İnşaat sektöründe maliyet yönetimi devri
Boğaziçi Üniversitesi ve UPYE tarafından ortaklaşa bir seminer düzenlendi.
GÜNDEM 16.05.2012, 22:43 16.05.2012, 22:43
Uluslararası Proje Yönetim Enstitüsü (UPYE) tarafından Boğaziçi Üniversitesi`nde gerçekleştirilen “İnşaat Sektöründe Maliyet Yönetimi” konulu seminerde, inşaat sektöründeki planlama ve maliyetin yönetiminin önemi konuşmacılar tarafından tartışıldı. Açılışta konuşan UPYE Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Sait Cülfik, projelerin başarılı olabilmesi için bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Karlılığın maliyetin ne kadar iyi yönetildiğiyle doğru orantılı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özorhon, “Sonuçta her bir projeyi bir bütçe kısıtlaması dahilinde tamamlamak durumundayız. Karlılık da maliyeti ne kadar iyi yönettiğimize bağlıdır. İnşaat projelerinin yaşam döngüsünü ele aldığımızda maliyetin hesaba katılmadığı bir süreç düşünmek mümkün değildir. Tasarım, ihale, planlama, inşaat gibi her safhada gerek bütçeleme gerekse de maliyetin takip ve kontrolünü içeren bir yönetim kaçınılmaz oluyor” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi ve UPYE tarafından ortaklaşa düzenlenen “İnşaat Sektöründe Maliyet Yönetimi” semineri sektör temsilcileri tarafından yoğun ilgi gördü. Seminere inşaat sektöründen yaklaşık 400 kişi katıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Albert Long Hall (Saatli Bina) Büyük Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan UPYE Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Sait Cülfik, 2010 yılında kurumsallaşma çalışmalarını tamamlayan enstitü olarak son 2 yılda ülkede proje yönetimiyle ilgili çalışmaların daha etkin uygulanmasına katkı sağladıklarını, UPYE olarak da son 2 yılda bu ve benzeri 10 konferans düzenlediklerini belirtti.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MALİYET YÖNETİMİ GELİŞİYOR
İnşaat süreçlerinde maliyetin en önemli kavram olduğunu hatırlatan Dr. Cülfik, maliyet yönetiminin projelerin fizibilite ve fikir aşamalarında başlayan ve daha sonra tasarım, mühendislik, ihale, uygulama ve işletme süreçlerini kapsayan çok önemli bir sistem olduğunun altını çizdi.
“Süreç doğru yönetilmelidir” diyen Dr. Mehmet Sait Cülfik, “Bu sürecin doğru yönetilmesi projelerin başarısı için çok önemli bir faktördür. İnşaat firmalarımızın başarılarının sürdürülebilir olmasının da maliyet yönetiminin etkin uygulamasıyla bağlantılı olduğu bir gerçektir. Sektörümüzde maliyet yönetiminin geliştiğini görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.
Bu tarz seminerlerin sektörde proje yönetiminin gelişmesine de katkı sağladığını söyleyen Cülfik, “Kendi öğrencilerimizden maliyet yönetimi ve planlama ile ilgili derslerimizi alan arkadaşlarımız artık sektörde maliyet kontrol mühendisi olarak yer almaya başladılar. Bu da sektörde maliyet yönetimine verilen önemin arttığına işaret ediyor. Bu ve benzeri seminerler sektörün daha da gelişmesine katkı sağlaması açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bu vesile ile bu seminerin yapılmasında bize her türlü desteği veren ve bu seminerin düzenlenmesinde bize ortak olan Boğaziçi üniversitemize, üniversitemizin inşaat mühendisliği bölümüne, bölümümüzün çok değerli başkanına, bu güzel imkânları bize sağladıkları için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
ETKİN BİR MALİYET YÖNETİM PROJE BAŞARISI İÇİN ÖNEMLİDİR
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beliz Özorhon ise maliyet yönetiminin inşaat sektöründeki önemine değindi.
Maliyet keşfinin önemli bir karar süreci olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özorhon, Proje maliyet yönetiminin ilk aşaması olan maliyet keşfinin, projenin gerçek bedelinin hesaplanmasında ilk adım olduğunu, projeye dahil çok önemli kararların bu keşfe bağlı olarak alındığını, örneğin fizibilite ile ilgili karar vermesinde, bütçenin hazırlanmasında, gerekli finansmanın gerçekleştirilmesinde, müteahhitlerin ihaleye girip girmemesine karar vermede, ayrıca işverenin müteahhitler tarafından verilen tekliflerin değerlendirilmesin de bu aşamada gerçekleştiğini belirtti.
Proje yönetimin 13 maddede incelendiğini söyleyen Özorhon şunları söyledi:
“Proje yönetimi, projenin açılış, yürütme ve kapanış gibi bütün süreçlerini, entegrasyon, kapsam zaman, maliyet, kalite, insan kaynakları, iletişim, risk, iş güvenliği gibi 13 maddede inceleniyor. Bu seminerde bu bileşenler üzerinde en önemlisi olan maliyet üzerinde duracağız ama her bir alanın birbiriyle etkileşimi içerisinde olduğunu da unutmamak gereklidir. Bütün bu aktiviteler ancak birbirlerini desteklediklerinde projenin başarılı sonuçlar alacağı için, projenin başından sonuna bu bütün aktivitelerin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Etkin bir maliyet yönetim hem proje başarısını hem de şirket performansını belirleyen en önemli faktörlerden biridir.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!