banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa’nın önceliği sağlam büyüme olmalı

Sektörel Buluşma bölümümüzün bu ayki bölümünde Bursa’da yeni dönemde kentin sağlıklı büyümesi adına atılması gerekli adımları konuştuk.

GÜNDEM 15.05.2024, 11:34 22.08.2024, 10:31
Bursa’nın önceliği sağlam büyüme olmalı
banner66

31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yeni oluşan yerel yönetimlerin ana gündemlerinden biri kentsel dönüşüm olacak. Deprem kuşağında yer alan ve artan nüfusu ile hızla büyüyen Bursa için yeni dönemde çizilmesi gereken yol haritalarını konunun uzmanları değerlendirdi.

İMSİAD YKB Şeref Demir

Marmara Bölgesi deprem açısından yoğun risk taşıyor. Bursa olarak acilen çözüm gerektiren bir noktadayız. Depremi ülkenin beka sorunu olarak görüyoruz. Ülkede 6 milyon 700 bin küsur kayda değer riskli yapı stoğumuz var. Acilen çözüm bulunması gereken bir konu. Bursa özelinde değerlendirdiğimizde şehrin tamamını tek bir planla çözüme kavuşturamayız. Müteahhitler olarak bilinenin aksine yoğun bir yapılaşma taraftarı değiliz. Kentsel dönüşümün dayanıklı yapılar ve estetik olmasını önemsiyoruz. İMSİAD olarak “kentsel dönüşümden önce zihniyet dönüşümü gerçekleştirmeliyiz” şeklinde bir düşünceye sahibiz. Toplu olarak önceliği mal canın yongası değil can güvenliği olarak tutmamız gerekiyor. Devletimizin İstanbul’da uyguladığı yarısı bizden kampanyasını Bursa’da da yapmasını bekliyoruz. Belediyelerin bu dönem içerisinde ortak akılla hareket etmesi gerekiyor. Başarıya ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

BUÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tülin Vural Arslan

Hepimizin önceliği sağlam binaların inşa edilmesi. Deprem sonrası içimizi yakan konu enkaz altından can veren insanlarımızdı. Kent planlaması bu konuda öne çıkıyor. Sadece sağlam binalar değil çevre düzenlemesine, yerleşim planlamasına ihtiyacımız var. Aslında mimarlığın temeli sadece estetik kaygı değil, yaşam alanını düzenlemektir. Binalar sağlam olmalı yıkılmamalı ama bölgenin de bu kaosu kaldırabilmelidir. Beka sorunundan bahsedildi evet katılıyorum. Deprem sonrası insanlarımızın kaybı kadar sonrasında o bölgeden göçünde önüne geçmemiz gerekiyor. Şehir yerleşimini her yönüyle bütün ele alıp planlarsak olumsuz durumların önüne geçebiliriz.

BUÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün

Kentsel Dönüşüm yasası çıktığı andan itibaren, İMSİAD ve belediyelerle birlikte fikirler üretiyoruz. Devletimiz deprem konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Belediyelerin bu konuda üzerine düşen pek fazla bir şey yok. Yapıdaki hasar ve envanter konusunda çok zayıfız. 6 Şubat depremlerinden sonra çeşitli çalışmalar yapılmaya başlandı ve raporlar belediyelere sunuldu. Yeni belediye yönetimlerinin bu çalışmaları üst seviyeye taşıyacağına inanıyorum. Riskli alanları bu şekilde kolayca belirleyebiliriz. Buralara ilişkin olarak kentsel dönüşüm yasasını uygulayarak sağlıksız yapılardaki insanlarımızı güvenli yapılara taşıyabiliriz. Kentsel dönüşüm çalışmalarını genele yaymamız gerekiyor. Depremlerden sonra vatandaşlarımızdan bizlere “Binamız sağlam mı?” diye çok başvuru geldi ama biz çabuk unutuyoruz. Konutların dışında sanayi yapılarımızın da hızlı bir şekilde dönüşmesi lazım.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Eda Demir

Deprem bölgelerinde yaşanan en büyük sıkıntı ulaşım konusunda şehirlere rahatça girememekti. Yeşil alanlar bu ihtiyaçlarını giderir. Yeşil alanların yokluğu ya da azlığı deprem bölgelerinde sorunlara yol açar. Biz bir deprem ülkesiyiz ama afet ülkesi olup olmaması bizim elimizde. Toplum bilincinin artırılması, karbon emisyonunun azaltılması, afet durumlarında insanlara sığınılacak bölgeler açılması ve doğanın korunması açısından çok önemli.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız

Yapı stoğunu tabi ki önemsiyoruz ama jeoloji mühendislerinin de bu konuda görüşlerinin alınmasını önemsiyoruz. Belediyenin bu konuda daha hassas olmasını bekliyoruz. Depremler sonrası binlerce insanımızı kaybettik. Deprem sonrasında bölgeye gittim. Orada Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Deprem Suçlarını Araştırma ekibindeydim. İnşaat mühendisi, jeoloji mühendisi ve mimarlardan oluşan bir ekiptik. Deprem sonrası böyle bir ekip kurulabiliyorsa deprem öncesi de ekip kurulabilir. Bursa özeline indiğimiz zaman Hatay’dan çok farklı değiliz. Ovada yer aldığımız için riskli durumdayız. Kentsel dönüşümün riskli yapılara öncelik verilerek yapılması bizi büyük bir sorundan kurtarabilir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme

Ülke olarak kentsel dönüşümü yanlış anlayıp yanlış uyguluyoruz. Bu uygulamayı da devam ettirmekte ısrar ediyoruz. Maalesef kentsel dönüşümdeki bütüncül yaklaşıma uzak hareket ediyoruz. Kentsel dönüşüm aslında ülkemiz için yeni bir konu değil. Mevzuat ve Bakanlık bizden konuya bütüncül bakmamızı istiyor. Proje bazlı yapılan kentsel dönüşümler aslında genel baktığımızda sorunları daha da çoğaltıyor. Kentsel dönüşümü sadece proje olarak değil genel olarak zihinde bir dönüşüm olarak görmemiz gerekiyor. Yol haritasını nasıl oluşturmamız gerekiyor. Riskli yapıları Büyükşehir Belediyesi’nin belirlemesi ile zemine uygun yapıları inşa etmemiz gerekiyor. Sorunu çözdük bitti değil genel olarak ele alıp stratejik bir şekilde uygulamamız lazım.

TMMOB İç Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ali Gözütok

Kentsel dönüşüm konusuna perspektif bakacak olursak öncelikle riskli bölgelerin çıkarılması lazım. Bir an önce yapılması adına çalışmaları hız kazandırmamız lazım. Bütüncül plana ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm dediğimiz zaman sadece güvenli yapılar değil, meslek olarak baktığımız zaman sadece yapısal anlamda yaşadığımız felaketten de bahsetmek istiyorum. Yapısal olmayan sorunların da dikkatini çekmek istiyorum. Depremden dolayı binalar yıkılmayabilir ama yapı içerisindeki uygulamalardan dolayı sonuçlar ölümcül olabiliyor. Depremi en az hasarla atlatabilmek için belediyelerin de öncülüğünde ortak akılla hareket ederek projeler oluşturulması gerekiyor.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
10°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89