Asansör üretiminde Ar-Ge eksikliği
Asansörlerde yeni dönem başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınladığı tebliğe göre asansörlerin inşaat ruhsat aşamasında projelendirmesi gerekliliği getirildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İMSİAD Asansör Komisyonu Üyesi Cem Bozdağ, Avrupa standartlarında üretim yapan sektörün, Ar-Ge ile daha da güçlenip, katma değerini artıracağını söyledi.
Bursa’daki asansör sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Asansör Komisyonu Üyesi Cem Bozdağ, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğ ile birlikte sektörde bir iyileşme yaşandığını söyledi.
“İHRACAT FAZLASI VERİYORUZ”
Türkiye’deki asansör üreticilerinin Avrupa standartlarında imalat yaptığının altını çizen Bozdağ, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yayınladığı analiz raporunda ithalat ve ihracat dengesinde artı veren bir sektör olmamız da başarımızın önemli bir göstergesi. Bu noktada yerli üretimi teşvik edecek adımlar atılması gerekiyor. Ne yazık ki insanımızda ithal ürünün daha iyi olduğu yönünde yanlış bir algı var. Ancak bizim ihtiyaca göre tasarlanmış, kaliteli asansörler imal ediyoruz” dedi.
Türkiye’deki imalatçıların başarılı olmasına rağmen yüksek hızlı ve ileri teknoloji gerektiren asansör üretmekte istenilen seviyede olmadığını belirten Bozdağ, “Ülkemizde nadiren yüksek hızlı asansörler imal ediliyor. Sanayicimiz, yüzde 1 – 2’ye hitap eden bu ürünler için yeterli Ar-Ge ve tasarım yatırımları yapmadı. Bunun farklı sebepleri var. Ancak yerli firmalarımızın 50 tane asansörden kazandığı parayı, yabancı firmalar bu tarz bir ürünle kazanabiliyor. Bu noktada firmalarımızın kendilerini geliştirmeleri ve Ar-Ge, inovasyon ve teknolojiye yönelmeleri gerekiyor” diye konuştu.
“ÇOK FAZLA MONTAJCI VAR”
Asansör sektörünün başlıca sorunlarından bir tanesinin de çok fazla montajcı olduğunu kaydeden Bozdağ, “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de çok fazla girişimci var. Asansör Sanayicileri Federasyonu olarak burada hizmette yeterlilik belgesindeki kriterleri artırmaya çalıştık. Türk Standartları Enstitüsü ile bu konuda görüşmelerimiz oldu. Fiyat rekabeti, haksız rekabeti de beraberinde getiriyor. Çoğu firma belgelerini almadan çalışıyor. Bu noktada dernekler, federasyonlar ve STK’lar olarak tespit ettiğimiz aksaklıkların giderilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.