Kendi duvar renginizi nasıl bulursunuz ?
Odaları renkle birleştirmenin 5 yolu var.
Odanız fazla dar veya geniş mi? Gözü yanıltmak ve bu problemi çözmek için yollar mı arıyorsunuz? O zaman size özel hazırlanmış, renk seçiminizde yardımcı olabilecek yüzde yüz garantili teknikleri kaçırmayın
Boya seçimlerinizi arzu ettiğiniz gibi değiştirebilir, hayalinizdeki renklerle eşyalarınızı ve duvar renklerinizi uyum içersine sokabilirsiniz. Eğer karar vermekte zorluk çekiyorsanız kusursuz bir duvar rengine kavuşmanın 10 pratik yolunu okumanızı tavsiye ederiz.
İşte kusursuz duvar rengi için 10 pratik ipucu;
1. Renklerin farklı tonlarını kullanarak daha ilgi çekici bir ortam yaratın. Sadece uçuk renkler kullanırsanız renkler zayıf ve sıradan kalır, sırf orta tonlar kullanırsanız monoton olur ve eğer sadece koyu tonlarla boyarsanız içerisi çok karanlık ve iç karartıcı olacaktır. Kombinasyonlar sayesinde dinamik ve dinlendirici bir dekora sahip olabilirsiniz.
2. Her bir odayı farklı renklere boyarken, odalar arasındaki alanları; mesela koridor, merdivenler ya da hol gibi yerleri biraz daha açık renklerle boyayıp yumuşak bir geçiş sağlayın.
3. Eviniz için bir renk belirleyip her odada o renkten bir parça kullanın. Bu renk bir odaya hâkim olabilir, bir diğerinde ikinci planda kalabilir, hatta bir tanesinde sadece aksesuarlarda kullanabilirsiniz. Bu teknik evinizde güzel bir uyum yaratacaktır.
4. Açık renkler odayı daha geniş ve havadar gösterir. Ayrıca daha aydınlık bir mekân yaratmanızı sağlar. Koyu renkler ise daha sofistike ve sıcak bir etki yaratarak daha samimi bir ortam sağlar.
5. Eğer koyu ve yoğun renkli duvarlar istiyorsanız son katını astar renge aynı rengi katarak boyayın.
6. Duvarlardaki veya tavandaki mimari hataları nötr renkler kullanarak kamufle edebilirsiniz.
7. Duvar rengini tavana kadar devam ettirerek odayı daha yüksek tavanlı gösterebilirsiniz. Eğer tavanda ya da yerde kartonpiyer varsa aynı renge boyayın. Eğer bir odada açık bir renk kullanırsanız tavanın olduğundan daha yüksek gözükeceğini unutmayın.
8. Yüksek tavanlı bir odayı biraz daha alçak göstermek istiyorsanız duvar boyasını tavana gelmeden 15 santim kadar aşağıda bırakın. Tavanı koyu bir renge boyayarak da aynı etkiyi yaratabilirsiniz.
9. Uzun ince bir odayı daha geniş göstermek için kısa duvarları daha koyu bir renge uzun duvarları daha açık bir renge boyayabilirsiniz.
10. Odayı daha orantılı bir şekle sokmak için duvar renginin bir parçasını tavan için ayırdığınız beyaz boyaya katabilirsiniz.
bonus veren siteler ">
Odaları renkle birleştirmenin 5 yolu
Evinizdeki her bir odanın eşyalarla ve duvar renkleriyle bir uyum içersinde olmasını mı istiyorsunuz? O zaman odalarınızı renkle birleştirmenin 5 yolunu okuyup uygulamanın tam zamanı…
Mobilyalarınızın renklerini son derece canlı bir biçimde ortaya koymak istiyorsanız eğer zarif bir sarıya boyanmış duvarlar sizin için bir çözüm yolu olabilir. Peki evinizdeki renkler birbirileriyle uyumlu mu? Eğer uyumlu olmadığını düşünüyorsanız, bunda bir terslik olmalı. Bu durumu düzeltmek için size evinizde renk uyumunu sağlayabileceğiniz 5 adımı sunuyoruz.
