜNDEM 22.05.2014, 18:14 22.05.2014, 18:14
Misi koruma altında
banner66

Haber: N. Nuri Yavuz

Nilüfer’de hem doğal hem de tarihi dokusuyla dikkat çeken Gümüştepe Mahallesi, eski adıyla Misi köyü, Nilüfer Belediyesi’nin Misi Koruma ve Yaşatma projesi ile değerine değer katıyor.

Kent merkezine 10 kilometre mesafede bulunan Misi köyü hakkında muhtar Yakup Dülger ile bir araya geldik. Misi köyünün yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Muhtar Yakup Dülger, Misi’nin Osmanlı’nın köyleri arasında olduğu söyledi.

Misi’de 15 yıldır muhtarlık görevini sürdüren Yakup Dülger, Nilüfer Belediyesi tarafından Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi, Nilüfer Kaymakamlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında gerçekleştirilen Misi Koruma ve Yaşatma projesinin bölgeye önemli bir değer kattığını söyledi.  

Köy dokusunun korunması için mücadele edildiğini belirten Dülger, projeyle birlikte yenilenen köy evlerinin hem turistik açıdan hem de kültürel açıdan Misi’nin sahip olduğu niteliğini koruduğunu belirtirken “Nilüfer belediyesi tarafından gerçekleştirilen proje Misi’nin sahip olduğunu doğal ve tarihsel kimliği koruyan bir özelliğe sahip. Hem burada yaşayan insanlar hem de Bursa’nın farklı yerlerinde yaşayanlar için katkı sağlayan bir proje oluyor. Projenin getirdiği turistik olanaklarla yöre halkının ekonomik sıkıntılarının giderilmesi ve buradan kente göçün önüne geçilmesi sağlanacak. Ayrıca yalnızca turistler için değil Bursalılar için de Misi bir soluklanma alanı olacak. Hem kente yakın olması hem de doğallığı ile Misi, şehrin gürültüsünden kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin sığınacağı ilk liman konumunda. Bu noktada ben bölgemize değer katan projelerinden dolayı yetkililere de teşekkür ediyorum”  ifadelerini kullandı.

Misi bölgesinin haziran ayında villa imarına açılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Muhtar Dülger, 500 metreye bir villa olacak şekilde planlama yapıldığını ve bugün arazide yüzde 95 oranında el değiştirmenin gerçekleştiğini ve kalan yüzde 5’lik dilime sahip olan köy halkının kat imarı istediğini belirtti.

Tarihten bugüne özgün mimarisiyle ayakta kalan eski evleri ile ünlü bir yerleşim yâri Misi, olan ve bu nedenle 1989 yılında Kentsel Sit alanı ilan edildi. 27 tescilli yapının bulunduğu Misi'de bu yapıların korunması ve bir kısmının da restore edilerek işlevsel hale getirilmesi için Nilüfer Belediyesi gerekli adımları atıyor.

Nilüfer Belediyesi’nden alınan bilgiye göre; Misi Koruma ve Yasatma Projesi kapsamında biri eski okul binası olmak üzere 2 yapının restorasyon çalışması tamamlandı. Misi Halkevi, Misi Koruma ve Yasatma Proje Ofisi ve kafeterya hizmete açıldı. Ayrıca bir bilim merkezinin de hizmete açılması planlanıyor. Çalışmalar kapsamında Alipaşa Caddesi'nde bulunan metruk haldeki bir yapı yıkılıp aslına uygun biçimde yeniden inşa edildi. 134 metrekarelik taban alanı üzerine kurulu 3 katli sivil mimarlık örneği yapı, kreş olarak hizmete açılacak. Çocuklara doğal yapının korunduğu bir köy ortamı sunacak olan kreşin bahçesinde çocukların organik tarımla tanıştırılacağı ve küçük çapta tarımsal faaliyetlere de katılabilecekleri bir bahçe düzenlemesi yapılacak. Yakında kamulaştırması yapılan 3 tarihi binanın daha restorasyonunu yapılacak ve bu yapılara müze, kitapevi gibi işlevler kazandırılması planlanıyor. Misi'de restorasyon çalışmalarının yanı sıra cephe sağlıklaştırma çalışmaları da yürütülüyor. Alipaşa Caddesi, Nilüfer Sokak ve Sultan Sokak'taki evlerin cephe sağlıklaştırma çalışmalarını tamamlandı, bu dönem de Maskem Sokak ve Bardakçı Sokak'ta cephe sağlıklaştırma çalışmaları sürüyor.

Misi Hakkında

Misi Köyü asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla çok ünlüdür. Misi’ de şarapçılık eski bir geçmişe sahiptir. Misi Şarapları yalnızca bu yörede yetişen ve özel bir aroması olan misket üzümünden yapılmaktadır. Ayrıca bu üzümlerle yapılan pekmezin de oldukça sağlıklı olduğu söylenmektedir. Gümüştepe Mahallesi’nin şarap dışındaki gelir kaynağını yakın bir geçmişe kadar ipek böcekçiliği oluşturmuştur. Bursa’ya önemli ekonomik gelir sağlayan ipekçilik, yerleşim alanlarının da buna göre şekillenmesini sağlamıştır. Buna bağlı olarak Misi evlerinin geniş sundurmaları ipek böcekçiliğine göre inşa edilmiştir. Köyde bulunan Kavacık Sultan Yatırı Müslümanlar için önem arz etmektedir. Misi Köyü’nde yaşamış olan Kavacık Sultan’ın kabrinin, köydeki dağda bir kayanın içinde olduğu rivayet edilmektedir. Bugün bölgede bulunan çeşmeden akan suyun Kavacık Sultan’ın gözyaşları olduğuna inanılır ve ziyaretçiler tarafından dilenen dileklerin gerçek olduğu söylenir.

 


banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner61
banner62
banner89