Bütçelere “dijital” revize
Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan online satış kültürü, bu süreçte ayrı bir ivme kazandı. Birçok irili ufaklı firma bu zaman diliminde satış yöntemlerini online hale getirerek, pazardaki yerini gelecek adına sağlama aldı.
Amerika’sından İtalya’sına, Rusya’sından Almanya’sına varıncaya kadar dünyanın dört bir yanında görülen ve 200 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan salgın, pek çok yeniliği de beraberinde getirdi.
Belki de son birkaç yılın en gözde ve moda ifadesi olan “dijital dönüşüm” COVİD-19 salgıyla, hızla hayata adapte oldu denilebilir.
Ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan online satış kültürü, bu süreçte ayrı bir ivme kazandı. Birçok irili ufaklı firma bu zaman diliminde satış yöntemlerini online hale getirerek, pazardaki yerini gelecek adına sağlama aldı.
Salgının en çok etkilediği sektörlerin başında inşaat geliyor denebilir.
Etki alanı oldukça geniş olan bu sektörde, firmalar da dijital dönüşüme ayak uydurma noktasında adımlar attı. Kimileri satış yöntemlerini gözden geçirdi, kimileri sosyal platformlara üyelik yaptı, kimileri klasik satış yöntemlerine ayırdıkları bütçeleri dijital dönüşüme ağırlık verecek şekilde revize etti.
İşte Bursalı inşaat firmalarının temsilcilerinin bu noktadaki görüşleri.
AHMET ATIŞ - ATIŞ İNŞAAT CEO’SU :
“Oluşturduğumuz kurulun aldığı önlemlerin içerisinde satışa yönelik de alınan kararlar mevcuttu. Bunlardan bazıları müşterilerimizle iletişimimizi dijital ortamlardan sağlamak ve şantiyeleri gün gün müşterilerimize göstermek oldu. Aynı zamanda tahsilatlarımızın olabildiğince temassız olması adına bir çok müşterimizi dijital bankacılığa yönlendirerek satışlarımıza ve tahsilatlarımıza yön verdik. Müşterilerimizle oluşturduğumuz güvene dayalı bağ sayesinde dijital ve sanal pazarlama alanında çok büyük atılımlarımız olmadı fakat yine de bazı dijital mecralarla temaslarımız da oldu.”
ŞEREF DEMİR – AKYÜKSELEN İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ:
“Dünya sağlık örgütü tarafından Pandemi ilan edilen corona virüsünün yol açtığı panik ve devlet tarafından alınan önlemlerden dolayı satışta dijital pazarlamaya ağırlık verdik. Akyükselen inşaat olarak mümkün olduğunca önlemleri alarak imalata devam etmekteyiz. Aynı zamanda satış pazarlama da internet kanallarına ağırlık vererek daha fazla daha detaylı tanıtım yapma gayreti gösteriyor. Gerektiğinde müşterilerimiz ile görüntülü konferans yaparak maket üzerinde, bazen satılacak dairenin içinden tanıtım yaparak satışı neticelendirme noktasına getiriyoruz. Sürecin belirsizliğinden dolayı dijital satış her geçen gün daha fazla önem kazanmakta. Temennimiz zor ve sıkıntılı geçen bu sürecin bir an evvel en az kayıpla sonuçlanmasıdır.”
İSMET AKÇA - AKCAN YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
Netspor Helvetica, sans-serif; font-size: 12px;">“Hedef kitlemizle iletişimimizde ve satışlarımızda dijital platformlar üzerinden yaptığımız çalışmaların oldukça büyük bit etkisi söz konusu. Şimdi Covid19 Salgını sürecinde Dijital Pazarlama her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Aslında biz bu alana yaptığımız yatırımların ne kadar doğru olduğunu bu dönemde test etmiş olduk. Bu noktadan hareketle Akcan Yapı olarak önceden olduğu gibi bundan sonra da Dijital Pazarlama’yı stratejik açıdan ele almayı sürdüreceğiz. Bu alanda hayata geçireceğimiz yeni projelerle birlikte mevcut müşterilerimiz ve hedef kitlemizle online platformlarda daha fazla etkinlik gerçekleştireceğiz. Geleneksel pazarlama kanallarının yakın gelecekte tamamen ortadan kalkacağını düşünmüyoruz. Fakat Covid19 sürecinden sonra pazarlama bütçemizin yüzde 75’e varan bir kısmını dijital satış kanalları için ayırmayı planlıyoruz.”
MÜMİN BOSTANCI - ALİ BOSTANCI İNŞAAT GENEL MÜDÜRÜ :
“Bursa’da web sitesi üzerinden canlı destek veren ilk firmalardan birisidir Ali Bostancı İnşaat. Bu süreçte de bu uygulamamız devam ediyor. Haricen sosyal medya hesaplarımızdan da vatandaşlarımızı düzenli şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşlarımız bu sayede hem inşaat yapım aşamasını takip ediyorlar hem de ürünlerimiz hakkında bilgi alıyorlar.”