1) Giriş
Eğer odalarınızın hepsi koridora açılıyorsa ve kendi aralarında kapılarla birbirilerine bağlı değillerse, onların renklerini uyumlu yapmaya çalışmak çok önemsiz gelebilir. Fakat iç içe, bir odadan diğerinin görülebildiği planlarda renk ilişkileri evin bütününü etkileyeceği için çok daha uyumlu olmak zorundadır.
Yan yana sıralanmış odalarda birbiriyle alakasız renkler kullanmak bir evi uyumsuz ve ahenksiz bir hale getirir. Hâlbuki birbirini tamamlayan renklerle boyanmış odalar göze çok daha yumuşak bir etki verir.
* Bir akış yaratmak: Her odanın aynı hole açıldığı ya da odaların birbirinin içinde olduğu bir ev planında uyumlu ve alakalı renkler seçmek çok daha önemlidir. Bu durumda, uymanız gereken en önemli kural bu ahengi yaratırken her odanın kendine has farklı karakterini koruyarak renk seçimi yapmaktır.
* Bir çizgi belirleyin: Tüm evde devam edecek bir tema belirleyin ve seçtiğiniz rengin her bir odaya ayrı bir kişilik kazandırması için onu değişik şekillerde kullanın.
* En sevdiğinizi seçin: Birçok rengi eşit derecede seviyor olsanız da bir renk tonu belirleyerek odadan odaya ahenkli bir geçiş yapabilirsiniz. Bu birleştirici etkiyi yaratmanın en kolay yolu ahşapları aynı renge ya da tona boyamaktır (Pencere çerçeveleri, süpürgelikler, kartonpiyerler gibi). Bu bağı çok daha yumuşak bir şekilde; mesela kumaşlar, perdeler, masa ve yatak örtülerinin uyumuyla da yaratabilirsiniz. Aynı devamlılık duygusunu tüm ev boyunca sade 2 ila 3 renk kullanarak da yaratabilirsiniz. Her bir renk değişik oranlarda ve değişik yoğunluklarda kullanılırsa çok daha etkili olur.
2) Farklı renkleri birlikte kullanın
Yeni evlerde genelde hem fiziksel hem de görsel açıdan birleşen, sadece kısmi bir duvarla ayrılan mutfaklar ve büyük odalar bulunuyor. Her bir bölümü farklı bir renge boyamak için kısmi duvarı bölüm çizgisi gibi düşünün. Aynı fon rengini tüm alanda kullanarak iki alanı birleştirin ve her alanın rengini bir diğerine geçirerek bu bağlantıyı vurgulayın. Daha yumuşak bir geçiş için, birbirine çok benzeyen ve aynı tonda iki renk seçin.
3) Yer Döşemesi Hakkında
Birbirine bitişik odaları çok zıt renklere boyarsanız, halılar, perdeler ve döşemelerde bu renkleri karışık kullanıp iki odayı birbirine ahenkli hale getirebilirsiniz. Duvar ve kilimlerdeki renk tonları birbirine uyumlu olmaları gerekmez, birisi daha koyu veya daha açıksa uyumlu bir görüntü vereceklerdir.
4) Beyaz süpürgelikler ile uyum sağlayın
Duvar renkleri soğuk da olsa sıcak da olsa, beyaz renkte yapılmış ahşap süpürgelikler bir odaya istenilen havadarlığı ve ışığı verecektir. Evin tamamındaki süpürgelikleri bembeyaza boyamak uyum ve ahenk konusunda yapacağınız en hatasız hareket olur.
Beyazın birçok tonu vardır. O yüzden duvar renklerini seçtikten sonra o renklerle en uyumlu beyaz tonu belirleyin. Krema beyazı daha koyu tonlarla uyum sağlar ve açık tonlarla da ahenkli bir örüntü yaratabilir.
Evinizi için bir renk şeması hazırlarken, yaratmak istediğiniz modu en baştan belirlemeniz gerekmektedir. Evin bir bölümünü küçük de olsa duvar kâğıdı ile kaplayıp diğer renklerle uyumlu bir görüntü elde edebilirsiniz. Beyaz süpürgelikler, her odayı birbirine bağlayıcı bir özellik taşır ve evinizin duvarlarında devam ettiği sürece son derece ahenkli bir etki yaratır.
