Büyük oyuncu olacaksak iç piyasayı korumalıyız
Dünya oldukça zor bir süreçten geçiyor. Çin’de başlayan süreç bugün türlü mutasyonlar, ülkelerin aşı üretimi, vatandaşların aşı programları, aşıyı kimlerin üreteceği, telif hakları gibi birçok yan gündemiyle bizleri fazlasıyla meşgul ediyor.
Pandemi süreci tüm dünyada taşları yerinden oynattı. Emtia fiyatlarındaki sert düşüşler ve pandemi belirsizlikleri üretim tarafında kapasitelerin düşüşlerine neden oldu. Özellikle emtia tarafında yapılan senelik kontratlarda düşük fiyattan yapılan bağlantılar nedeniyle piyasa arz oyuncuları kapasite artışına da gitmemektedir. Bugün uluslararası birçok yayın organında küresel enflasyon ve tedarik zincirindeki yaşanan sıkıntıları yakından görüyoruz. Buna ek olarak tüm ülkelerin yardım paketleriyle piyasalara destek olmak adına pompaladıkları para da küresel enflasyonu tetikleyici farklı bir unsurdur. Para arzı artıyor ancak karşılığında mal piyasasında aksaklık var. İktisadi olarak piyasa dengesinin bulunması gerekiyor.
Tedarik zincirindeki fiyat artışları inşaat ve tüm sektörleri zorluyor
Uluslararası gelişmeler yaşanırken bizlerin tarafında ek olarak kurda yaşanan yükseliş ve pandemi sürecinde uluslararası tedarik zincirinin ana dinamosu Çin’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle cazip ülke haline geldik. Özellikle Avrupa tarafında ülkelerindeki kapasite azlığını ülkemizdeki alımlarla kapatmaktadırlar diyebiliriz. Bugün gelinen noktada paylaştığım tablo yazım size ulaştığında yukarı yönde güncellenmiştir. Bugün yaşanan fiyat artışları başta inşaat sektörü olmak üzere tüm sektörleri ciddi anlamda zorlamaktadır. Kontrol altına alınamadığı sürece oldukça fazla mağduriyetler yaşanacaktır. Fiyat artışlarıyla birlikte son dönemde yaşanan stokçuluk aslında en büyük risk olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kur dolayısıyla ihracatta yaşanan artış rakamsal olarak herkese cazip gelse de iç piyasada önemli sıkıntıları doğurmaktadır.
Bu noktada uzun zamandır söylediğim gibi MAMUL TİCARETİ teşvik edilmeli, HAMMADE ve YARI MAMUL ihracatına kota konulmalıdır. Mamul ihracatını teşvik ettiğimizde ülkemizde daha fazla katma değer kalacak, devletimiz daha fazla vergi alacak, yatırımlar artacak, daha fazla döviz ve uluslararası anlamda daha güçlü bir oyuncu olacağız. Büyük oyuncu olmak isteyen bir ülke olarak iç piyasa oyuncularının ayakta kalması gerekmektedir.
Burada önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamak olmalıdır. Bunun için finansal piyasaları doğru yönetmeliyiz, mal ticaretini doğru yönetmeliyiz, inşaat ve imalat sanayimizi doğru yönetmeliyiz, uluslararası tedarik zincirini doğru yönetmeliyiz ve en önemlisi güven unsurunu doğru yönetmeliyiz. İktisadi olarak piyasa dengesini yakalamak istiyorsak son dönemde yaşadığımız süreci ivedi bir şekilde kontrol altına almalıyız.
- - - - -