İMSİAD’DAN GENÇ MÜHENDİSLERE SICAK KARŞILAMA
İMSİAD Başkanı Andıç'tan genç mühendis ve müteahhitlere tavsiyeler...
Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün geleneksel olarak, okula yeni başlayan öğrencelere düzenlediği baret takma töreninin konuğu İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç oldu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, gençlere okul ve öğrenim hayatı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Doğangün, “Sizler 2 milyon öğrenciyi geride bırakıp, burada okumaya hak kazanmış gençlersiniz. Umarım bu fırsatı iyi değerlendirirsiniz” dedi.
İMSİAD gibi önemli bir derneğin Bursa ve kendileri için şans olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğangün, “İMSİAD her zaman bizlere destek olmuş, öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan bir dernektir. İMSİAD ile birlikte gerçekleştirdiğimiz seminerlere katılmanız eğitiminiz ve gelecekteki iş tecrübeleriniz açısından oldukça önem taşımaktadır” diye konuştu.
Törende bir konuşma yapan ve inşaat sektöründeki bilgi, deneyimlerini gençlerle paylaşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç da, “Bir inşaat mühendisi, her biri farklı süreçler olan bir dizi faaliyeti eksiksiz şekilde ve doğru zamanda yapmak durumundadır. Bunun için de, hep bir sonraki aşamaya konsantre olmalı, parçaların, süreçlerin uyumunu ve sonunda ortaya çıkacak bütünselliği göz önünde bulundurmalıdır ” ifadelerini kullandı.
“Mühendisler Büyük Fotoğrafı Gören Kişiler Olmalıdır”
İnşaat mühendislerinin ve müteahhitlerin büyük fotoğrafı gören kişiler olması gerektiğini vurgulayan Andıç, “Projelerimizi hayata geçirebilmek için, işimizi doğru kişilerle, doğru malzemelerle yapmak zorundayız. Bunun için teknik bilginiz yüksek, projeye hakim olmalı, malzemeyi tanımalı, süreçleri iyi yönetebilme ve insan ilişkilerinizde başarılı olmak zorundasınız” diye konuştu.
Zaman zaman düşük maliyetin, güvenlik ve kalitenin önüne geçebildiğinin altını çizen Andıç, “Biz alanımızda her zaman daha iyi olmak için çabalasak da maalesef bu durum gözardı edilebiliyor. Çoğu mühendis bir işe teklif sunduğunda o işin kalitesinden çok maliyetine bakılabiliyor ve genelde düşük maliyetli teklifler kabul görüyor. Bu sebepten ülkemizde çoğu zaman bir inşaat mühendisi ustayla, kalfayla kıyaslanır duruma geliyor” şeklinde konuştu.
Müteahhit Olacaklara Tavsiyeler…
Mezuniyetleri sonrasında müteahhit olmayı düşünen gençlere tavsiyelerde de bulunan Andıç şöyle konuştu: “Müteahhitlik ilişki ve malzeme yönetimidir. Bir müteahhit öncelikle girişimci olmalı, gerektiği kadar risk almayı bilmeli. Araştırma yapmayı sevmeli, gezmeli ve mutlaka yabancı dil bilmeli. Muhasebeyi yönetebilmeli, çalışanlarıyla, taşeronlarla olan ilişkilerini sürdürebilmeli ve mevzuatlara hakim olmalı.Satın alma ve pazarlama süreçlerine ise ayrı bir önem göstermeli. Tüm bunları iyi bir şekilde organize edebilirseniz, iyi bir müteahhit adayı olabilirsiniz.”
Türkiye’demüteahhitliğin hala bir ihtisas alanı olmadığına dikkat çeken Andıç, “Bizler insanların ömürlerini geçirecekleri, hastaların içerisinde tedavi olacakları, çocuklarımızın eğitim görecekleri binaları inşa ediyoruz. Bu yüzden müteahhitliğin daha kurumsal ve ihtisas gerektiren bir konuma gelmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“Kalıcı Eserler İnşa Etmeliyiz”
Andıç, Türkiye’deki binaların yüzde 60’ının dönüşüm gerektirdiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm büyük bir fırsat fakat, bunu sadece rant üzerinden değerlendirmemek lazım. İnsanlarımızın daha güvenli binalarda yaşamalarını ve gelecek nesillerin bir daha ‘kentsel dönüşüm’ çabasına girmemeleri için çalışmalı, kalıcı eserler inşa etmeliyiz.”
Konuşmaların sonunda Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, inşaat mühendisliğine bu yıl kaydolan 116 genç mühendis adayının baretlerini taktı. Emekli olduktan sonra 52 yaşında inşaat mühendisliği okumaya başlayarak gençlere azmiyle örnek olan Tankut Türkeli de ilk baretini takan öğrenciler arasında yerini aldı.