banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Kuzey Kıbrıs'ta Eğitim ve Üniversiteler

Ülkemizde “Yurt dışında eğitim” konuşulduğunda ilk düşündüğümüz yerlerden biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir (KKTC). Akdeniz’in Sicilya ve Sardinya’dan sonra en büyük 3. adası olan KKTC, çağdaş dünyanın öngördüğü eğitim sistemi ve modeline uygun geliştirmeler ve altyapıya büyük önem vermekte ve yatırımlar yapılmasını desteklemektedir.

DÜNYA 20.06.2024, 22:02
Kuzey Kıbrıs'ta Eğitim ve Üniversiteler
banner66

Ülke, sadece kendi vatandaşlarına değil 130.000 öğrenci yoğunluğu ile yaklaşık 140 ülkeden gelen öğrenci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı, özellikle KKTC’de bulunan üniversiteler ders denkliği de olmak üzere uluslararası kalitede eğitim hedeflemektedir.

Bugün 4 asrı aşmış KKTC eğitimini 5 ana dönemde incelemek mümkündür.

1. Osmanlı İmparatorluğu dönemi (1571 – 1878)

2. İngiliz Sömürge dönemi (1878 – 1960)

3. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Cemaati Dönemi (1960 – 1975)

4. Kıbrıs Türk Federe Devleti Dönemi (1975 – 1983)

5. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) dönemi (1983’ten itibaren)

Bugün 5. Madde olan KKTC döneminin son yıllardaki mevcut durumuna değineceğiz.

Bugün KKTC’de eğitim sistemi dört kademedir.

* 6 yaş altı için isteğe bağlı okul öncesi eğitim

* 6-11 yaş arası için zorunlu ilköğretim

* 12-18 yaş arası için zorunlu ortaöğretim

* İsteğe bağlı yükseköğretim

Ülkemizdeki eğitim maliyetlerini biraz düşündüğümüzde KKTC’nin eğitim sistemini de biraz incelediğimizde insanın aklı karışmıyor değil.

O halde gelin biraz Yükseköğretimi inceleyelim

Güneş, deniz, kum... ve diploma mı arıyorsun? O zaman Kuzey Kıbrıs'a haydi! Akdeniz'in bu cennet köşesinde hem eğlenerek unutulmaz bir öğrencilik yaşayabilir hem de uluslararası geçerlilikte bir diploma sahibi olmanın avantajlarını yaşayabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs'ta eğitim almanın avantajlarını, eğitim sisteminin yapısını, üniversiteleri ve öğrenci yaşamına dair güncel bilgileri sizinle paylaşmaya başlayalım.

Uluslararası Akreditasyonlu Eğitim: KKTC’deki eğitim sistemi Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Müfredatlar uluslararası akreditasyona sahiptir, eğitim modeli ezbercilik yerine daha çok yaratıcılık üzerine şekillenmiştir.

Modern ve Yeni Altyapı: Fakülte binaları öğrencilerin ihtiyacına göre tasarlanmıştır.

Kalifiye Öğretim Kadrosu: Akademik personeller çoğunlukla dünya çapında bilinen ve önde gelen üniversitelerden mezundur.

Uygun Fiyatlı Eğitim: KKTC’deki eğitim ücretleri, dünyadaki birçok üniversiteye kıyasla oldukça düşüktür. Üniversiteye ve alacağınız eğitime göre, eğitim maliyeti yıllık 4.500 ile 10.000 Pound arasında değişmektedir.

Düşük Yaşam Masrafları: Bir öğrenci ortalama aylık 500-750 Pound bütçe ile barınma, yemek, ulaşım ve eğlence dahil tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Tabii ki göreceli harcamalara dikkat etmek koşuluyla.

Uluslararası Ortam: KKTC’de uluslararası bir eğitim ortamı vardır. Yaklaşık 140 farklı ülkeden çeşitli kültürler, diller, inançlar ve gelenekler mevcuttur. Dolayısıyla dünyanın her köşesinden insanla bir arada olma ve çok önemli uluslararası ağ kurma fırsatı vardır.

Bunların yanı sıra yıl içinde festivaller, sergiler, konserler, yüzme, dalış, v.b. sosyal etkinliklere de fazlaca katılmak mümkün.

Devlet okulları ücretsiz ve Türkçe eğitim vermektedir, ikinci dil ingilizce, Almanca veya Fransızca da seçilebilmektedir.

KKTC’de okul öncesinden üniversiteye kadar çok sayıda özel ve uluslararası okul da bulunmaktadır. Bu okullar genellikle İngilizce eğitim vermektedir.

Yükseköğretim programları ECTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) göre değerlendirildiği için dünya üniversiteleri arasında kredilerin tanınmasına ve transferine olanak sağlamaktadır.

KKTC’de üniversite bölümleri sosyal bilimler, doğa bilimleri, mühendislik, tıp, hukuk, işletme, eğitim, sanat ve beşeri bilimleri gibi pek çok disiplinde eğitim vermektedir.

Kıbrıs Okullarına ve Üniversitelerine Nasıl Kayıt Olunur ? : Her üniversitenin farklı kayıt prosedürü olmakla beraber tercih edeceğiniz okula başvuru yapmanız size daha sağlıklı cevap olacaktır. Okulların web sitelerini incelemenizi öneriyoruz.

KKTC’de Öğrencilerin Konaklaması için seçenekler: KKTC’de farklı alternatiflerde konaklama seçenekleri bulmak mümkün, hemen hemen tüm üniversitelerin yurt seçeneği bulunmakta, bu yurtların hizmet ve kalitesi de ödeyeceğiniz miktarı belirleyen unsur oluyor.

Diğer bir seçenek de okula yakın bölgelerde bulunan daire seçeneklerinden birine karar verip kiralamak. Bu seçenek KKTC’de çok sık kullanılan bir yöntem.

Ve elbette birçok ebeveynin tercihi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir mülk satın alarak hem döviz bazlı değer artışı ile yatırım fırsatını yakalamak hem de evladının eğitim hayatı süresince rahat etmesini ve sonrasında da döviz ile kira kazancı sağlamak.

Forbes dergisinin de 2 kez belirtiği üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem yatırım hem de yaşamak için ideal ada ülkesi konumunu koruyor.

Siz de bu fırsatları yakalamak ve KKTC’de yatırım yapmak istiyorsanız Gayrimenkul Yeri emlak danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner102
banner61
banner62
banner89