Mimarlıkta Değişim Hareketi Başkan Adayını açıkladı
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde 24-25 Şubat tarihlerinde yapılacak 17. Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimleri öncesinde Mimarlıkta Değişim Hareketi de Başkan Adayını açıkladı.
Mimar Ömer Faruk Şahin’in adaylığını açıkladığı basın toplantısı Mimarlar Odası Bursa Şubesi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Ekibiyle birlikte bir basın açıklaması yapan Ömer Faruk Şahin’in açıklamaları şu şekildedir;
“Mimarlıkta Değişim Hareketi mensupları;dinamik, heyecanlı, istekli, mesleği, kenti ve toplumu için kaygıları olan; mesleki disiplinlerinde farklılaşmış başarılara sahip mimarlardan oluşan bir ekiptir. Ekip olma olgusu içerisinde uzun yıllardır birlikte çalışan gurubumuz, ‘’insana direkt temas eden’’ mimarlık mesleğinin, ilk elden yaşadığımız sıkıntılarını tartışıp, ‘’artık DEĞİŞİM gerekli’’ mottosu ile, dinamik ve enerjik yapımızı çözümlere kanalize etmek için yola çıktı. Sokaktaki insanların mimarlığın yönetimsel ve mesleki sıkıntıları üzerinde eleştirel bakışlarının olduğu bir ortamda, elimizi taşın altına koymaya ve kendimizi olumlu anlamda ‘’DEĞİŞİM‘’ için adamaya karar verdik.
Neden “DEĞİŞİM” ?
“DEĞİŞİM” kavramının ilerlemek ve yenilikçi bakış açılarına yön vermek olduğuna inanan bizler; çıktığımız bu yolda meslektaşlarımıza, yaşadığımız kente ve mensubu olmaktan gurur duyduğumuz mesleğimize katkı sağlamak amacını taşıyoruz…
“DEĞİŞİM” aynı zamanda gelişmek demek, tekrarlardan uzaklaşıp özeleştiri yapabilmek, daha iyisini başarabileceğimize olan inancımızı her daim içimizde taşımak demektir.
Mimarlık mesleğinin tanımı “DEĞİŞİM” i içinde barındırıyor…
Bizler açısından “DEĞİŞİM”; sade Mimar kimliğimizle, tarafsız olmaktan, pek çok farklı fikri içimizde bulundurmaktan ve en önemlisi de siyaset ve ötekileştirmelerden uzak kalabilmekten geçiyor..
Hedeflerimiz
Mimarlıkta Değişim Hareketi, tüm meslek odaları,ticaret ve sanayi odaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar ile diyalog kurmayı hedefleyen, yıkıcı değil yapıcı eleştiriler getirmeyi amaçlayan, kent dinamikleri tarafından ciddiye alınan ve işini iyi yapan mimarların oluşturduğu bir ekip olarak yola çıktı.
En büyük hedefimiz mesleki birlikteliği sağlamak ve mesleki ihtiyaçlara, sorunlara dikkati çekebilmek ve Mimarlık mesleğini, onu seçecek olan gençlere doğru bir şekilde tanıtabilmektir... Sosyal sorumluluk sahibi, mesleki davranış ve ahlak ilkelerine duyarlı, estetik kaygısı olan, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkan bir Mimarlar Odası olmayı amaçladık. Tecrübelerimizi, deneyimlerimizi genç mimarlara aktararak, öğrencilik yıllarından başlayan ve iş hayatına kadar her noktada genç mimarların sorunlarına sahip çıkarak, onlara destek olacağız. Üniversitelerimiz ile işbirliği içerisinde, öğrencilere önce staj imkanı ve sonrasında iş imkanı yaratacağız.
Amacımız yeni mezun mimarlara dokunabilmek. Günümüz imkanlarını genç meslektaşlarımız ile paylaşabilmek ve düzenleyeceğimiz söyleşilerde mesleklerinde, branşlaşarak uzmanlaşmış mimarlarla onları buluşturabilmek diğer bir hedefimiz olacak.
