İMO : Kent anayasası önceliğimiz olmalı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, göreve geldikten sonraki süreçte yapılan çalışmaları ve hedeflerini basın toplantısı ile açıkladı.
Meslektaşları ve kent sorunları için çözüm üretecek, yol haritası çizecek komisyonlarını belirleyen Şube Yönetim Kurulu komisyon başkanlarını da basın mensuplarına tanıttı.
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, Ramada Otel’de basın toplantısı düzenledi. İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, Şubat ayında gerçekleşen seçimlerin ardından göreve gelen 19. Dönem Yönetim Kurulu’nun 3 ay gibi kısa bir sürede yapmış olduğu 94 adet etkinlik çalışmalarını, inşaat mühendisleri ve kent için hedef programlarını basın mensuplarına aktardı. Erdem, Şube Komisyonlarını ve Komisyon Başkanlarını basına tanıttı.
İMO Bursa Şubesi Komisyonları ve Komisyon Başkanları şöyle oluştu:
Kentsel Dönüşüm ve Protokoller Komisyonu Başkanı - Mehmet Albayrak
Teknik Komisyon Başkanı - Prof. Dr. Adem Doğangün
Kıyı Deniz ve Su Komisyonu Başkanı - Prof. Dr. Egemen Aras
Eğitim ve Seminerler Komisyonu Başkanı - Prof. Dr. Mustafa Özgür Yaylı
Ulaşım Komisyonu Başkanı - Doç. Dr. Bahadır Yılmaz
İş ve İstihdam Komisyonu Başkanı - Ayşe Asena Dişbudak
Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı - Elif Kibar Topçu
Serbest Çalışanlar Komisyonu Başkanı - Ünsal Eser
OSB ve Sanayi Bölgeleri Komisyonu Başkanı - Serhat Şengül
Tarihi Eserleri Araştırma Ve Koruma Komisyonu Başkanı -Volkan Kutupoğlu
İş Sağlığı Ve Güvenliği Komisyonu Başkanı - Pınar Pelin Koçak
Kamu Çalışanları Komisyonu Başkanı - Mustafa Gördeli
Kadın İnşaat Mühendisleri Komisyonu Başkanı - Yasemin Işık Uysal
Yapı Denetim Komisyonu Başkanı - Serdal Aktaş
Gençlik Komisyonu Başkanı - Alperen Doğan
Sosyal Komisyonu Başkanı - Fırat Güzel
Spor Komisyonu Başkanı - Yükseler Göktaş
Basın Yayın Komisyonu Başkanı - Hürkan Çelebi
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, basın toplantısında şunları söyledi:
“Bizler 11 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurulumuzun ardından 23 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen devir teslim töreni ile Oda yönetimimizi üstlenerek çalışmalarımıza start vermiş bulunuyoruz. Aradan geçen 3 ay gibi kısa bir sürede 94 adet etkinliği gerçekleştirmenin yanı sıra Odamızın tıpkı eski günlerde olduğu gibi etkin ve etkili bir Oda olması için tüm gayretimiz ve samimiyetimizle çalışıyoruz.
Elbette bu bir ekip işi. Başta Yönetim Kurulumuz, geçmiş dönem yöneticilerimiz, Oda çalışanlarımız ve birazdan sizlerle takdim edeceğim komite üyelerimiz ile birlikte Bursa’nın kentsel dönüşümden ulaşıma, içme suyundan sağlıklı bir kentin tesis edilmesine kadar, Odamızın ilgi ve uzmanlık alanına dahil her konuda söz söyleyecek ve çözümler üreterek ilgili makamlarla paylaşacağız.
Yeri gelecek itiraz edeceğiz, yeri gelecek destek vereceğiz. Bilimin ışığında, Bursa halkının menfaatlerini önceleyerek doğru bildiğimizi söylemekten ve doğru olanın yanında durmaktan kaçınmayacağız. Ve elbette bu noktada siz değerli basın mensuplarının desteği bizim için çok önemli, bizler sesimizi sizlerin vasıtasıyla duyurabildiğimizin farkındayız.
BURSAMIZA DIŞARIDAN YAPILAN MÜDAHALELERE SESSİZ KALMAYACAĞIZ
Öncelikle belirtmek isterim ki Bursa, mutlaka dirençli şehir, tarım, turizm, tarih ve sanayi ile büyüyen bir şehir vizyonu ile şekillenmelidir. Bunlardan birini önceleyip diğerlerini geri planda kesinlikle tutmamalıyız. Bu çerçevede Ulaşım Master Planı ve Kent Anayasası şehrimizin bu dinamikleri içinde eşit derecede öncelenerek ve bir an önce hazırlanmalıdır. İşte İMO Bursa Şubesi’nde birazdan sizlere takdim edeceğim komitelerimizle oluşan bu dev kadro, kent sorunlarını, meslek ve meslektaşlarımızın problemlerini bilmekte, hem meslek hem de meslektaşlarımızın ve de kentimizin sorunlarına bu vizyoner yaklaşımla çözüm önerileri üretmek adına bir araya gelmiştir. En kısa zamanda komitelerimiz çalışmalarını tamamlayacak ve İMO Bursa olarak görüş ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşacağız. ‘’Bursa Kent Anayasası’’ olarak düzenlenecek 1/100.000 Çevre Düzeni Planı çerçevesinde bu kentin sakinleri ve sahipleri olarak bizler Bursa adına şu sorulara cevap aramalıyız.
Planlı ama doğal kaynakları kontrolsüz bir şekilde tükenen, üreten ama doğa ve tarım alanları yok olan, istihdam sağlayan ama ulaşım problemleri bitmeyen tamamı ile bir sanayi şehri mi? Koruma Kullanma dengesini gözeten sahip olduğu potansiyelleri, geleceği ve dünyanın gelişimini de düşünerek öncelik sırasına göre değerlendirip sonradan pişman olmayacak tercihler yapan bir şehir mi olacaktır?
Bu sebeple ’Ben yaptım oldu’larla Bursamıza dışarıdan yapılacak her türlü müdahaleye sessiz kalmayacak, bununla gereken mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ve tekrar diyoruz ki ‘Bursa şeffaf bir şekilde Büyükşehir Belediyemizin önderliğinde ilgili tüm ilçe belediyelerinin, devlet kurumlarının içinde olduğu tüm üniversitelerimizin, meslek odalarının aynı masada toplanıp ortak akılla Bursa vizyonunun belirleneceği Kent Anayasamız acilen hazırlanmalı ve ‘Ben yaptım oldu’lara asla müsaade edilmemelidir.
BİLİMİN ÖNEMİ UNUTULMAMALI
Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın pek çok sorunu bulunmaktadır. Zamanı ve yeri geldikçe bunları sizlerle ve sizlerin vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşarak çözüm üretmeye gayret edeceğiz. Bugün TMMOB bünyesinde yaklaşık 170 bin inşaat mühendisi bulunmaktadır. Tıpkı geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan ve durduk yerde kendi kendine yıkılan bina vakasında olduğu gibi insan hayatını doğrudan ilgilendiren olumsuzlukların yaşanmaması için mühendislik biliminin ne kadar önemli olduğunu sizlere hatırlatmak istiyorum. Doğrudan insan hayatı ve ardından yaşam kalitesi ve konforu için son derece önemli olan mesleğimizi layıkıyla yerine getirebilmek için üyelerimizin mesleki, kişisel ve ekonomik gelişimine katkı koyabilmek için tüm gücümüzle çalışacağımızı bilmenizi istiyoruz.
Basın açıklamasının ardından Komisyon Başkanları kendilerini tanıttırken, Başkan Erdem, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.