banner94

banner77

banner69

banner88

18.09.2020, 17:41 454

Bursa Gemlik körfezinde tekne operasyonu

Bursa'nın Gemlik ilçesinde balıkçı barınağında resmî yükümlülüklerini yerine getirmeyen yat ve tekneler marinadan çekilerek yed-i emin otoparkına götürüldü.

Bu yaz şehrimizdeki pek çok sahil kenarındaki yazlıkçılar uykusuz günler ve geceler geçirdi. Ruhsatı olmayan küçük kayık, tekne ve yatlar marinalardan ve site önlerinden çekilerek yed-i emin otoparkına götürüldüler. Bu olay küçük tekne sahipleri arasında büyük bir üzüntüye yol açtı. Aslında olay, önceden yeterli kayık ve tekne depolayacak yer oluşturulmamasından kaynaklı. Pek çok vatandaş da korona döneminde evlerinde kapalı olduğu için, ruhsat alma sürecini kaçırdı. Bu konuda muzdarip olan pek çok vatandaş bana ulaştı ve yazmamı talep etti.

YENİ SÜRE VERİN

Vatandaş Büyükşehir belediyesi ve kıyı belediyelerinden yeni süre talep ediyor. 300-500 TL’lik ruhsat ödemeleri için 5 bin lira ile 500 bin TL arasındaki tekneler çürümeye mahkûm edildiler. Aslında önce tekne barınakları inşa edilmeli, sonra küçük ölçekteki kayık yatırımcılarının kayıkları toplanmalı. Kentimizde şu ana kadar küçük kayık ve teknelerin hesabı tutulmadı. Şu anda ne kadar kayık ve tekne var tam olarak bilinmiyor.

BELEDİYELERE SESLENİYORUZ

Gemlik, Kurşunlu, Kumla, Narlı velhasıl tüm sahil Belediyelerimizden özellikle Büyükşehir Belediyesinden ricamız ruhsatla ilgili yeni bir başvuru süresi açması. Sahillerde küçük kayıkların depolanabileceği yerler, depolar veyahut da barınaklar yapılması. Bu olayda yüzlerce vatandaş mağdur oldu. Onlarca yıldır kayığı olan vatandaşlar, üzüntüden yataklara düştü. Bu süreçte belediye başkanlarını sahil kenarlarında göremediler ve talepte bulunamadılar. Önce çözüm, sonra işlem yapılsa daha iyi olurdu. Ancak şu anda yaz hala bitmiş değil. Ufak bir prosedürle bu sıkıntı çözülebilir. Sahillerdeki hoparlörlerden yeni süre tanındığı belirtilirse, bu sayede hem belediyelere ek gelir elde edilir, hem de bütün kış tekne ve kayıkların karada çürümeye terk edilmesi önlenebilir. Ruhsat süresi tekrarlanmaz ise çok büyük bir milli servet boşa gidecek. Ve sahilde yaşayan vatandaş umutlarını yitirecek.

116 KM’LİK SAHİL ŞERİDİMİZ VAR

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, Gemlik’in Bursa ilinin 116 kilometrelik sahil şeridinin 35 bin 700 metresine sahip olduğunu ve Manastır bölgesinden başlamak üzere Küçük Kumla, Karacali, Narlı bölgelerinin kuzey rüzgarlarına kapalı olması münasebetiyle 116 kilometrelik sahil şeridinin en kıymetli lokasyonu olduğunu vurguladı. Başkan Sertaslan, "Teknecilik yapmak için en uygun yer Kumla, Narlı ve Karacaali, Kurşunlu ve Mudanya bölgemiz bizim kadar şanslı değil ancak bu şansı Kumla'da kötüye kullanmışız. Bugün yerine 30 sene önce belediye başkanı olsaydım; sahil şeridindeki yüksek katlı binalar olmaz, bu tekneler ise insanların kulaç atma alanlarında bağlı olmazdı" dedi. Toplamda 394 teknenin bağlı olduğunu belirtirken, Gemlik'te 113 bin yurttaşın yaşadığını ve denizden istifade etmek her yurttaşın hakkı olduğunu sözlerine ekledi.

Gemlik'te yaşanan bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Başkan Sertaslan, "Plaj dediğimiz yerde teknelerinizi bağladınız. Halatın üstünden atlarken kol kırıyor, kafamızı yarıyor ya da boğulma tehlikesi yaşıyoruz. Her yerde halat var. Biz hem liman başkanımız, hem de sahil güvenlik komutanımızla oturduk ve konuştuk. Bu çözümde marinalarda kullanılan ortak tonozu kullanacağız. 10 bölge belirlendi. Bu bölgeye zincir çekilerek tekneler birbirine değmeyecek şekillerde bağlanacak. Bu konuda belediyeye izin verilmesi takdirde, üstüne düşeni yapacak. Sizlerde maliyetine ortak olacaksınız” dedi.

- - - -

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
kapalı
banner61
banner62
banner89