Bizler; tüm fikir ve eleştirilere açık, yapıcı ve vizyon sahibi mimarlar olarak dünyada mesleğimiz ile ilgili gerçekleşecek her gelişmenin kentimiz için de var olmasını savunan yenilikçi mimarlar olarak, üstümüze düşeni fazlasıyla yapacağımızı ve ihtiyaç duyulduğunda hiç tereddüt etmeden kentimiz için yerel yönetimler ve kent konseyleri ile işbirliği yapmayı veya mimarlar odası içerisinde kurulacak komiteler vasıtası ile çeşitli resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerine danışmanlık yapmayı hedefledik.
Kaygılarla dolu dünyamızda; yaşam alanlarımızın daha kaliteli, mimarlık eğitim düzeyinin yüksek, çevremizdeki yeşilin bol, geçmişten günümüze taşınan tarihi dokunun korunduğu ve kentimize değer katan, hayatımızı kolaylaştıran altyapı/eğitim ve sağlık alanları- ticaret ve sanayi alanları ve diğerlerinin doğru bir şekilde tasarlanarak hayata geçirildiği bir yaşamı paylaşmak istiyoruz. Bu yüzden; birlikten kuvvet doğar felsefesi ile, kentimiz içerisinde toplum menfaatine olan projelerde görev alarak, üretken olmayı, her türlü aracı kullanarak, bilimsel tecrübe ve fikirlerimizi paylaşarak ortak etkinlik, projeler düzenlemeyi ve en doğru sonuca ulaşarak kentimize, mesleğimize değer katmayı arzu etmekteyiz. Halkımızı, mimarlar ve mimarlık mesleği ile ilgili, doğrudan ve ilk elden dokunuşlarla bilgilendirmek istiyoruz.
Mimar bir orkestra şefi olmalıdır. Belki bütün enstrümanları çalabilen değil, ama hangisinden nasıl bir ses çıktığını ve ne zaman kime sıra geleceğini bilen olmalıdır. Dolayısı ile, projelerimizin hayata geçebilmesi için olmazsa olmazlarımız olan mühendislik ve sanat dalları ile, düzenli ve anlamlı bir beraberlik kurmak, hedefimiz olacaktır.. Doğru yer seçimi ile başlayan, doğru yön kullanımı ile devam eden ve kullanılacak malzemelerin de sorumluluğunu üstlenen tasarımlarımızın, enerji, ekoloji, sağlık ve deprem güvenliği açısından en doğru çözümlere ulaşacağına inanıyoruz.. Ülkemizin ve insanlığın geleceği, bu bütünselliğin sağlanmasına ve başarısına endekslidir..
Sonuç olarak;
Bizler; Yaşamın başlangıcından sonuna kadar olan süreçte; doğumu, beslenmeyi , büyümeyi, eğitilmeyi, çalışmayı, eğlenmeyi, gülmeyi, sevmeyi, sevilmeyi, üzülmeyi… tüm duygularımızı ve hareketlerimizi MİMARLARIN kurguladığı ve tasarladığı mekanlarda gerçekleştirmek istiyoruz.
Bizler Mimarlar olarak;
Mimarlık etiğine saygılı ve çevresine duyarlı olan meslektaşlarımız ile
Mimarlıkta Değişimi, Mesleki Eğitimde Değişimi, Kentte Değişimi, Yaşamımızda Değişimi başlatmak istiyoruz…
Mimarlıkta Değişim Hareketi fikriyle yola çıkan bizler;
Mesleğimiz ile sadece mimarların değil, her insanın yaşamına dokunarak, mimarlığın tüm katkılarını paylaşmak istiyoruz.
Birlikte Tasarladığımız bir Mimarlar Odasında buluşmak üzere...
Teşekkür ederiz”