Sıra Dışı Bir Tasarımcı
St. Petersburg stüdyosunda çalışmalarını yürüten Ukraynalı genç tasarımcı Daria Zinovatnaya’nın cesur renkler ve geometrik şekiller ile birleştirdiği sıra dışı tasarımlarını incelediğimizde Süprematizm Sanat Hareketi’ni (1913) gözlemleyebilmenin hazzını yaşıyoruz.
yüzyıl tasarımlarına hayran olan 29 yaşındaki Daria Zinovatnaya hem iç mimar hem de endüstriyel tasarımcı kimliğiyle biliniyor. Zinovatnaya' nın kendi adını taşıyan St. Petersburg stüdyosunun çalışmaları endüstriyel, mobilya ve iç mekan tasarımı üzerine yoğunlaşıyor. Zinovatnaya genç yaşına rağmen Rusya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar uzanan çeşitli apartman, otel ve restoran projelerinde tasarımcı kimliğiyle görev aldı. Zinovatnaya İtalyan mimar ve tasarımcı Ettore Sottsass'ın çalışmalarından esinleniyor. Sottsass'ın yanı sıra Johannes Itten, Matisse, Le Corbusier, Eileen Gray ve Charlotte Perriand dahil olmak üzere çeşitli ünlü mimar ve tasarımcı isimlerinden de ilham alıyor.
Zinovatnaya'nın tasarımlarını benzersiz kılan nokta, sade formları sıra dışı kompozisyonlar ile bir araya getirmesi. Zinovatnaya bir proje için görevlendirildiğinde yalnızca tek bir ögeyi değil, tüm alanı tasarlıyor: Duvarları, sandalyeleri, kanepeleri, aydınlatmaları, kilimleri, mobilyaları, zemin ve tavanları... Zinovatnaya, tasarım sürecine önce rengi hissederek başlıyor: “Her tasarıma başlarken renklerle denemeler yapıyorum, renk paletini seçiyorum ve sonra dengeyi bulmak için renkler ve nesnelerle oynamaya başlıyorum” diye açıklıyor. Zinovatnaya'nın renk kombinasyonları 1970'lerin solmuş hardal tonlarından, deniz kıyısı fıstıklarına, orman yeşiline, gece mavisi ve canlı mercan kırmızılarına kadar uzanıyor. “Renk kullandığımda tasarımım daha çok canlanıyor. Keşke insanlar renk kullanmaktan bu kadar fazla korkmasalardı.” diyen Reddot ödüllü Zinovatnaya’ nın tasarıma cüretkâr yaklaşımı alışılmış iç mekan tasarım endüstrisinin dışında kendi yerini buluyor.
İç Mimar Adı: Daria Zinovatnaya
İç Mekan Tasarım: Daria Zinovatnaya
Görseller: Daria Zinovatnaya
Yazı: Mimar Hatice Rumeysa Erdoğan / ROS architects