banner94

banner77

banner69

banner88

Dönüşüme İMSİAD reçetesi

Müteahhitler kentin geleceğine ışık tuttu

GÜNDEM 18.07.2013, 10:28 18.07.2013, 10:28
Dönüşüme İMSİAD reçetesi
banner66
İnşaat sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan İMSİAD, yaptığı dev anketle kentin geleceğine ışık tuttu. Sektör temsilcilerine yöneltilen sorular, Bursa’nın doğru projelerle hazırlanacak bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu ortaya koydu.



GÜNDEM KENTSEL DÖNÜŞÜM



Bursa’nın güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan İMSİAD, şehrin geleceğiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt aradı ve çözüm önerilerini ortaya koydu. Başkan Adil Gökçadır’ın açıkladığı anket sonuçlarında başta kentsel dönüşüm olmak üzere önemli konular ele alındı.



ÇALIŞMALAR YETERLİ DEĞİL



İMSİAD üyelerinin katıldığı dev anketle ilgili konuşan Gökçadır, Bursa’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına yüzde 55 oranında ‘Var ama yeterli değil’ yanıtı verildiğini belirtirken, müteahhitlerin yeterince yasal yetkilere sahip olmamasından yakındıklarını söyledi.



NAKİT SORUNU BAŞ AĞRITIYOR



Sektörün içinde bulunduğu sıkıntılara da değinen Gökçadır, sektördeki en önemli problemin yüzde 31 ile nakit sorunu olduğunu belirtirken, 2013 yılında en önemli beklentinin yüzde 35’lik bir oranla vergi politikalarının gözden geçirilmesi şeklinde ortaya çıktığını anlattı.



ŞAHİN: TOKİ’NİN TEKELİNE KARŞIYIM!



Kentsel dönüşüm Bursa’da yapılmalı. Açıkçası daha çok yerel, güvenilir müteahhitlerin yapısı incelenerek belediyeyle ilişkili şekilde vatandaşla arsa malikiyle belediye arasında mutlaka müteahhidin de olması, belediyeyle müteahhit arasında arsa malikini tutmak lazım. Kesinlikle bu üçlü şeklinde devam etmeli. Asla sadece müteahhitle vatandaşın karşılıklı değil de burada en büyük arabulucu olarak kamunun yani belediyenin devreye girmesi kesinlikle önemlidir. Bursa’da bu kentsel dönüşümü yapacak müteahhit sayısı oldukça yeterli ve kalitelidir. Böyle olduğu halde TOKİ’nin dışarıdan devreye sokulması bence yanlış. Daha sağlıklı binalar, daha güzel projeler ve daha serbest yarışır halde projeler meydana gelir. Bursa’mızın siluetini değiştirmemek lazım. Siluet çok önemli çünkü. Coğrafi yapısını göz önünde bulundurmamız lazım. Çünkü Bursa hepimizin. Bursalı müteahhitler TOKİ’ye göre daha güzel projeler üretir. Bursa’nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Oldukça vahim binalar var. Deprem riski var. Daha önce oldu, yine olacak. Sonuca gitmek için kentsel dönüşümde TOKİ’nin asla olmaması gerekiyor. Kentsel dönüşümde TOKİ’nin tekeline karşıyım.



ÖZKIYICI: BELEDİYELER ‘AĞABEY’ OLMALI



Kentsel dönüşümde hep yapımcı tarafından bakılıyor. Bugüne kadar da ranta yönelik veya ticarete yönelik tarafından bakılıyor. Kentsel dönüşümün bakılacak çok daha büyük farklı noktaları var. Örneğin; şehrin siluetinin bozulmaması, hak sahiplerinin haklarının tam olarak verilmesi, 1050 konutlardaki proje uzun süreli bir proje olmasına rağmen fakat mevcut daire sahiplerinin yüzde 95’i memnun değil projeden. Rantı ön planda tutarsak bu bize başarıyı getirmez. Kentsel dönüşüm Türkiye’de yeni bir çalışma. Bazı modern şehirleri örnek alarak planlar yapmıyoruz. Hala Bursa, 40 yıl önceki caddelerden oluşuyor. Bugün Doğanbey’deki TOKİ konutlarını ne şekilde eleştirirlerse eleştirsinler. Bu ayrı bir konu ama buranın trafik sorunu çözülmedi. Şehrin bu trafik yoğunluğunu kaldırabilecek bir ilave arterimiz yok. FSM Bulvarı’ndan 45 dakikada bu bölgeye geliyoruz. Kentsel dönüşümde sadece binalar değil, trafik faktörü de düşünülmelidir. Genele bakarak memnun olmayan kitle olsa da bunu minimize etmek lazım. Ankette de ortaya çıkan sıkıntılardan biri de budur. Belediyelerde her iki tarafın isteklerini gözeten ‘ağabey’ konumunda olması gerekmektedir.



KARAALP: İNİSİYATİF ALMAK ZORUNDAYIZ



Kentsel dönüşümün Bursa’da yeterince önemsendiğini düşünmüyorum. Yerel yönetimler hala işin ciddiyetinin farkında değiller. İstanbul’a baktığınız zaman hem ilçe belediyeleri hem de büyükşehir bu işe daha ciddiyetle sarılıyor. Bursa’da maalesef o yok. Doğanbey’deki olumsuz yapılanma büyükşehir belediyesinin gözünü korkutmuş gibi. Bu işte inisiyatif almaktan kaçınıyorlar. Osmangazi bir şeyler yapma niyetinde ama yeterli değil. Nilüfer’de de Ataevler bölgesinin durumu iyi değil. Ben yerel seçimlerden önce bir şeyler yapılacağını zannetmiyorum. Bu işi Bursa kamuoyunun acilen sahiplenmesi gerekiyor çünkü şehrimiz birinci derece deprem bölgesi içerisinde. Bursa’nın yüzde 78’i risk altında. İMSİAD olarak inisiyatif almamız şart. Böylece kamuoyu oluşturarak yerel yönetimleri biraz daha sıkıştırabiliriz. Bursalı müteahhitler de bu işe hazır. Birkaç firma bir araya gelerek bir şirket kurarak bu işe el atabilir. Kalitemiz çok iyi. Bursalı müteahhitlerin bunu yapabilecek gücü var. Yerel firmalar Bursa’nın ihtiyacını çok iyi biliyor. Biz firma olarak kentsel dönüşüme hazırız.



ÖZDEMİR: YEREL SEÇİMLER ÇOK ÖNEMLİ



Kentsel dönüşümde geriye bakmadan önümüzdeki yıllar için ‘yeni Doğanbey’leri nasıl engelleyebiliriz bunu konuşmamız gerekiyor. Belediye başkanlığı seçimleri çok önemli olacak. Kaptan ve mürettebat çok önemli özellikle! Kentsel dönüşüm ve çevre için bundan sonra seçilecek belediye başkanlarının vizyonu daha önemli. Bunlara odaklanmalıyız. Bu kişiler bunu başarabilecek mi? Bu konuda 2 yıldır ne kadar yol alındı? Önümüzdeki yıllar nasıl olacak? Kentsel dönüşümde artık sonuca doğru hareket etmek zorundayız. Yaşanan felaketler, doğa olayları aklımıza başımıza getirmeden biz bu önlemleri almamız lazım. Biz sektörel olarak da kentsel dönüşüme hazırız. Kadınların da yerel yönetimlerde aktif görev alması, başkanlıklarda yer alabilmesi geleceğin inşasında önemli bir faktör olacaktır.
banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89