* Kısıtlı bir renk paleti kullanım: Açıkça çizilmiş ev veya daire planları, mimarların ve iç mimarların ev dekorasyonunda daha sağlıklı kararlar almalarına yarar. Bu şekilde renk oyunlarıyla her türlü alanı daha küçük veya daha büyük gösterme şansına sahiptirler. Bu demektir ki daha büyük bir ev istiyorsanız her yeri aynı renge boyamak zorunda değilsiniz.
Birbirine yakışan iki veya üç renk seçerek çeşitli odalar ve alanlarda kendilerine has bir karakter yaratabilirsiniz. Bu seçtiğiniz renkleri az ya da çok her odada bir miktar kullanırsanız çok daha uyumlu bir görünüm elde edersiniz.
* Deneyin ve Tekrar Deneyin: Doğru rengi ve tonu bulmak boya dükkânına birkaç kere gidip gelmenize sebep olabilir. Odalar arasındaki birleştirici duvarları eşit yoğunlukta boyamanız yakalamak istediğiniz denge açısından önemlidir. Döşemelik kumaşlara gelince, kilimler, aksesuarlar ve diğer dekorasyon malzemelerini istediğiniz çeşitte ve renkte seçebilirsiniz.
5) Işıkla oynayın
Bu bir gerçektir ki ışık bir odanın görünüşünü tek başına değiştirebilen bir etkendir. Aynı tondaki sarı boyayı alıp iki ayrı odaya uygulayın. Biri az miktarda doğal ışık alıyor olsun, diğerinin içi güneş ışığıyla dolu olsun. Alın size iki çok farklı tonda sarı…
* Değişik bir hava için etkiyi abartın: Bir devamlılık hissi yakalamak ve her odada değişik bir hava yaratabilmek istiyorsanız eğer bu etkiyi abartmalısınız. Birbirine çok yakın iki renk seçin ve açık olanı en güneşli odaya uygulayın. Bu sayede tüm gün güneş ışığından faydalanırsınız. Bu yöntem L şeklindeki salonlara da son derece güzel uygulanabilir.
Duvarlarınızı boyaya hazırlayın
Duvarlarınızın yeni bir görünüme sahip olmasını ister misiniz? Peki evinizin duvarları boyanmaya hazır mı? Eğer boyama öncesi nelerin yapılacağını bilmiyorsanız, size yardımcı olacak bu yazıyı okumadan geçmeyin
Mutlaka boyama öncesi işleri yaptırabileceğiniz deneyimli ustalarla çalışılmalı ki daha sonra kendi başınıza boya yapmanız daha da kolaylaşsın. Eğer kafanızda belirlediğiniz bir tasarruf planınız varsa o zaman bu işe gönüllü arkadaşlarınızdan yardım istemekten kaçınmayın. Hazırlık aşaması (vakit alan kazıma, zımparalama ve delik doldurma işlemleri gibi) boyanın en kötü taraflarıdır. Fakat bu külfetli iş aynı zamanda çok önemlidir çünkü bunun sayesinde eviniz ve boya badananız çok daha güzel görünür. Boyanacak yüzeylerde yapılan kötü bir tamirat boyanız ne kadar kaliteli de olsa evinizin duvarlarının kötü görünmesine neden olur.
Boyaya başlamadan önce bilmeniz gereken bilgiler
• Proje: Orta ölçekli bir ev
• Tahmini süre: Yapılacak işlere göre değişir
• Başlangıç İpuçları: Başlamadan önce, mobilyaları ve yerleri gazete kâğıtları ile ve kumaşlarla kaplayın. Duvarlardaki fiş ve priz girişlerini, ışık düğmelerini lekelenmeyecek bir şekilde bant ile kaplayın.
• Güvenlik İpuçları: Gözlerinize zarar vermemek için zımparalama ve kazıma işlemleri sırasında iş gözlükleri takın.
