“İnşaat sektörü 2020'de canlanır“
Milletvekili Ödünç, inşaat sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu.
AK Parti Bursa Milletvekili Atillat Ödünç, www.ekonomigazetesi.com'dan Serdar Ömeroğulları ve Bülent Sezgin'in sorularını yanıtladı.
http://www.ekonomigazetesi.com/eg-ozel/insaat-sektoru-2020de-canlanir-h15309.html
Milletvekili Ödünç'ün yukarıda verdiğimiz linkten de ulaşabileceğiniz açıklamaları şu şekilde:
Atilla Ödünç, Bursa’nın son yıllarda yıldızı parlayan genç ve başarılı siyasetçilerinden. İnşaat Yüksek Mühendisi olan Adalet ve Kalkınma Partisi Gençlik Kolları’nda yönetim kurulu üyeliği ve Seçim İşleri Birim Başkanlığı görevinde bulunan Ödünç, 2009’da Gürsu ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi oldu. Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği ve İmar-Bayındırlık Komisyon Başkanlığı görevlerinde Bursa için önemli çalışma ve kararlara imza atan Ödünç, şimdi de milletvekili olarak Türkiye için çalışıyor. Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi olan Atilla Ödünç, mesleği gereği şehircilik ve planlama gibi konularda da görüşlerini beyan ediyor ve çalışmalar yapıyor. Atilla Ödünç ile inşaat sektörü ve kentsel dönüşümü konuştuk.
İşte Ödünç’ün görüşleri…
İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ DURAĞANLIK BİTECEK
İnşaat sektöründe son 1-1.5 yıldır bir durağanlık var. Ama şunu çok rahat ifade edebilirim ki bu nihai bir durağanlık değil. Konut herkes için bir ihtiyaç. Ondan dolayı önümüzdeki 2020 yılı içerisinde sektörün tekrar o beklenen ivmeye ulaşacağına inanıyorum. Çünkü son yıllarda yeni konut yapılmadı ya da çok az yapıldı. Bu sürede konut stoğunun azaldığını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda yeni konut talebi doğacak ve bu talep doğrultusunda sektör tekrar canlanacak. Bunun en büyük destekçisi de faiz oranlarıdır. Çünkü konutların tamamına yakını konut kredisiyle alınıyor. Konut kredisiyle de bir kişinin konut alabilmesi için kredi faiz oranlarının makul seviyede olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ekonomi önündeki en büyük engel faiz oranları. Faiz oranları yükseldikçe ticaret hacmi azalıyor, üretimi baltalıyor. Bizim üretime ihtiyacımız var çünkü tüketen bir toplumuz. Merkez Bankası’nın aldığı kararla birlikte faiz oranının düşmesi bankalardaki faiz oranlarının düşmesine de sebep olacak. Faizin düşmesiyle oradaki yatan para ekonomi havuzuna piyasaya aktarılacak. Ve bu döngü bu şekilde devam edecek. Faizler ne kadar inerse para faizden çıkıp üretime, ekonomiye, ticarete, finansmana girer.
EKONOMİ BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ
Biz AK Parti olarak kurulduğumuz ve iktidara geldiğimiz 2002 yılından beri niye başarılıyız? En önemlisi siyasi bir istikrar var, bu da ekonomik istikrarı getiriyor. Ekonomik istikrar güveni getiriyor. Güven ticareti artırıyor. Böyle bir güzel iklim içerisinde hareket ediyoruz. Bizim tekrar o noktaya ulaşmamız gerekir. Bu son birkaç ay içerisindeki adımlar bunun olabileceğini bize gösteriyor. Bundan dolayı da gayet memnunuz, ümitliyiz. 20202- 2021 yılı içerisinde ben bu dengenin oluşacağına inanıyorum. Zaten birçok ekonomi uzmanı bu tür durgunlukları, yavaşlamalarını krizi fırsata çevirme olarak görürler ben de o şekilde olacağına inanıyorum. Bu yıl içerisinde faizlerin düşmesiyle satışlar artacak satışlar artınca yeni üretimlere imkan sağlanacaktır. Bizim için ekonomi birinci öncelik.
