Bu bina her an yıkılabilir
İMO Bursa Şubesi yetkilileri ve vatandaşları uyardı.
İMO Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Binanın bir an önce kullanıma kapatılarak, geçiş güzergahlarında da gerekli önlemler alınmalıdır. Binanın kuzey bölümünün hemen altındaki bina da olası bir göçme sonucunda risk altındadır. Yıkım gerçekleşene kadar bu bina ve kuzeyinde yer alan komşu binanın da kullanıma kapatılması, yetkili kurum olan Yıldırım Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin zaman geçirmeden olaya ivedilikle müdahil olmaları ve can ve mal kaybını önleme noktasında ciddi risklerin olduğunu belirtmek isteriz” denildi.
27 Ocak 2012 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri İnşaat Mühendisi Ünsal Eser ve İnşaat Mühendisi Basri Akyıldız’ın olay mahallinde yaptıkları incelemeler neticesinde hazırlanan rapor ve tespitler şöyle :
“Yıldırım İlçesi Selimzade Mahallesi Kurtuluş Caddesi No: 6-7 de bulunan (4110 Ada 4 Parsel) Vural Apartmanında meydana gelen hasar tespit ve inceleme çalışması için, yerinde gözlemsel incelemeler de bulunulmuştur.
Tespitler
- Bina, Bodrum+Zemin+5 Normal kat olmak üzere toplam 7 kattan oluşmaktadır.
- Bina taşıyıcı sistemi Betonarme Karkas olarak uygulanmıştır.
- Binanın bodrum katının 3 tarafı toprak altında kalmakla beraber, kuzey kısmı açıkta kalmakta ve dükkan girişi bulunmaktadır.
- Binanın güney kısmı bitişik nizam olarak uygulanmış olup herhangi pencere ve balkon bulunmamaktadır. Doğu ve batı kısmında pencereler olmakla beraber konsol çıkması bulunmamaktadır. Binanın kuzey kısmında kapalı konsol çıkmaları bulunmaktadır.
- Hasar, binanın kuzey bölümünde olup, zemin kat kolonlarının bazılarının alt bölgelerinde hasar oluşmuştur. Kolonlarda, betonda kırılma, kopma ve dökülme ile birlikte etriyelerin koptuğu gözlemlenmiştir.
- Megabahis l0 level1 lfo1;tab-stops:list 36.0pt">Dökülen beton parçalarından alınan örneklerin elle ufalandığı tespit edilmiştir.
- Kolon etriye sıklaştırma bölgesinde açığa çıkan etriye aralıklarının 25-30 cm civarında olduğu tespit edilmiştir.
- Binanın hasar gören bölgelerinin su aldığı ve donatılarda korozyon oluştuğu belirlenmiştir.
- Binanın kapalı konsol çıkmalarında da yapısal hasarlar oluşmuştur.
- Binanın kuzeye doğru kalıcı deplasman yaptığı ve deplasmanın devam edeceği düşünülmektedir.
Sonuç ve Öneriler
Tüm bu yapılan gözlemsel incelemeler sonucunda, binanın taşıyıcı sisteminin taşıma gücü sınırlarını aştığı ve her an göçme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı düşünülmektedir.
Binanın beton mukavemetinin yetersiz olduğu ve gevrekleşen betonun yük taşıma kabiliyetini yitirdiği gözlemlenmiş olsa bile, kesin kanaatin oluşması için mutlaka karot testi ve ilgili diğer tarama testleri yapılmalıdır.
Kolonların hasar gördüğü bölgelerdeki düşey donatının dışbükey eğilmeye uğraması, herhangi bir deprem etkisi oluşmadan dahi eksenel kuvvet etkisinde kalan kolonların taşıma gücünü aştığını göstermektedir. Kolonlarda etriye sıklaştırma bölgesinin oluşturulmadığı ve yapının sünek davranış sergileyemeyeceği gözle görülebilir durumdadır.
Binanın hasar gören kolonlarının güçlendirilebilir kabiliyette olmadığı, yapının can ve mal kaybı açısından tehlike arz ettiği düşünülmektedir. Binanın bir an önce kullanıma kapatılarak, geçiş güzergahlarında da gerekli önlemler alınmalıdır. Binanın kuzey bölümünün hemen altındaki bina da olası bir göçme sonucunda risk altındadır.
Yıkım gerçekleşene kadar bu bina ve kuzeyinde yer alan komşu binanın da kullanıma kapatılması, yetkili kurum olan Yıldırım Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin zaman geçirmeden olaya ivedilikle müdahil olmaları ve can ve mal kaybını önleme noktasında ciddi risklerin olduğunu belirtmek isteriz. “