• Öneri: Kendiniz Yapın
Boyama öncesinde size lazım olabilecek aletler ve materyaller
Kumaş parçaları ve gazete kağıtları, tornavida, kaplama bandı, iş gözlükleri, iş eldivenleri, lastik eldivenler, kova, sabun, su, sünger, ağartıcı ve amonyaksız deterjan, fener, boya kazıyıcı, maket bıçağı, sıva, spatula, zımpara, 120’lik zımpara kağıdı, boya fırçaları, inceltici veya ihtiyaca göre leke çıkartıcı, tiner, ihtiyaca göre ısı tabancası…
Duvar yüzeylerini boyaya hazır hale getirmenin yolları
1) Temizleme: İlk adım olarak duvarların üzerine yapışmış olan tozları temizlemek ile işe başlamalısınız. Bu işlemi elektrik süpürgesi ile de gerçekleştirebilirsiniz. Sonra ıslak ve sabunlu bir bez yardımıyla duvarlarınızı silin. Özellikle banyo ve mutfak duvarları için bu adımı mutlaka gerçekleştirilmelidir. Gitmeyen gri yeşil küf izleri varsa eğer amonyaksız deterjana dörtte bir oranında ağartıcı katarak bir solüsyon elde edebilirsiniz. Duvarda 15 dakika beklettiğiniz solüsyonu temiz ıslak bir bez yardımıyla temizlediğinizde başarılı bir iş çıkartmış olursunuz. Bu işlemi gerçekleştirirken yerleri gazete kâğıdıyla veya kumaşlarla kaplayıp zemini korumayı unutmayın.
2) Yüzeyleri düzleştirme: Boya, duvar yüzeyindeki hataları gizleyemez ve hatta girinti ve çıkıntıları belirginleştirerek daha da görünür hale getirir. Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için boyaya başlamadan önce kuvvetli bir ışık yardımıyla duvarınızı iyice inceleyin. Eski boyanın üzerinde meydana gelmiş kabarmaları bir maket bıçağı yardımıyla çıkartın ve bu boşluğu sıva ile düzeltin. Büyük boşlukları sıvamak için spatula kullanın. Bir kez kalın sürmek yerine birkaç kat ince katmanlar halinde sıvamayı deneyin. Yaptığınız bu yamaların daha pürüzsüz bir şekilde olmasını istiyorsanız eğer elektrikli bir zımpara veya zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.
3) Lekeleri kapamak: Duvarlarınız leke içindeyse eğer bir deterjan yardımıyla kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Eğer leke kuvvetliyse ağartıcı ile de sorunu çözebilirsiniz.
4) Astarlama: Tamir ettiğiniz tüm alanları astarlayın. Bu işlemi yaparken kullandığınız astar boyasının üzerinde yazan talimatlara harfiyen uyun. Bazı yüzeylerde – mesela boyanmamış ahşap – her çeşit astarı kullanamazsınız. Bu işlemde hata yapmanız boyanızın kabarmasına veya dökülmesine neden olabilir.
Yakın zamanlarda boyanmış duvarlar ve tavanlar eğer çok radikal bir renk değişimi yapmayacaksanız ve duvarlarınız lekelerle kaplı değil ise astar istemez. Fakat eğer macun ile kapadıysanız, macun ve duvarın boyayı değişik hızda ve şekilde emeceğini unutmayın.
Her ne kadar genelde iki kat astar yapsanız da daha ucuz bir astar boyası kullanmanızda fayda var. Belki bu astarı duvarı boyayacağınız renkle çok az karıştırabilirsiniz.
5) Süpürgelikleri hazırlamak: Boyanın eski süpürgelikler ile düzgün yapışması için gerekli yerleri hafif bir zımpara ile düzeltin. Minik hataları ve fazla boya gelen yerleri de zımparalamanız gerekebilir.
Eğer gerekirse, eski süpürgeliği sökün ve altında kalan kısmı da boyayın. Eğer 1970’lerden beri hiç sökülmediyse, altta kalan boyada insan sağlığına zarar verecek miktarda kurşun olabilir. Dikkatli olun.
Süpürgelikteki boya nasıl çıkartılır?
Bir ısı tabancası yardımıyla süpürgelikteki boyayı kademe kademe ısıtıp kazıyın. Küçük alanlara bölerek çalışın ve ısı tabancasını devamlı aynı yönde tutmayın. Bu şekilde süpürgeliklerdeki boyaları çıkartabilirsiniz.
Kaynak: Sabah