İklimlendirme ve Tesisat sektörü buluştu
Konut ve Yapı Gazetesi'nin 30. Sektörel Buluşması Divan Otel'de yapıldı.
İnşaat sektörünün paydaşlarına dair sorunları belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek için sektör temsilcilerini bir araya getirip ‘Sektörel Buluşmalar’ gerçekleştiren Konut ve Yapı Gazetesi, 30. Buluşmasını Divan Otel’de gerçekleştirdi.
Konut ve Yapı Gazetesi’nin 30. Sektörel buluşmasında ülkemizde hızla yayılan ve gelişen sektörlerin başında gelen “İklimlendirme ve Tesisat Mühendisliği”ne dair konular masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Konut ve Yapı Gazetesi Genel Koordinatörü Serdar Ömeroğulları’nın yaptığı toplantıya İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, BURTİMDER Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ve BURSAGAZ firmalarının yetkilileri başta olmak üzere sektörün önde gelen firmaları katıldı.
Her buluşmasında sektörün önemli paydaşlarını bir araya getirip gündem oluşturan Konut ve Yapı Gazetesi “İklimlendirme ve Tesisat Mühendisliği” sektörünün de temsilcilerini bir araya getirdiği toplantıda kalifiye elaman eksikliğinden sektörün gittikçe taşeronlaşmasına, stk’ların ve firmaların birlikte hareket etmesinin ne kadar önemli olduğundan personelin iş ahlakına uygun davranmadığına kadar birçok konu konuşuldu. Sektörün öncü isimlerinin görüşlerine sahne olan buluşmada önemli tespitler yapıldı.
İMSİAD BAŞKANI NAMIK ZİYA MESCİOĞLU: YABANCILARA SATTIĞIMIZ HER KONUT İHRACAT SAYILACAK
Konut satışlarında Türkiye genelinde yüzde 36’lık bir artış söz konusuyken Bursa'da ise bu rakam yüzde 26 civarında seyrediyor. Yabancı satışında ise Bursa yüzde 64’lük artış ile açık ara önde. İlk 8 ay itibari ile 965 konut yabancılara satılırken bu satıştan da 300 milyon döviz girdisi sağlandı. Bizler de İMSİAD olarak Bursa’nın bu durumda olmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz zamanlarda dünyanın en büyük fuarlarından Dubai ve Kuveyt Gayrimenkul Fuarlarını üyelerimizle birlikte ziyaret ettik. Dubai’de 250 milyonluk bağlantı yaptık. Kuveyt’te de Bursa’daki projelerin satılmasına sebep olduk. 17-19 Aralık tarihleri arasında ise yine dünyanın önemli fuarlarından biri olan Azerbeycan Fuarı’na da gidiyoruz. Bu tarz fuarlar başta olmak üzere Bursa'da yaptığımız etkinlikler ile yabancıların Bursa’ya gelmesini, yatırım yapmasını sağlıyoruz. Önemli döviz girdisi sağlıyoruz Bursamıza ve ülkemize. Sektörümüz iyi durumda ama yetmez, müteahhitlerimizin dünyaya açılmasına katkı sağlamak istiyoruz.
Ayrıca Ekim ayının ortalarında müjdeli bir haber geldi. Daha önceleri yabancıya satış yapmamıza rağmen bunlar ihracat olarak değerlendirmiyordu. Ama artık yeni bir karar alarak değerlendireceğini açıkladı. Bu bizler için oldukça önemli ve müjdeli bir haber. Artık yabancılara sattığımız her konut ihracat olarak sayılacak. Sektörle ilgili de şunu söyleyebilirim: Kazan dairelerinin bodrum katında değil çatı katında olması gerektiğini ve bu konuda büyük firmaların adım atması gerektiğini düşünüyoruz.
BURTİMDER BAŞKANI YUSUF AYDIN ESKİBOZKURT: BİRLİKTE HAREKET EDEBİLMELİYİZ
Önemli ve büyük kuruluşlar sektör için bir fırsattır ve her zaman sektörün önünden gitmeli ve destek vermelidir. Bizler de BURTİMDER olarak sektörün gelişimi için çalışıyoruz. Sorumlu ve ilgili stk’lar olarak sektörün sorunlarını resmi yöneticilere aktarmakla görevliyiz.