MUSTAFA ANDIÇ – İMSİAD BAŞKANI:
“Yaşam boyu eğitimin gerekliliği inancıyla İMSİAD’da eğitimlere büyük önem veriyoruz. İMSİAD olarak hem inşaat sektörünün internet ekonomisine eklemlenmesinin kaybedeni olmamamız için, hem de satışlarımızın önünü açabilmek için düzenlediğimiz seminerlerde eğitime önem verdik ve halen de veriyoruz. Bu çerçevede son yıllarda çokça sorduğumuz, hakkında defalarca seminerler verdirdiğimiz bilgi toplumunun bizlere sunduğu interneti satışlarımızı arttırıcı şekilde yeterince kullanabiliyor muyuz sorusunun, ne denli önemli olduğunu yaşayarak öğrendiğimiz günler yaşıyoruz. Covid-19 salgını ile birlikte yaşadığımız sıkıntılı günlerde, satış ofislerimiz tenha, çünkü evde kal çağrılarına haklı olarak uyan konut alıcıları evlerinde, gel(e)miyorlar. Konut alıcılarının satış ofislerine, şantiyeye, örnek daireye gel(e)memeleri senaryosuna karşı dijitalleşme yönünde adımlar atmış olanların biraz daha kolay atlatabilecekleri bir dönemdeyiz. Yani, firmasının kendi internet sitesine ve/veya konut satış sitelerine proje görselleri, tanıtım filmi, inşaatın seviyesini gösteren şantiyeden canlı yayın ve/veya görseller koymanın, sosyal medya ile de bunu desteklemenin önemi gün geçtikçe artıyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde hızla hayatımıza girmesini beklediğimiz blockchain teknolojisini de meslektaşlarımızın hızla araştırmaya başlamaları önemlidir.”
MEHMET KURT – LİK YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:
İnsanların talepleri ve davranışları da krizden etkilenecek ve sonrasında da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte geleneksel pazarlama yöntemleri önemini yitirirken, konut sektöründe de dijital pazarlamanın önemi giderek artacak. Gayrimenkul aramalarının yüzde 95’sinin internetten yapıldığı, internet aramalarının yüzde 70’ inin de cep telefonlarından gerçekleştiği, tüm dijital platformların artık mobil uygulamalara göre düzenlendiği bir dijital pazarlama olgusunu yönetmemiz gerekiyor. Ofisinizin lokasyonu ne kadar iyi olursa olsun sadece kapının önünden geçen insanlara ulaşabilirsiniz. Dijitalde ise elinde akıllı telefonu ve interneti olan herkese ulaşabilirsiniz. LİK YAPI olarak tüm satış kanallarımızda dijitale yönelecek , projelerimizde de sağlık ve yaşam kalitesine ağırlık vereceğiz. Müşterilere inovatif çağrı merkezi çözümleri sunacağız. Ayrıca hedef kitleye doğru kanallarla ulaştıktan sonra talebin satışa dönüşmesi de çok önemli olduğundan ,data takibi de hızlıca yapılarak satış gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. Bu noktada dijital veri, erişim, otomasyon ve bağlantı kalitesine önem vereceğiz.
YUSUF AYDIN ESKİBOZKURT – BURTİMDER BAŞKANI:
“Günümüzde artık iletişim hız demek. Habere ne kadar hızlı ulaşabildiğimiz bizler için çok önemli. Gerek sosyal ağlar, gerekse gazetelerin web sayfaları haberleri hızlıca almamıza ve bu bilgileri bir çok platformda paylaşmamıza sebep oluyor. Bir etkileşim ve bilgi çağında yaşadığımız kesin. Geleneksel gazetecilik yerini dijital platformlara bıraktı diyebiliriz. Bu sebeple gazete satışlarının grafiğinin düşmesi çok normal. Dijital bir dönüşüm içine girdiğimiz günden beri, yani hayatımıza internetin girdiği günde diyebiliriz, birçok sektör kabuğunu değiştirmek ve bu dönüşüme ayak uydurmak zorunda kaldı. Dijitalleşen dünya, biz tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirerek hepimizi daha online bir hayata yönlendirdi. Haber almadaki hız talebi bizlerde böyle olduğu sürece dijital haber kanallarının çok daha fazla rağbet göreceğine inanıyorum. Bu medya inovasyonu karşısında geleneksel medyanın, bilgi teknolojileri oyuncuları ile iyi bir sinerji içerisinde olup beraber yol almaları gerektiğini düşünüyorum. Kaliteli ve tarafsız aynı zamanda da özgün içerikler biz okuyucuları her zaman heyecanlandırır bunun üzerine bir de hızlı haber almayı eklersek tadından yenmez.”
MUSTAFA ALTIN - ALTIN İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“Bu süreçten önce de biz firma olarak bir açılım yapmış, Paris ve Lyon’da fuarlara katılmıştık. Bunun dışında Almanya, Belçika ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve diğer ülkelerde de gidip lokal görüşmeler yaptık. Bu sunumlar neticesinde yerli müşterilerimizin yanına bir de ciddi oranda yabancı müşteri portföyü oluşturduk. Bu manada satışlarımız da oldu. Satış öncesinde, var olan daire içi videolarımız ve fotoğraflarımızı, müşterilerimize iletiyoruz. Bunlarla ilgili teknik bilgiler veriyoruz. Randevu alınmasıyla birlikte bu süreçte de ilk olarak müşterilerimizi online bilgi veriyoruz, ardından bir VIP araçla onları evlerinden alıyoruz, sosyal mesafeyi koruyarak daireyi gezdiriyoruz. Tapu işlemlerini tamamen biz yapıyoruz. Her şeyi online yapıyoruz. Özellikle Instagram’ı kullanıyoruz. WEB sitemiz aktif olarak kullanılıyor. Önümüzdeki günlerde bunların üzerine daha farklı yöntemleri de hayata geçireceğiz.”