'Deprem Dede' Ali Bostancı'nın konuğu oldu
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bursa’da öğrencilerle bir araya geldi.
GÜNDEM 20.05.2012, 18:06 20.05.2012, 18:06
‘Deprem Dede’ olarak da bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Yeniceabat Mesleki Eğitim Kampusu’nda öğrencilerle bir araya geldi.
Ali Bostancı Grup’un katkılarıyla Yeniceabat Mesleki Eğitim Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi’ seminerine Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara konuşmacı olarak katıldı. Deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatan Işıkara, deprem anında nasıl davranılması gerektiğini de öğrencilere uygulamalı olarak gösterdi.
“DEPREM SÜRPRİZ OLMAZ”
Ülkemizde son büyük depremin 7.2 şiddetindeki Van depremi olduğunu hatırlatan Işıkara, “2010 yılında 11 bin 332 deprem kaydedilmiş. Veriler gösteriyor ki 2018’e kadar ülkemizde 7’nin üzerinde bir deprem olursa bizim için sürpriz olmaz. Artık deprem olacak mı diye sormak gereksiz. Önemli olan bizim depreme hazır olup olmadığımızdır” dedi.
“1750’DEN BERİ SESSİZ”
Olası bir depremin Bursa'ya vereceği zararları da anlatan Işıkara, “Adaların güneybatısı ve 1999 Depremi'nin kırıldığı yerin bitimiyle 1912 yılında meydana gelen Mürefte-Şarköy depreminin arasında kalan yerde, ki burası İstanbul'a çok yakın, oluşacak deprem sadece İstanbul'u değil, Marmara Bölgesi'ni etkileyecek. Diğer bir kol ise Kuzey Anadolu Fay Zonu. Bu Geyve'de ikiye ayrılıyor. Birinci kol İzmit ve Gölcük'ten Marmara'ya, ikinci kol Geyve-İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik'e uzanıyor. Bu kol 1700'lü yıllardan bu yana deprem üretmemiş. 1750 yılından geriye gidersek İznik ve Bursa'yı etkileyen depremler bu kolda olmuş. Ama o tarihten bu yana bu kolda deprem yok. Bu sessizlik çok iyi bir şey değil. Bu kolda olacak bir deprem Bursa'yı çok etkileyecek. Bir depremin odak noktası ile yerleşim yeri arasında bağlantı olduğu için, bu kol da Bursa'daki yerleşim yerine yakın olduğu için deprem Bursa'yı etkileyecek. Bununla kalmayacak, Bursa adaların güneybatısında olacak olan depremden de etkilenecek. Bursa'nın da depreme hazırlanması gerekiyor” diye konuştu.
“BURSA BİRİNCİ DERECEDE”
Deprem dalgaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Işıkara “Bursa’nın önemli bir kısmı birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Depremin nerede ve kaç şiddetinde olabileceğini söyleyebiliriz ama ne zaman olacak sorusuna cevap veremeyiz. Bu yüzden Türkiye deprem konusunda kriz yönetiminden risk yönetimine geçmek zorundadır” ifadelerini kullandı. Bursa’daki bazı yerlerin denetimsiz ve çarpık bir şekilde yapılaştığına dikkat çeken Işıkara, bunu sebebinin bilgisizlik ve eğitimsizlikten kaynaklandığını vurguladı.
KIZILCIKLI: “DEPREMDEN KAÇAMAYIZ”
Depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunun altını çizen Ali Bostancı Grubu Genel Müdürü Sedat Kızılcıklı, Ali Bostancı Grubu olarak yaptıkları çalışmalarda deprem olasılığını hep birinci sırada tuttuklarını ve bu yönde konut ürettiklerini anlattı. Kızılcıklı, vatandaşların da deprem eğitimi konusunda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Seminerin sonunda öğrencileri sahneye alan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkarara, deprem anında yapılması gerekenleri öğrencilere uygulamalı olarak anlattı. Programın sonunda Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, katkılarından dolayı Prof Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Ali Bostancı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bostancı’ya teşekkür plaketi verdi.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!