Ara eleman konusunda da ciddi sorunlar yaşıyoruz. İşçilerimiz sevmediği işi yaparken zorlanıyor. Bizler yöneticiler olarak onların işlerini sevmelerini sağlamalı ve doğru yönlendirmeliyiz. Bir ve beraber olmalıyız. Öncelikle işlerimizde birlik olmalıyız, buralardan birlik olmaya başlarsak bu çığ gibi büyüyüp ülkemize de sirayet edecektir.
İklimlendirmede ilk dikkat edilmesi gerekenlerden birinin doğru bir projelendirme olduğunu düşünüyorum. İyi yapılmış bir proje ile ancak enerji tasarrufu sağlanabilir. Gerekli yalıtım, izolasyon ve doğru cihaz tercihi ile enerji tasarrufunu tam anlamıyla gerçekleştirebiliriz.
Ülkemizde iklimlendirme alanında oldukça güçlü ve kaliteli markalar bulunmakta. Bu anlamda dünya iklimlendirme pazarının içinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Her sektörde olduğu gibi; Türkiye olarak dünyanın en çok ithalat yapan ülkelerine coğrafi yakınlığımızı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve doğru ürünler ile ülkelerin ithalat paylarında mutlaka ilk 10 arasında yerimizi alabilmeliyiz. Acımasız rekabet ortamında farkındalığı kaliteli ürünler ile yaratıp talep gören bir ülke olabileceğimizi düşünüyorum. Bu anlamda tüm girişimci markaların ve sanayicilerin devletten birçok destek alacağını biliyoruz.
Bir diğer önemli konuda eğitimli personel eksiğidir. Aslında inşaat alanında birçok kalemde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. İklimlendirme sektöründe de aynı sıkıntı maalesef var. Bunun için üniversitelerin gerekli birimlerinde iklimlendirme dallarının açılması ve buradan da sektöre hem uygulamada hem de pratikte yetişmiş personel çıkması gerektiğini düşünüyorum.
BİYTAŞ AŞ SAHİBİ SUAT GÜLÇİMEN: SEKTÖR SESİNİ YÜKSELTMELİ
Sektörün sesini yükseltmesi gerekiyor. Üretici, tüketici ve sanayi olarak dışa bağımlıyız. Yerli oranımız, yerli ürünümüz oldukça az. İlk dönemlerde yerli oranımız daha fazlaydı ama zamanla bunların sayısı azalmaya başladı. Ayrıca doğalgaz tedariğimizi çok yeni çeşitlendirmeye başladık bu bağımlılığımızı da azaltmamız lazım. Sektörün öğreticileri ve kurumsallaşmış yapıları çok az. Başta Bursagaz olmak üzere bu denli büyük firmalar sektörün gelişimi ile ilgili güçlü projeler üretmeliler.
Sektörde çok az kurumsal yapılar var. Yönetim işi kolay bir iş değildir. Sektörde yeterince iyi ve profesyonel yönetici yok bu sebeple yönetim anlamında biraz bocalıyoruz. Geçmişten gelen sektör öğreticilerimiz yeterince yok. Sektör süratle taşeronlaştırılıyor. Sektörde küçük ve büyük birçok firma var. Bunlar bir araya gelebilmeli oturup bir şeyler üretebilmeli. Büyük projelerde profesyoneller çalışmalı. İnşaat sahipleri yüksek meblağlı projeler üretirken küçük ve önemsiz olarak gördükleri şeylerde de masraftan kaçmamalı ve projelerinde bütüncül bir standart oluşturmalı.
Uluslararası yapıya bürünürken konut sektörü standart konusunda da uluslararası olmalı. İnşaat firmaları gaz, tesisat, havalandırma yangın gibi konularda da bir standart oluşturmalı. İnşaat karar vericileri belli konularda bilinçlenmeli ve ortak hareket edebilmeli.
ERSİN KÜÇÜK MÜHENDİSLİK SAHİBİ ERSİN KÜÇÜK: SEKTÖRDE EN ÖNEMLİ ŞEY GÜVENDİR
Sektörde en önce istenen ve arzu edilen şey güvendir. Çalışan yöneticisine, yönetici çalışanına, ticaret yapan firmalar birbirlerine güven duymak istiyor. Çalışanlarımızda da sıkıntılar var. Altyapısı eksik olan çalışanlarımız var, firmalar bu çalışanlarına altyapı hizmeti veriyor, emek sarf ediyor ama çalışanların firmalara hazır gelmesi çok daha önemli ve yararlıdır. Hem bu zaman kaybını da bertaraf etmiş oluruz. Eğitim zamanında verilmeli. Bu altyapıyı verebilmek için staj dönemlerini kısa tutmamalı, olabildiğince uzun tutmalıyız. Bir de bu eğitim süresinde branşlaşma çok önemli en baştan kişinin hangi işi yapmasına karar vermesi ve bu doğrultuda eğitimini, stajını tamamlaması gerekir.
