İMO'dan mesleki paylaşımlar
19 Kasım'da sona erecek 'Mesleki Paylaşım Günleri' başladı.
· İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından 2011 yılı ve sonrası mezun olan inşaat mühendislerine ve 4. sınıf inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik düzenlenen ‘Deneyimli Mühendislerden Mesleki Paylaşım Günleri’ başladı.
8 -19 Kasım tarihleri arasında BAOB yerleşkesi içerisinde yer alan İMO Bursa Şubesi’nde gerçekleşecek olan etkinliğin açılışını, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, ‘İnşaat Mühendisliği ve İMO Üzerine Söyleşi’ başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirdi.
İMO Bursa Şubesi’nin kuruluşundan bugüne geçen sürede yaptığı çalışmalardan bahseden Albayrak, odanın mesleğe, sektöre ve Bursa’ya çok şey kazandırdığını vurguladı. İnşaat mühendisliğinin birçok farklı iştigal alanı olduğunu belirten Albayrak, öğrencilere ve yeni mezunlara sadece mesleki anlamda değil her konuda kendilerini geliştirmeleri gerektiği konusunda nasihatlerde bulundu.
Şantiyeler önemli…
İnşaat mühendisliğinin önemli bir meslek dalı olduğunu vurgulayan Albayrak, bu sorumluluğa uygun hareket etmek ve o donanıma sahip olmak gerektiğinin altını çizdi. Şantiyelerde çalışmanın mesleği öğrenme adına çok önemli olduğunu vurgulayan Albayrak şöyle konuştu: “Günümüzde inşaat hacimleri ile yapılan işler büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Bununla birlikte her yerde irili ufaklı şantiyeler görüyoruz. Dolayısıyla sizlerin mesleğinizin ilk yıllarında buralarda çalışmanızın çok doğru olduğunu düşünüyorum. Şantiyeler; çalışma ortamını görebilmek, orada sorumluluk almak, çalışanları yönetebilmek, makine ve araç kullanımını öğrenebilmek adına sizlere çok şey katacaktır.”
Albayrak’ın ardından İnşaat Mühendisi Sezai Özokutanoğlu da, ‘Kanun ve Yönetmelikler’ konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Aynı zamanda Osmangazi Belediyesi Plan Proje Müdürü olarak da görev yapan Özokutanoğlu, sunumunda mevcut kanun ve yönetmelikler hakkında bilgi verirken, yeni mezunların ve öğrencilerin meslek hayatlarında sıklıkla karşılaşabilecekleri hukuki problemlerden de örnekler verdi.
Kanunları bilerek fark yaratın…
İnşaat Mühendisliği ile ilgili birçok kanun ve yönetmelik olduğunu ifade eden Özokutanoğlu şunları söyledi: “Kanun ve Yönetmelikler genelde sıkıcı bulunan ve sevilmeyen konulardır. Ancak mesleki olarak bizleri ilgilendiren birçok kanun var. Mesleki hak ve yetkilerimizi de bu kanunlarla öğrenir ve uygularız. O sebeple herhangi bir sorunla karşılaştığınızda onu çözecek yönetmeliğin, genelgenin hangi kanunda yer aldığını bilmek zorundasınız. Bir insan öğrendiği bilgiyi nerede kullanacağını iyi bilmelidir. Yasaları ve yönetmelikleri bilirseniz hem sıkıntıları kolayca bertaraf edebilir hem de mesleki rakiplerinizden bilginiz ve çözüm yeteneğinizle ayrılıp fark yaratırsınız.”
İnşaat mühendisliğini ilgilendiren kanunlardan özellikle 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun çok önemli olduğunun altını çizen Özokutanoğlu, ‘Her kanun önemlidir ancak özellikle bu kanuna dikkat edin. Çünkü bu kanunu ihlal ettiğinizde ağır cezadan yargılanırsınız. Bizi ilgilendiren kanunlar içinde ağır cezadan yargılanacağınız tek kanun budur” dedi.
Dopdolu içerik…
‘Deneyimli Mühendislerden Mesleki Paylaşım Günleri’ etkinliği, inşaat mühendisleri, UÜ ve BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Akademisyenleri tarafından, Proje Yapım Esasları Eğitimi, İş Güvenliği, Şantiye Şefliği, Rekonstrüksiyon, Yerel Yönetimler ile İlişkiler, Çelik, Betonarme, Prefabrik ve Ahşap Yapılar, Laboratuvar, Yapı Denetim, Yüksek Yapılar, Onarım ve Güçlendirme konularında 19 Kasım’a kadar verilecek olan seminerler ile sürecek.