MÜTEAHHİTLİK YASASI MUTLAKA ÇIKMALI
İnşaat sektörü belki 500’ün üzerinde farklı sektörü dolaylı veya doğrudan etki edebiliyor. Bu da çok önemli bir olgu baktığınız zaman. Özellikle son 15 yıl içerisinde inşaat sektörü özellikle konut sektörü ciddi anlamda genişledi, ilerledi. 15 yıllık süre içerisinde inşaat piyasası 50 yıllık depar attı. Durum böyle olunca ilgi diğer sektörlerden de inşaat sektörüne sıçradı. Bu çok doğru bir şey değildi ama maalesef para kazanma isteği bu sektörün dışındakilerin de bu sektörden pay almaya itti. Müteahhitlik profesyonel bir meslek. Bu nedenle bir yasasının olması gerekiyor. Müteahhitlik yasasının olmaması bir eksikliktir. Bununla ilgili birçok girişimde bulunuldu. Maalesef bu yasa tam anlamıyla faaliyete geçirilemedi. 2018 yılının kasım ayında Meclis’te 6 sıra sayılı kanun ile müteahhitlikte bir sınıflandırma gerçekleştirdik. Sadece kentsel dönüşüm yapan müteahhitlerle ilgili bir sınıflandırma yapıldı ilk etapta. Akabinde de diğer işlerle ilgili sınıflandırmalar gerçekleştirilecek. Artık kentsel dönüşüm projesi yapacak müteahhit, inşaatı tamamlayabilecek yetkiye sahip olduğunu gösteren sigorta yaptırmak zorunda olacak. Ayrıca artık sınıflandırma içerisinde bunları yapacaklar ve bu tür çalışmalar artık daha özel maddelerle yönlendirilecek. Buradaki amaç mal sahibini, konut sahibini, toprak sahibini ve kamuyu korumak. Bu çok ciddi bir çalışma.
KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZSA OLMAZ
Kentsel dönüşüm ile ilgili ciddi anlamda takdir aldığımız gibi eleştiri de aldık. Bunun olması da gayet doğaldır. 300’ün üzerinde kentsel dönüşüm çalışması içinde hatalı ya da tam kaidesine uymayan olabilir bunu ben de kabul ediyorum. Yapılan tüm kentsel dönüşümün hepsinin de dört dörtlük olduğunu ben de düşünmüyorum. Kentsel dönüşüm sadece Bursa için değil Türkiye için olmazsa olmaz bir durumdur. Kuralına göre yapmamız gerekir. Eksik, hatalı, yanlış yapılmış olanlar vardır ama üç beş tane hatalı yapıldı diye yüzlerce projeyi elimizin tersiyle itmek haksızlık olur. Keşke o yanlış olarak örnek gösterilen üç tane beş tane projelere proje esnasında müdahale edilseydi bu yapının sahipleri de bu projenin mühendisleri de bunun düzeltilmesi yönünde çaba sarf edeceklerdi. Ben inanıyorum bundan sonra başlayacak olan kentsel dönüşümler daha iyi olacak. Son 2-3 yıl içerisinde kentsel dönüşümden dolayı insanların vatandaşların binalarını yıktılar yapamadılar. Mahkeme kararıyla planlar durduruldu. Bundan dolayı mağduriyetler oldu. Bundan dolayı da artık bu saatten sonra hiçbir müteahhit ve mal sahibi çok afaki taleplerde bulunmayacaklar. Kentsel dönüşüm müteahhiti zengin etmek için çıkartılmış bir kanun değil. Kentsel dönüşüm, insanların depreme dayanıklı konutlarda oturabilmesi için çıktı. Bazı yanlış kullanım alanları oldu bunu kabul ediyorum ama doğru manada kullanılan kentsel dönüşüm ile diğerleriyle aynı kefeye koyarak hepsi yanlış kanısına varmak doğru değil.
0.50 EMSALİ DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAK İÇİN VERDİK
Bursa’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için teşvik verdik. Dedik ki vatandaş kendi yapamadığını işlerde müteahhit ile otursun anlaşsın, müteahhitin de burada bir payı olsun. Biz 0.50 teşviği getirerek müteahhitin pay almasına sebebiyet verdik. Bunun neticesinde de insanlar ciddi anlamda bu işe destek verdi. Ruhsatlar alındı, müteahhitlerle site sakinleri anlaştılar, inşaatlar başlatıldı, bitenler oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile vekil olmadan önce, vekil olduktan sonra da çeşitli ortamlarda oturduk konuştuk, istişare ettik. Akademik odaları, müteahhitleri, mal sahiplerini davet ettik ve biz şunda hemfikir olduk, ortada bir problem var ve bu problemin çözülmesi gerekir. Fakat bu problemi çözerken birilerini memnun ederken şehri de mağdur etmememiz gerektiğini ifade ettik. Benim herkesin kârından feragat etmesi ile ilgili bir önerim oldu. Neticede bu makul karşılandı. Buna uyup tekrar bu şekilde projelerini ve planlarını revize edip başlatanlar oldu.