Ülkemizde yapılan binalar, 2007 yılından beri yürürlükte olan, yıllar içerisinde gelişerek değişen "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik"ler kapsamında inşa ediliyor. Bu yönetmeliklerde, yangın kaçış yolları, yangın merdivenleri, yangına dayanıklı tesisatlar, yangına uygun cephe kaplama sistemleri, yangın algılama ve tahliye sistemleri gibi vesair her detay ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş. Binaları yaparken proje aşamasında yangın yönetmeliğine uygun mimari projeler hazırlanıyor. Daha sonra, projelere uygun şekilde binaların yapılması ilgili belediye ve yapı denetim kontrolünde sağlanıyor. Daha sonra bu binalar, yapı kullanma izniyle son kullanıcılarına eksiksiz bir şekilde teslim ediliyor.
Şimdi burada, yangın yönetmeliği açısından eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yapılmış yapılarda, son kullanıcılarına yani bina sakinlerine teslim edildikten sonra, ne gibi hatalar yapıldığına dikkat çekmek istiyorum.
Özellikle üstüne basarak ifade etmeye çalıştım; binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe uygun yapılmış binalarda kullanım aşamasında yapılan hatalar telafisi mümkün olmayan sıkıntılara yol açabilir. Bunları örneklendirecek olursak; yangın güvenlik holleri ve merdivenlerine eşya koymak, yangın kapılarının sürekli kapalı kalmasını sağlayan mekanizmasının bozulması, yangın kaçış yönlendirme ikaz ışıklarının arızalanması, yangın merdivenine sonradan yapılan tesisatlar, yangın merdivenine açılan havalandırmalar, yangın çıkış kapısının güvenlik amaçlı site yönetimi tarafından asma kilit ile kilitlenmesi, yangın tüplerinin rutin kontrol edilmemesi, yangın suyu deposu, hidrofor ve jeneratörün düzenli bakımlarının yapılmaması, yangın duman dedektörlerinin sigara içilme sonucunda sık sık devreye girmesinden kaynaklı devre dışı bırakılması, yangın alarm sisteminin elektronik arızalar sonucunda kapatılması gibi birçok yapılan hatayı sıralayabiliriz.
Bunların hepsinden önemli, sıraladığımız bu hataların hiçbiri yapılmamış olsa bile her yıl düzenli olarak yangın tatbikatının yapılması gerektiğini de unutmamalıyız. Yapılan tüm sistemlerin kullanıcıları tarafından tanınması gerekiyor. Aksi taktirde sitede çalan sirenin ne için çaldığını bile algılamakta zorlanırız.
Yangından korunma; yönetmeliği ile yapısı ile, kontrolleri ile, kullanıcısı ile tam bir bütünlük sağlaması gerekiyor. Bunlardan herhangi birinde eksiklik olursa bütün emekler boşa gider Allah muhafaza !
Ülkemizde yaşanan son yangın felaketlerinin tekrar yaşanmaması için hep birlikte duyarlı olmalıyız.