BURSAGAZ İŞLETME VE BAKIM MÜDÜRÜ NURETTİN ERİKÇİ: SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE İŞ BİRLİKLERİ YAPMAK İSTİYORUZ
Bizler Bursagaz olarak Bursa’ya değer katmaya çalışıyoruz. Kurumsal yapımızı, işleyişimizi, başarı yöntemlerimizi her firmayla her sivil toplum kuruluşu ile paylaşmaya hazırız. Bizler bir bütünün parçalarıyız, her birimiz iyi olmalı ki sektör iyi olsun. Herkese örnek olacak yeni binamız yapıldıktan sonra fiziki imkanlarımız daha genişliyor ve bunu faydalı kullanmak adına tüm paydaşlarımızla sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte olmak, bilgi paylaşımı ve iş birlikleri yapmak istiyoruz. Merkezi binalarda ve sitelerde iç tesisat ile ilgili sorunlar var. Altyapı ile ilgili bazı sorunlar da mevcut. O yüzden sektör temsilcileri olarak bizler müteahhitlerle de bir arada olmalı ve sürekli irtibat içerisinde bulunmalıyız.
İS-ME LTD ŞİRKET SAHİBİ İSMET ÇAKAN: ARTIK USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ KALMADI
Eski zamanlar ile günümüzü kıyaslarsak çok fark olduğunuzu görürüz. Bizler malum çok eskiden beri bu işleri yaptığımızdan mecburen bir kıyasa tabi tutuyoruz sektörü her zaman. Bizler ustalarımızın yanında yetiştik. Onların yanında sadece mesleği değil iş ahlakını iş sorumluluğunu falan öğrendik. Şimdilerde usta çırak ilişkisi olmadığından maalesef işin ahlakı, sorumluluğu gibi kısımları atlanıyor. Herkes birbirinin kuyusunu kazıyor. Önceden insanlar şaşırdığı zaman yalan söylerlerdi şimdilerde ise şaşırdığı zaman doğru söylüyorlar. Maalesef günümüzde iş ahlakının yanında ticari ahlakta kalmadı. E tabi durum böyle olunca da ne kadar çok iş olursa olsun bu tarz güvensiz kişilerden, ticari ahlakı olmayan kişilerden ötürü doğru işler yapılamıyor.
İş hep var hep de var olacak. Kriz de olsa hayat devam ediyor ve bazı işler gerçekleşmesi gerekiyor. Ama tabi doğru işler de doğru kişilerle yapılıyor. Bu tarz ahlaki yoksunluğun olduğu iş ortamında usta-çırak ilişkisi altında kalifiye eleman yetişmediğinden maalesef doğru iş ahlakını da yeni nesillere öğretemiyoruz. Yeni nesil havalandırma iklimlendirme sektörüne çok fazla ilgi duymuyor. Önceki zamanlarda bir kurs açmayı denedik bilgili nesiller yetiştirelim diye ama maalesef kursa yazılan bile olmadı. Böyle bir ortamda geleceği görmek çok zor.
İNTEK GENEL MÜDÜRÜ TANER TANOĞLU: YENİ JENERASYON SİSTEMDEKİ AÇIKLARI ÇOK İYİ GÖRÜYOR
İş, personel olmazsa olmaz. Her ne kadar makine sistemine de geçilse fiziki güce her zaman ihtiyaç vardır. Fiziki güce ihtiyacımız olmasına rağmen personel ihtiyacımızı maalesef karşılayamıyoruz. İş bulma sitelerinden personel ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz ama insanlarımızda da hep rahat iş olsun çok para alayım altımda araba olsun gibi istekleri oluyor. Kimsenin iş yerime ne katarım, iş yerim bana ne katar, ülkeme ve şehrime nasıl faydalı olurum gibi düşüncesi yok. Sonra işsizlik var diyorlar. Kağıt üstünde işsizlik var gözüküyor ama aslında işsizlik yok bence.
Yeni neslin kafası çalışıyor aslında. Zekası da oldukça yüksek ama bu zekasını yeni şeyler yapmak yerine mevcut sistemdeki açıkları bulmak için kullanıyor maalesef. Yeni jenerasyon sistemdeki açıkları çok iyi görüyor ve işin kolayına kaçabileceği her noktayı değerlendiriyor. Bir de yetiştirdiğimiz ve alt yapısını verdiğimiz, emek sarf ettiğimiz elemanlar ya daha iyi bir teklif aldığı yere gidiyor ya da kendisine firma açıyor. Kalifiye eleman yetiştirsek de çok uzun süre bizlere faydalı olamıyor.
BURSAGAZ KURUMSAL İLETİŞİM YÖNETİCİSİ DİLEK KİPER: PERSONELİN ARADIĞI TEK ŞEY HUZUR
Çalışanlarımızı yönetenler bizleriz o sebeple çok fazla şikayet etmeye hakkımız olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle kendimizde suç aramalı ve çalışanlarımızın sorunlarının ne olduğunu ve bunların çözümü için yapılması gerekenleri araştırmalıyız.
Bursagaz olarak 3 yıldır Dünya'nın En İyi İşverenleri Ödülü için yarışan bir şirketiz. Bizce önemli olan şirketin çalışana güven vermesi ve işini takdir etmesi. Bu şekilde kuruluşların insan faktörü ile ilgili problemlerini düzeltebileceğine inanıyoruz. Çalışanlar aslında maaşlardan değil yöneticilerin onlara karşı tavrından şikayetçi. Önce düzgün ve profesyonel yöneticiler olmalıyız ki personel yöneticisinden memnun olsun. Personelin aradığı tek şey huzurlu ve mutlu bir çalışma ortamı. Personel eğer liderinden memnunsa bu işine de yansıyor ve sorunları minimuma iniyor.
AS DORUK MÜHENDİSLİK GENEL MÜDÜRÜ HÜSNÜ DOĞRUOĞLU: ARTIK ÜRETKENLİĞİMİZİ KAYBETTİK
Çalışanlardan yana hepimizin sıkıntıları var. Çalışanlarımızı eleştiriyoruz ama bunları yönetenler de bizleriz. Eskiden nesillerimiz daha üretkendi. Şimdilerde biraz daha rahata alıştığımızdan ve kolaya kaçtığımızdan ötürü üretkenliğimizi kaybettiğimizi düşünüyorum. Eskiden sanat okulunda okumak oradan mezun olmak bir ayrıcalıktı. Ama maalesef artık sanat okullarının da bir önemi ve anlamı kalmadı. Ebeveynler çocuklarını artık sanat okullarına yazdırmak istemiyor. Böyle olunca da hepimizin sorunu olan kalifiye eleman eksikliği gün yüzüne çıkmış oluyor. Piyasada alımda satımda ve yönetim anlamında bir standart oluşmadığından iş yerlerimiz özellikle yeni kurulan iş yerleri büyük sıkıntılar yaşıyor. Sorunların denetimi yapılmaz, takibi yapılmazsa sorun çözülmez. Tesisat ustasına eğitim verilmeli, sertifikaları olmalı, taşerona yaptırım uygulanmalı ve böylece iş ayağa düşmemeli.
BOTES GENEL MÜDÜRÜ ÖMER KAYA: TAŞERON SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
İMSİAD’a konut ve inşaat sektörüne kattığı değer ve fayda için çok teşekkür ediyorum. Her sivil toplum kuruluşu İMSİAD gibi stk’ları örnek almalı ve Bursamıza ve ülkemize değer katan projeler üretmeliler. Bursadaki sektörlerimizle ilgili fuarları bölgesel ve hatta ulusal uluslararası bazda fuarlar haline dönüştürmeliyiz. Ayrıca Bursa'da son dönemler Arap turistlerin ne kadar ilgili olduğunu biliyor ve görüyoruz. Ama bizler Araplarla ilgili hiçbir şey yapmıyoruz neredeyse. Mesela bir Arap bölgesi oluşturulabilir. Araplar Bursamızı havasından, yeşilinden dağından ve denizinden ötürü seçiyorsa onların bu tercih sebeplerinin bir arada olduğu güzel yerleşim bölgeleri oluşturabiliriz. Bizim sektörümüzde ciddi bir eğitim ve kalifiye elaman problemi var. Maalesef çalışanlarımızın büyük çoğunluğu taşeron. Bizler daha profesyonel daha eğitimli altyapısı olan elemanlar yetiştirmeliyiz.